Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mini test - Toyota Avensis 2.2 D-4D 150KM Sol Plus (sedan)

Featured Replies

Napisano

Toyota Avensis 2.2 D-4D 150KM Sedan SOL Plus

Dziś w moim teście kolejne auto z silnikiem dieslowskim (jakby powiedział mój kolega kolejny ropniak!). Do testu podstawiono mi Toyote Avensis z tego roczną nowością pod maską. Mowa jest o silniku 2.2 D-4D o mocy 150KM. Miała być wersja mocniejsza(177KM) ale w ostatniej chwili nastąpiła zmiana! Przynajmniej będzie okazja zastanowić się czy warto dopłacać 15000 zł. do mocniejszego silnika

275667844-avensis1.jpg

Krótka historia

Prezentowany przeze mnie model jest na naszym rynku już od dwóch lat. Lecz tegoroczną nowością jest zamontowany w tym samochodzie silnik dieslowski 2.2 D-4D(ale o nim później). Samochód dostępny jest w trzech wersjach: sedan, liftback oraz kombi. Toyota Avensis w teście zderzeniowym przeprowadzonym przez Euro NCAP zdobyła 5 gwiazdek

Ocena wnętrza oraz komfortu jazdy

Wsiadając do testowanego Avensisa, miałem wrażenie jakbym wsiadał do luksusowej limuzyny. Wnętrze jest wykończone w dwukolorowej tonacji(szaro beżowej), którą rozdziela plastikowy pas imitujący drewno. Takie wykończenie jest bardzo miłe dla oka, lecz jasna cześć tapicerki nie jest zbyt praktyczna w codziennym użytkowaniu. Wszystkie plastiki i materiały wykorzystane w samochodzie są bardzo dobrej jakości i dobrze spasowane.

275667844-avensis2.jpg

Konsola środkowa w pierwszym momencie może przerażać bardzo dużą ilością przycisków! Okazuje się jednak że wszystko jest bardzo proste w obsłudze. Zatem można powiedzieć że deska Toyoty Avensis jest ergonomiczna.

Miejsca w samochodzie nie zabraknie nikomu. Ani pasażerom na tylnej kanapie(nawet jak z przodu siedzą wyżsi pasażerowie), a już na pewno nie osobom podróżującym na przednich fotelach! A z przodu fotele zapewniają dobry komfort na dalekie trasy. Są dobrze wyprofilowane i posiadają trzymanie boczne, które miałem okazję sprawdzić na jednym ze ślimaków warszawskich!

Na dalekie podróże przyda się spory bagażnik. W testowanym modelu (sedan) pojemność wynosi aż 520 litrów. Jedyną wadą bagażnika jest to że zawiasy klapy bagażnika są na wierzchu i ograniczają przestrzeń bagażową.

Ocena silnika i osiągów

Przejdźmy teraz do serca testowanego samochodu. Pod maską, tak jak już wspominałem, mamy tegoroczną nowość. Silnik o pojemności 2231ccm.

275667844-avensis3.jpg

Jest bardzo dynamiczny i elastyczny już od najniższych obrotów. Wyprzedzanie niezależnie od biegu (a mamy do dyspozycji aż 6 bardzo dobrze ze stopniowanych biegów) przebiega bez najmniejszego problemu. Samochód po naciśnięciu pedału gazu bez zawahania przyśpiesza. Zawdzięczamy to 150 kucom pod maską osiąganym 3600obr./min oraz sporemu momentowi obrotowemu. A wynosi on aż 310Nm który dostępny jest w przedziale od 2000 do 3200obr./min. Dzięki temu zamierzając wyprzedzać, nawet jadąc już z dużą prędkością na szóstym biegu, nie ma potrzeby redukcji biegu na niższy. Po prostu wciskamy pedał gazu i wyprzedzamy. Podobnie jest z przyśpieszeniem. Pierwszą setkę na liczniku zobaczymy po 9.5 sekundach. Może nie jest to wynik imponujący dla amatorów sprintu z pod świateł(trzeba pamiętać że nie mamy do czynienia z samochodem sportowym), ale zapewni nas że nie zostaniemy na szarym końcu stawki! Zaś większość powinna być zadowolona z prędkości maksymalnej, która wynosi 215km/h. Jak na polskie realia to już bardzo dużo.

Zawieszenie testowanej Toyoty było bardzo dobrze zestrojone na polskie drogi. Nie odczuwało się żadnych poprzecznych garbów. Samochód pewnie pokonywał zakręty nawet przy większych prędkościach.

Przyszedł czas sprawdzić ile nas będzie kosztować jazda Toyota Avensis z tym dynamicznym silnikiem. Otóż na stacji czeka Nas bardzo miła niespodzianka! Auto spala średnio według producenta 6.1 litra na 100km. Dla mnie podczas testu wyszło o litr więcej. Muszę jednak zaznaczyć że prędkość przemieszczania była wyższa i cały czas chodziła dwustrefowa klimatyzacja.

