Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Sterownik airbaga niezaprogramowany ... o co kaman?

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj dzięki uprzejmości kolegi GRYF2000 udało się podłączyć kompem i poprawić wskazania licznika (zakupione nowe "z second handu" zegary) ...

Przy okazji obglądneliśmy co się dało na tym kompie i przy poduszkach ukazała się taka informacja jakw temacie - sterownik niezaprogramowany

I teraz pytanie;

1. co to oznacza = jakie mogą być konsekwencje?

2. co z tym należałoby teraz zrobić?

Doadam, że:

- "pacjent" to Astra z 2002r. fabrycznie są 4 poduchy (komunikat o sterownikach dotyczy wszystkich 4)

- kontrolka od airbaga działa prawidłowo (tzn. gaśnie chwilę po przekręceniu kluczyka)

- nie ma śladów po wystrzale wcześniejszym (napinacze pasów OK, poduchy są tam gdzie powinne być - sprawdzone organoleptycznie)

jakieś pomysły hmm.gif

Napisano

Normalnie, ktos wymienil sterownik lub cos w tym rodzaju. Trzeba podpiac Tech'a i przeprowadzic programowanie sterownika poduszki. Do tego trzeba bedzie miec security code.

Napisano

A kontrolka nie gaśnie równo z inną jakąś?

Napisano
  • Autor

> A kontrolka nie gaśnie równo z inną jakąś?

Gaśnie prawidłowo - też przez chwilę myślałem, że ktoś "mądry" ją połączył razem z jakąś inną ale nie... pozostałe gasną niezależnie od airbagów.

to jeszcze dopytam:

Co to są te security code??? rozuiem, że raczej się nie obejdzie bez wizyty w jakimś serwisie (np: AutoExpert lub coś podobnego)...

Czyli teraz mam poduszki "nieaktywne" hmm.gif i w razie dzwonu raczej nie mam co liczyć na ich pomoc icon_eek.gif??

Napisano

Moze byc wymagany kod immobilizera/security code, ale nie jestem pewien. Wizyta tylko u tego co ma TECH2.

Napisano

Sprostowanie kolegi wypowiedzi. Wrażene jest jak po wycztszczeniu sterownika po zdeżeniu , żadne ustawienia np. ( poduszki czołowe , boczne, napinacze, mają status )- nie zaprogramowane. Kolega zadał mi pytanie czy przy kolizji zadziałają ? Powinny ale nie wiem na 100%! Moje zdanie jest takie że autko miało dzwon i zastał zresetowany po kolizii sterownik poduszek. Kolega ma autko od niedawna , a co było przedtem ?Jeśli ktoś ma inne pomysły niech się podzieli.Błędy zczytane OP_comem. Pzdr

Napisano

Poduszki nie zadzialaja, bo poza mechanicznym podpieciem system je nie widzi, nie zna ukladu czy ma 4 czy 2 czy 1 poduszka. Takze wizyta w serwisie i programowanie sterownika. Troche to zajmuje ale dla sprawnego elektromechanika nie powinno to zajac dluzej jak godzina. Tyle ze powtarzam moze byc konieczny kod immobilizera, ale nie jestem pewien.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.