Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prawko A a pozostałe?

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów po sąsiedzku - z kącików "puszkowych". Ostatnio wraca mi faza z lat licealnych, żeby kupić sobie motocykl. Rozmyślam np. o Hondzie Rebel... ale do rzeczy, bo ma kilka pytań:

1) co się stało z ofertami "wielkiej trójki", że nie widzę w nich odpowiedników właśnie gn125, rebel125 i tym podobnych - chinole wygrały?

2) co grozi za jazdę bez kat. A poza mandatem za brak wymaganych uprawnień? Zabiora mi sprzęt na parking, albo coś? ;-)

3) jak wyglada sprawa egzaminu na PJ A. Robie kurs i ide zdawac teorie i praktyke? Jakies sa konsekwencje niezdania teorii jak mam inne kategorie? hehe.gif

Dzieki! 20.GIF

Napisano

> 1) co się stało z ofertami "wielkiej trójki", że nie widzę w nich

> odpowiedników właśnie gn125, rebel125 i tym podobnych - chinole

> wygrały?

Chyba każda firma ma w ofercie motocykle o pojemności 125 ccm. Na rynku wtórnym może ich być mniej niż chociażby nowych chińczyków... przyczyna jest prosta -cena.

> 2) co grozi za jazdę bez kat. A poza mandatem za brak wymaganych

> uprawnień? Zabiora mi sprzęt na parking, albo coś? ;-)

Za brak uprawnień jest mandat 500zł. Za brak prawa jazdy w określonej kategorii - 300zł.... ale głowy za to nie dam, bo przepisów konkretnych na to nie widziałem 270751858-jezyk.gif

Jeśli zostaniesz złapany, to policja nie pozwoli Ci kontynuować jazdy. Wiadomo - ktoś inny będzie musiał jechać, może pozwolą zaprowadzić do domu jeśli będzie niedaleko... trudno przewidzieć.

> 3) jak wyglada sprawa egzaminu na PJ A. Robie kurs i ide zdawac

> teorie i praktyke? Jakies sa konsekwencje niezdania teorii jak

> mam inne kategorie?

Tak właśnie wygląda zdobywanie prawa jazdy kat. A. Idziesz na kurs, później egzamin teoretyczny i praktyczny. To, czy masz prawo jazdy innych kategorii, nie ma w tym przypadku żadnego znaczenia. Nawet jeśli teorii nie zdasz, to nic Ci za to nie grozi... bo niby z jakiej racji?

Napisano

> 1) co się stało z ofertami "wielkiej trójki", że nie widzę w nich

> odpowiedników właśnie gn125, rebel125 i tym podobnych - chinole

> wygrały?

Nie mam pojęcia. Nie wiem nawet jaki to typ motocykla ta "rebel" wink.gif

Prawko robiłem na jakiejs Hondzie. Nie znam modelu, ale silniczek miała właśnie mały 125-150ccm. I takich Hond pełno na L-kach na ulicach wink.gif

> 2) co grozi za jazdę bez kat. A poza mandatem za brak wymaganych

> uprawnień? Zabiora mi sprzęt na parking, albo coś? ;-)

Na parking to chyba nie zabiorą. To nie auto. Przeciez zawsze możesz moto prowadzić idąc pieszo zlosnik.gif

Nie wiem jednak czy kupisz ubezpieczenie OC. Zazwyczaj trzeba podać info ile lat masz prawko. jak skłamiesz, to będzie problem jak w coś uderzysz.

> 3) jak wyglada sprawa egzaminu na PJ A. Robie kurs i ide zdawac

> teorie i praktyke?

Normalnie jak na B. Kurs, teoria i praktyka.

Zdawalność na A jest bardzo wysoka.

>Jakies sa konsekwencje niezdania teorii jak

> mam inne kategorie?

brak konsekwencji

Napisano

> Na parking to chyba nie zabiorą. To nie auto. Przeciez zawsze możesz

> moto prowadzić idąc pieszo

jak coś małego i lekkiego to owszem, ale z moją utrzymanką życzę powodzenia biglaugh.gifzlosnik2.gif

> Nie wiem jednak czy kupisz ubezpieczenie OC. Zazwyczaj trzeba podać

> info ile lat masz prawko.

a od kiedy właściciel (a na jego dane jest OC) musi mieć PJ? wystarczy, że ma dość kasy na swojego szofera. staż posiadania PJ może mieć wpływ na zwyżki/zniżki, ale ubezpieczyć musisz, a jeździć nikt ci nie każe.

