Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nie jedzie poniżej 2 tys obr

Featured Replies

Napisano

zauważyłem to jakiś czas temu, że poniżej 2000 -2200 tyś zachowuje się jakby go coś hamowało, dopiero po przekroczeniu tej granicy zaczyna jechać

spalanie w normie, w sumie to czasem gaśnie zaraz po zapaleniu ale odpala bez problemu potem, poza tym tak było też zanim zaczął jeździć gorzej poniżej tych 2 tys

co to może być

Napisano

i.e. tak? To że gaśnie to wg mnie trzeba by wyczyścić silniczek krokowy. LPG jest? Dzieje się tak na npPb i LPG czy tylko noPb? Ja bym stawiał w pierwszej kolejności na świece, potem kopułka i palec, a potem przewody jeżeli coś z tych rzeczy nie było wymieniane. wink.gif

PS ile nalotu?

Napisano
  • Autor

nie mam lpg, tylko benzynka

nalot niezałe 100 tys...

no powiem szczeże że podejrzewałem świece i resztę, ale nie chciałem nic sugerować grinser006.gifspineyes.gifgrinser006.gif

ja nim zrobiłem 20 tyś i nie wymieniałem świeć, więc myślę że mają jeszcze ponad 20 tyś zrobione..

czyli zacząć od tego i obserwować, a jak to nie pomorze to wymieniać dalej??

Napisano

> i.e. tak? To że gaśnie to wg mnie trzeba by wyczyścić silniczek

> krokowy. LPG jest? Dzieje się tak na npPb i LPG czy tylko noPb?

> Ja bym stawiał w pierwszej kolejności na świece, potem kopułka i

> palec, a potem przewody jeżeli coś z tych rzeczy nie było

> wymieniane.

> PS ile nalotu?

Silnik krokowy ma coś do przyśpieszenia? yikes.gif Chyba jest odpowiedzialny tylko za pracę silnika (płynność, róność) na biegu jałowym...

Ja stawiałbym na aparat zapłonowy albo sam zapłon (cewka, świece) waytogo.gif

Napisano
  • Autor

przecież gajos napisał że krokowy za gasnięcie tylko odpowiada

Napisano

> Silnik krokowy ma coś do przyśpieszenia? Chyba jest odpowiedzialny

> tylko za pracę silnika (płynność, róność) na biegu jałowym...

> Ja stawiałbym na aparat zapłonowy albo sam zapłon (cewka, świece)

Jasno napisałem, że jeżeli chodzi o gaśnięcie to silniczek krokowy trzeba by wyczyścić. Kolega czyta uważniej. 270751858-jezyk.gif20.GIF

Napisano

> Jasno napisałem, że jeżeli chodzi o gaśnięcie to silniczek krokowy

> trzeba by wyczyścić. Kolega czyta uważniej.

Nie doczytał blush.gifoink.gifblagam.gif

Napisano

> nie mam lpg, tylko benzynka

> nalot niezałe 100 tys...

> no powiem szczeże że podejrzewałem świece i resztę, ale nie chciałem

> nic sugerować

> ja nim zrobiłem 20 tyś i nie wymieniałem świeć, więc myślę że mają

> jeszcze ponad 20 tyś zrobione..

> czyli zacząć od tego i obserwować, a jak to nie pomorze to wymieniać

> dalej??

No to jak tak moja teza tylko się potwierdziła. wink.gif Nie zdziwiłbym się jakbyś zastał w silniku jeszcze oryginalne świece. grinser006.gif Moim zdaniem na 99% po wymianie wszystko wróci do normy. wink.gif Być może nawet gaśnięcie. wink.gif

Napisano
  • Autor

no oryginalne to może nie, bo gość razem z samochodem dał mi też kopułkę i kable wn, a nie sądzę że przy okazji nie zmienił świeć...

niedługo po kupieniu go oglądałem świece i wyglądały ok, ale teraz też myślę że już na nie pora, może jutro podjadę, kupię i wymienię

a powiedzcie jeszcze jakie świece kupić, na pewno ngk tylko że tam zawsze był problem które dobrać do fajerki

Napisano

W Punto miałem 80kkm nalotu i oryginalne świece. Wszystko byłoby cacy gdyby nie to, że zimny jak odpalał to strasznie telepał silnikiem i zimny miał tylko 900obr/min. Pozatym świece po wykręceniu wyglądały super i w ogóle jak nówki. Po założeniu nowych silnik zimny chodzi równiutko nic nie telepie i trzyma zimny 1100obr/min. Po wyglądzie świec nie powiedziałbyś nigdy że mają aż 80kkm najeżdżone.

