Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lakierowanie felg i kapselków... wie ktoś jak to zrobić?

Featured Replies

Napisano

Hej,

mam pytanie o treści jak w temacie... problem mam taki - felgi wiem gdzie dobrze i chyba calkiem niedrogo pomalować (jakby ktoś chciał namiar w okolicach Wawy to na priv lub gg zapraszam). Ale tam goście nie malują dekielków, bo by się potopiły. I tu pojawia się problem - czy ma ktoś pomysł / doświadczenia jak zrobić, żeby dokładnie taka samą farbą pomalować i felgi i dekielki? Bo o ile w przypadku standardowego malowania na srebrno kolor praktycznie idealnie zgadza się z kolorem oryginalnych dekielków, to w przypadku innego odcienia (grafit, tytan czy inny) problem zaczyna być... conajmniej "dostrzegalny" crazy.gif

Z góry dzięki za informacje w tym temacie.

Napisano

jeśli nie potrafią pomalować również dekli, to daleko od takich fachowców. Mi mówili natychmiast, że nie ma problemu i dekle również będą lakierowane niewiem.gif

wyślesz je do innego zakładu, to duże szanse, że będą miały inny odcień.

Kolega Gordon ma lakierowane i jest z Twoich okolic - bij do Niego grinser006.gif

Napisano

> jeśli nie potrafią pomalować również dekli, to daleko od takich

> fachowców. Mi mówili natychmiast, że nie ma problemu i dekle

Jak lakierują tylko proszkowo z wypalaniem w piecu i nie bawią się w inne metody to nie pomalują dekielków - nie znaczy od razu że są do dupy fachowcami ;P

Ja u siebie miałem ten sam problem, wziąłem od lakierników nr farby której będą używać i poszedłem do sikkensa by mi zrobili taką farbkę w sprayu. Kolor dobrali bez problemu ale miałem problem z utwardzeniem się farby frown.gif Nawet jak dolali utwardzacza było coś nie tak frown.gif

Napisano
  • Autor

Quote:

Jak lakierują tylko proszkowo z wypalaniem w piecu i nie bawią się w inne metody to nie pomalują dekielków - nie znaczy od razu że są do dupy fachowcami ;P

Jest dokładnie tak jak napisałeś... tak czy inaczej napisałem już do Gordona, to najlepszy pomysł skoro on malował i felgi i kapsle ok.gif

Napisano

> Jest dokładnie tak jak napisałeś... tak czy inaczej napisałem już do Gordona, to najlepszy pomysł skoro on malował i felgi i kapsle

Mój mistrz lakieru malował fele i kapsle metodą tradycyjną tak więc Twój problem nie miał miejsca.

Jest ryzyko różnicy w odcieniu lakieru, ale nie ma innego wyjścia, musisz kapsle pomalować u lakiernika - mój jest zlokalizowany w podwarszawskich Morach (przy ul. Poznańskiej), jak pasuje dam namiar ok.gif

Napisano
  • Autor

> Mój mistrz lakieru malował fele i kapsle metodą tradycyjną tak więc

> Twój problem nie miał miejsca.

<.....................................................>

OK, a czy ktoś może powiedzieć jaki sposób malowania felg jest lepszy? W sensie, czy lepiej jest malować metodą piecową i ryzykować różnicę odcienia na kapslach (bo jest to sposób o wiele lepszy z jakiegos tam powodu), czy nie ma to większego znaczenia i mogę malować felgi metodą tradycyjną mając gwarancję tego samego odcienia na felgach i kapslach? Jeśli by to miało znaczenie - felgi są używane tylko latem, na zimę mam drugi zestaw kół.

P.S. Gordon - czy możesz powiedzieć ile Cię to malowanie kosztowało? Chciałbym mieć też porównanie cenowe, a myślę, że innym potencjalnym zainteresowanym takie info też się przyda...

Z góry dziękuję. bow.gif

Napisano

> (...) czy nie ma to większego znaczenia i mogę malować felgi metodą tradycyjną mając gwarancję tego samego odcienia na felgach i kapslach?

Która metoda ma być lepsza tego uczciwie przyznam nie wiem niewiem.gif

Wiem natomiast, że w przypadku lakierowania tradycyjnego istotne jest wygrzanie polakierowanego elementu / lakieru w wyższej temperaturze (wyższej niż w przypadku lakierowania elementów nadwozia pojazdu). Do tego potrzebny jest piec ok.gif

Fele polakierowane tą metodą eksploatuję trzeci sezon i jest OK ok.gif

> P.S. Gordon - czy możesz powiedzieć ile Cię to malowanie kosztowało?

Robił mi Funfel tak więc poniosłem jedynie koszty materiału & wulkanizatora zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Quote:

Fele polakierowane tą metodą eksploatuję trzeci sezon i jest OK

no to jest akurat ważna i dobra informacja waytogo.gif W takim razie chyba bym się decydował na taką metodę... jeszcze tylko muszę przemyśleć co z kolorem, bo waham się nad dwoma... btw teraz też mam niby takie tytanowe felgi - kupiłem je specjalnie po to, żeby był taki kolor (miałem srebrne), ale chyba ślepy wtedy byłem i nie zauważyłem, że dwie są wyraźnie ciemniejsze, takie same jak dekielki, a dwie jaśniejsze - kontrastują z dekielkami... crazy.gif naprawdę nie wiem jak ja to zrobiłem, no ale wyraźnie dałem się zrobić w balona... mad.gif

no w każdym razie zastanawiam się nad takim kolorem ciemnym grafitowym jak masz Ty lub białym takim nazwijmy to sportowym cool.gif kolor auta mam grafitowy ciemny... bardziej nawet skłaniam się ku białemu, jednak zastanawiam się czy biały kolor do tego modelu felg będzie pasował...

Quote:

Robił mi Funfel tak więc poniosłem jedynie koszty materiału & wulkanizatora

OK, to już się na priv zgłoszę po namiary itp.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.