Napisano

> jak coś małego i lekkiego to owszem, ale z moją utrzymanką życzę

> powodzenia

Nie wiem co to jest. Jak sądze że na najbliższy parking czy miejsce postojowe da radę wink.gif

> a od kiedy właściciel (a na jego dane jest OC) musi mieć PJ?

> wystarczy, że ma dość kasy na swojego szofera. staż posiadania

> PJ może mieć wpływ na zwyżki/zniżki, ale ubezpieczyć musisz, a

> jeździć nikt ci nie każe.

No właściwie to nie musisz mieć prawka. Fakt ok.gif

jednak i tak nie zmienia sie nic w przypadku uderzenia w coś jadąc bez uprawnień oslabiony.gif

To może oznaczać kłopoty.

Napisano

> Nie wiem co to jest. Jak sądze że na najbliższy parking czy miejsce

> postojowe da radę

owszem, ale pod jednym tylko warunkiem: na ten parking masz jeśli nie z górki to przynajmniej po płaskim i nie więcej niż 200m biglaugh.gif

a tak to to wygląda:

282610771-yamahaxvz13.182.JPG

> No właściwie to nie musisz mieć prawka. Fakt

> jednak i tak nie zmienia sie nic w przypadku uderzenia w coś jadąc

> bez uprawnień

> To może oznaczać kłopoty.

w skrajnym przypadku dostaniesz serię w plecy z Glauberytu czacha.gif

post-109606-1435250321294_thumb.jpg

Napisano

> a tak to to wygląda:

No to pisz że masz kabriolet, a nie motocykl hehe.gifok.gif

Napisano

> No właściwie to nie musisz mieć prawka. Fakt

> jednak i tak nie zmienia sie nic w przypadku uderzenia w coś jadąc

> bez uprawnień

> To może oznaczać kłopoty.

Nie musisz mieć prawa jazdy, będąc właścicielem pojazdu i ubezpieczając go. Niedawno ubezpieczałem moto w PZU i pani pytała mnie tylko o to, czy mam prawo jazdy icon_rolleyes.gif

Co do konsekwencji... jeśli w kogoś uderzysz nie mając prawa jazdy, to pomimo posiadania polisy OC, ubezpieczyciel może odmówić wypłacenia odszkodowania. Pojazd prowadzony przez osobę bez uprawnień. Dla ubezpieczyciela sprawa jest jasna. O ile się nie mylę, to także jeśli Ty zostaniesz poszkodowanym, ubezpieczyciel może stwarzać problemy, pomimo faktu, iż zdarzenie mogło mieć miejsce nie z Twojej winy...

>No to pisz że masz kabriolet, a nie motocykl

Najwazniejsze, że Yamaha 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

dzieki! bardzo mi pomogliscie. nie chodzi mi o to, zeby przez cale zycie jezdzic bez PJ, ale mysle ze kilka dodatkowych km w trakcie kursu / przed egzaminem nie zaszkodzi.

jak wyglada praktyczny? dalej jakies osemki itp?

Napisano

> dzieki! bardzo mi pomogliscie. nie chodzi mi o to, zeby przez cale

> zycie jezdzic bez PJ, ale mysle ze kilka dodatkowych km w

> trakcie kursu / przed egzaminem nie zaszkodzi.

> jak wyglada praktyczny? dalej jakies osemki itp?

Ja zdawałem w maju, ale coś miało się w tej kwestii zmienić, więc nie gwarantuję na 100%, że nadal jest tak samo.

Egzamin praktyczny:

- przygotowanie do jazdy (sprawdzenie świateł, łańcucha itp)

- przeprowadzenie motocykla (prowadzenie chyba z 5 metrów)

- wsiadanie, odpalenie i jazda, manewry: górka, ósemka, slalom, zatrzymanie awaryjne

- na mieście trasa zawsze jest stała i wszystkim znana, w dobrych szkołach można przejechać kilka godzin w mieście egzaminowania

Egzaminatorzy mogą modyfikować nieco kolejność manewrów (np. na placu). Niektóre rzeczy mogą pominąć (np. prowadzenie). Genralnie wszystko mówią i tłumaczą. W razie niejasności można pytać. Każdy ma inne wymagania i oczekiwania. Niektórzy czepiają się szczegółów, a inni nie.

W Piotrkowie na trasie w mieście jest takie miejsce, gdzie jedziemy prawym pasem, za skrzyżowaniem jesteśmy na środkowym.... wiec wypadałoby zmienić na prawy... ale i tak po kilkudziesięciu metrach skręcamy w lewo - taka bezsensowna zmiana pasów. Niektórzy tego wymagają - inni mówią wprost, że to bez sensu. Wszystko zależy od egzaminatora smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.