CO do świec pojęcia nie mam bo u mnie jest Punto po liftingu i siedzą jakieś nowe świece po 20zł za sztukę.Nowe tylko NGK zamienników brak. oslabiony.gif

Napisano

weź NGK tylko na mniejszy klucz bo te szersze nie zmieszczą się wink.gif w sklepie w katalogu znajdą ci symbol smile.gif

Napisano

> W Punto miałem 80kkm nalotu i oryginalne świece. Wszystko byłoby cacy

> gdyby nie to, że zimny jak odpalał to strasznie telepał

> silnikiem i zimny miał tylko 900obr/min. Pozatym świece po

> wykręceniu wyglądały super i w ogóle jak nówki. Po założeniu

> nowych silnik zimny chodzi równiutko nic nie telepie i trzyma

> zimny 1100obr/min. Po wyglądzie świec nie powiedziałbyś nigdy że

> mają aż 80kkm najeżdżone.

> CO do świec pojęcia nie mam bo u mnie jest Punto po liftingu i siedzą

> jakieś nowe świece po 20zł za sztukę.Nowe tylko NGK zamienników

> brak.

900 obr/min to idealne obroty dla biegu jałowego zlosnik.gif Tylko się cieszyć... Chociaz na zimnym jest ssanie więc powinny być trochę wyższe ale potem powinien trzymać ok 900 obr/min waytogo.gif

Napisano

> 900 obr/min to idealne obroty dla biegu jałowego Tylko się

> cieszyć... Chociaz na zimnym jest ssanie więc powinny być trochę

> wyższe ale potem powinien trzymać ok 900 obr/min

Na ciepłym silniku było dobrze, tylko na zimnym trzęsło i telepało i nie było tak jak trzeba. A dla tego silnika o dziwo obroty biegu jałowego wynoszą 750obr/min icon_eek.gif. Ale chodzi cichutko i równiutko wtedy. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

no i tak, świece wymienione wczoraj, tylko go odpaliłem na chwilę...

dzisiaj rano wsiadłem i się przejechałem po mieście i znowu to samo, ale jak drugi raz w niego wsiadłem to już było ok i nie zamulał

w sumie potem cały dzień było dobrze i wieczorkiem jak do domu wracałem to chyba też zaczął mulić, ale już sam nie wiem

ogólnie już wiem do czego to porównać, do jazdy autem z turbiną... najpierw jest muł zanim turbo zacznie ładować, a potem nagle odżywa

chociaż porównanie należny uznać za mocno metaforyczne... bo ja można porównywać zadziałanie wszystkich 45 kucy do jakiegokolwiek turbo

i co teraz panowie? następne w kolejności są przewody wn?

Napisano

na twoim miejscu w obowiązkowo nocy! sprawdził bym te przewody zapłonowe i kopułkę czy nie świecą a później wymieniał bo szkoda kasy wyrzucać w błoto jak może są dobre. Aha nie bierz jakiś Janmorów lub coś podobnego. Najlepsze przewody to oryginały (chyba Champion) lub NGK. wink.gif Janmory wywaliłem po chyba 500 km bo pękł przewód a świeciły tak samo lub gorzej aniżeli stare sciana.gif

Napisano

> czyli jak nie świecą to są dobre na bank??

tak

u mnie w nocy pod maską to jakby burza była tak skakały iskry po silniku zlosnik2.gif a na nowych nic nie widać tylko ciemność grinser006.gif

kopułka też będzie iskrzyć jak będzie do niczego wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.