Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

znowu ten ręczny

Featured Replies

Napisano

Witam, tydzien temy wrocilem od mechanika bo nie dzialal reczny. Wszysko bylo zastane z tylu i nie dzialalo prawidlowo. Linka byla cala. Mechanik przeczyscil wszystko dokladnie i hamulec dziala przwz tydzien. Wczoraj juz lekko hamowalo prawe kolo. Nie mogl poscic hamulec az po kilku km cale kolo bylo gorace i zaczelo smierdziec. Recznie odblokowalem hamulec ale juz nie zaciagam recznego bo dalej nie bedzie odbijal do konca. Lewe kolo odbija dobrze. Prawe nie do konca i troche blokuje. Co to moze byc jeszcze? juz nie mam sily do tewgo hamulca.

Napisano

Moze tak najpierw kolega profil uzupelni, bo niestety nie bedziemy wrozyc, jakie to auto i jaki system hamulcowy istnieje na tylnej osi...

pozdrawiam

Napisano

Jak masz z tyłu tarczowy Boscha to wymień na Lucasa (prawie niewykonalne z uzyciem używek, a megakosztowne z uzyciem nowych części z ASO - 1700 zł bodajże para) lub kup używki Bosch tak jak ja. Naprawa i czyszczenie to tylko koszty, działa przez jakiś czas, a potem znów problemy, nie warto.... Przerabiałem to już.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Moze tak najpierw kolega profil uzupelni, bo niestety nie bedziemy

> wrozyc, jakie to auto i jaki system hamulcowy istnieje na tylnej

> osi...

z tylu sa tarcze, co to w ogole za hamulce jak wszystko jest ok a po tygodniu blokuje sie kolo. wkur... mnie to juz. Teraz nie uzywam juz wcale recznego bo nie mam zamiaru co chwila wchodzic pod samochod i recznie odblokowac klocek. Dodam astra G 99r. 1.6 8V

Napisano

> Teraz nie uzywam

> juz wcale recznego

Ponoć te zaciski psują się od... "nieużywania", zwłaszcza zimą.

Przyznaję się, że jak kupiłem auto, ręczny działał idealnie, na najbliższym przeglądzie oba tylne koła hamowały silnie i równo. Niestety, po roku, na następnym przeglądzie okazało się, że lewa strona wcale nie hamuje. Ja nie mam zwyczaju używać ręcznego hamulca ani jako postojowego (właczan wsteczny bieg), ani pomocniczego do ruszania pod górkę i oto są skutki.

Teraz mam sprawne oba zaciski i linke wyregulowaną na tip-top! Od czasu do czasu zaciągam ręczny, gdy uruchamiam silnik stojąc na wzniesieniu. Muszę wyrobić sobie nawyk zaciągania ręcznego na postoju, do zimy jeszcze trochę czasu zostało, może zdążę...

Pozdr.

Napisano

Zaciski Boscha padaja typowo od nieuzywania hamulca pomocniczego, o czym pisalem wielokrotnie, jak rowniez kolega master 22221. Jedyna rada: zrobic i uzywac, codziennie, wtedy beda sluzyc bezawaryjnie bardzo dlugo.

Pozdrawiam

Napisano

Miałem zaciski Boscha i muszę stwierdzić, że one porostu się zacinają. Ja zaciągam ręczny zawsze nawet jak wysiadam z auta na 5 minut. Taki nawyk, z którym musiałem walczyć, jak mi się ów ręczny zacinał. Zaciski czyściłem dwukrotnie w ciągu 3 lat. Rozkręcając wszystko prócz śruby 5-cio kątnej. Po czyszczeniu spokój, a później atak w najmniej spodziewanym momencie (biała koszula, jasne spodnie, deszcz i nurkowanie pod autem). W końcu wymieniłem zaciski na Lucasy - cena na szrocie 50PLN!!!/ szt + nowe klocki 100PLN, linka od ręcznego pasuje - choć czytałem, że nie. I tak za jedyne 200 i pół dnia roboty mam święty spokój. Przy okazji poprawiła się też skuteczność tylnych hamulców przy hamowaniu nożnym. Polecam taką wymianę.

pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.