Podsumowując:

Moja opinia MaxArtur

Toyota Avensis którą miałem okazje jeździć bardzo przypadła mi do gustu! Wyposażona jest w rewelacyjny silnik wysokoprężny, który zapewnia bardzo dobre osiągi a zarazem spalając mało ropy (nawet przy ostrzejszej jeździe). Jeśli chodzi o cenę to moim skromnym zdaniem nie jest zbyt duża(104400zł). Szczególnie jak spojrzymy na listę wyposażenia, w której brakuję tylko czterech elementów. Czyli: skórzanej tapicerki, tempomatu, czujników parkowania i podgrzewanych foteli przednich.

Zastanówmy się krótko nad pytaniem które zadałem Sobie na początku. Czy warto dopłacać 15tyś.zł. do wersji z mocniejszym silnikiem(177KM)? Moim zdaniem NIE. Na polskie realia ten silnik jest w zupełności wystarczający! Ale wybór pozostawiam przyszłym klientom.

Plusy

- Duży bagażnik

- Cena (zważywszy na bogate wyposażenie)

- Dynamiczny i oszczędny silnik

Minusy

- Zawiasy na zewnątrz (ograniczają przestrzeń bagażową)

Dane techniczne:

Pojemność silnika: 2231ccm (diesel w systemie Common Rail)

Liczba cylindrów/zaworów: 4/16

Moc: 150KM przy 3600obr./min

Moment obr.: 310Nm przy 2000-3200obr./min

Skrzynia biegów: 6 manualna

Napęd: przedni

Pojemność bagażnika: 520/[-] l [po rozłożeniu siedzeń]

0-100km/h: 9.5 sek.

Vmaks: 215km/h

Zużycie paliwa: 8.0/5.7/6.1 (l/100km) [w teście: 8.2/.6.5/7.2] [miasto/poza miastem/cykl mieszany]

Pojemność baku: 60litrów

Wymiary: 4630/1760/1480 [długość/szerokość/wysokość] (w milimetrach)

Wyposażenie: wersja SOL Plus 6 airbagów, poduszka powietrzna na kolana kierowcy, ABS+EBD, elektryczne szyby przód/tył, elektrycznie regulowane i składane lusterka, komputer pokładowy, dwustrefowa klimatyzacja automatyczna, wycieraczki z czujnikiem deszczu, elektrochromatyczne lusterko wewnętrzne, lampy przeciwmgielne przednie, roleta tylnej szyby, przyciemniane tylne szyby, radio z CD i magnetofonem oraz system 8 głośników, sterowanie radiem przy kierownicy skórzanej, 16calowe alufelgi, ksenonowe lampy,

Cena: 104400zł. [wersja testowana]

AUTOR: MaxArtur (ał)

Już niedługo kolejny samochód

P.S. Czekam na Wasze opinie

Pozdrawiam

(!Wszelkie prawa do publikacji bez uzgodnienia ze mną zastrzeżone!)

Serdeczne podziękowania dla mojego kolegi za udostępnienie zdjęć oraz samochodu do testu!

Pozostałe moje testy zamieszcone są na mojej stronie MOJE TESTY MOTORYZACYJNE

post-27879-14352465343596_thumb.jpg

Napisano

Powiem krótko: Avensis całym sobą robi duże wrażenie (szczególnie bryła - masywna) a Twój tekst jest bardzo dobry - wszystko zwięźle podane , przyjemnie się to czyta ok.gif

Napisano

Avensis ma wg mnie dwie wady:

1. krzywa podloga od strony pasazera. Jak tam usiadlem bylem zaskoczony i przy dluzszej jezdzie jest to denerwujace.

2. Brak dobrych silnikow - benzyniaki slabe (jedyny sensowny to 2.0 ale i tak slaby), diesle teraz sie poprawily, ale 310 Nm z 2.2 litra pojemnosci nie zachwyca (tyle VW wyciagal z 1.9, Ford 330 Nm z 2.0).

Moje podsumowanie - auto nie odbiega ani na plus ani na minus od przecietnej w klasie, nie wyroznia sie ani wlasciwosciami jezdnymi (Ford), oszczednoscia (VW), ekstrawagancja i nowinkami technicznymi (Citroen). Slowem przecietniak, jednak nie twierdze, zeby byl niewart swojej ceny smile.gif.

Napisano

> moze bys mondeo z podobnym silnikiem przetestowal?

Hehe mondeo to ja ci moge opowiedziec jak jezdzi. Mondeo nie ma podobnego silnika. zblizony parametrami bedzie 2.0 (130 KM, 330 Nm), bo 2.2. to raczej juz do 177 KM z Toyoty moze skakac smile.gif. Zreszta tak na dobra sprawe ten sam silnik.

Tak porownujac do Toyoty - zawieszenie o niebo lepsze - wg mnie jezdzi wspaniale, w zakretach twarde, nierownosci wytlumia sprezyscie. Silnik nie wiem bo nie jezdzilem Toyka (tylko 116 KM, ale to przecie bez porownania) 130 KM wystarcza do dynamicznej jazdy, wada jest lekka turbodziura - do 1800 obrotow ciagnie jakby na pol gwizdka. Druga wada - krotkie pierwsze 3 przelozenia (ale to chyba bolaczka wszystkich tego typu silnikow - szczegolnie przy 6-biegowej przekladni). Zaleta jest precyzyjne i krotkie wrzucanie biegow.

Hamulce - ok.gif (subiektywnie smile.gif ).

Przestronnosc wnetrza - chyba nie ma wiekszego wnetrza w klasie.

Mozna miec niewielkie zastrzezenia do jakosci plastikow (ale niewielkie).

Fotele bardzo wygodne i swietnie 3maja w zakretach.

Dobrze gra fabryczne audio.

Wyposazenie nie odbiega od przecietnej w klasie - warto zainwestowac w ESP (w 130 KM nie jest seryjny). Ceny nizsze niz Toyoty, Peugeota czy Citroena, takze VW.

Spalanie na poziomie 6-6.5 (przy jezdzie na trasie do 150 kmh). Przy jezdzie 160-180 ok 7.5. W miescie ok. 7-8 (w zaleznosci od korkow smile.gif ).

Napisano

> Czy warto dopłacać 15tyś.zł. do wersji z mocniejszym

> silnikiem(177KM)? Moim zdaniem NIE.

Moim zdaniem też nie. Szczególnie że AFAIK różnica pomiędzy silnikiem 150KM i 177KM jest tylko w kompie. Lepiej więc zainwestować jakąś 1/5-1/8 różnicy w cenie w dobry (i łatwo demontowalny) chip i efekt będzie ten sam. A może i lepszy. smirk.gif

Napisano

> wada jest lekka turbodziura - do 1800 obrotow

> ciagnie jakby na pol gwizdka.

Kolega chyba nie do końca rozumie pojęcie turbodziury... smirk.gif

Napisano

> Kolega chyba nie do końca rozumie pojęcie turbodziury...

Wiec moze wyjasnisz??

Napisano
  • Autor

> a Twój tekst jest bardzo dobry - wszystko

> zwięźle podane , przyjemnie się to czyta

Dziekuje za dobre słowa bow.gif

Napisano

jak zwykle tescik ok.gifclaps.gif

mialem okazje pretestowac model z mocniejszym silnikiem (177km) i bylem baaaardzo milo zaskoczony.

Auto ma jednak dosc nieprzyjemna wade - mianowicie ksztalt lusterek - powyzej 180km/h wydaja nieprzyjemny , bardzo glosny gwizd zolta.gif

Poza tym autko super

Napisano
  • Autor

> moze bys mondeo z podobnym silnikiem przetestowal?

Bardzo chetnie jesli tylko bede mial okazje to przetestuje Mondeo ok.gif

Napisano
  • Autor

> Hehe mondeo to ja ci moge opowiedziec jak jezdzi. Mondeo nie ma

> podobnego silnika. zblizony parametrami bedzie 2.0 (130 KM, 330

> Nm), bo 2.2. to raczej juz do 177 KM z Toyoty moze skakac

Chyba sie mylisz wink.gif Ford Mondeo posiada podobny silnik do testowanej Toyoty. Jest nim silnik 2.2TDCI 155KM, 360Nm

Napisano

> Szczególnie że AFAIK różnica pomiędzy silnikiem 150KM i 177KM jest tylko w kompie.

hmm.gif

przeca to dwa różne silniki..

Napisano
  • Autor

> przeca to dwa różne silniki..

To sa te same silniki z roznymi parametrami (moc oraz moment obrotowy)

275670691-Schowek01.jpg

Źródło Toyota

post-27879-1435246537819_thumb.jpg

Napisano

> Nie to sa te same silniki z roznymi parametrami (moc oraz moment

> obrotowy)

W takim razie co to znaczy "te same" ?

Napisano
  • Autor

> W takim razie co to znaczy "te same" ?

Baza jest ta sama jednostka o pojemnosci 2231ccm popatrz dokladnie na parametry. Nie zauwazyles hmm.gif

Napisano

> Baza jest ta sama jednostka o pojemnosci 2231ccm popatrz dokladnie na

> parametry. Nie zauwazyles

Znam tą specyfikację. 177 konny ma piezoelektryczne wtryskiwacze, ktorych (ztcw) 150 nie ma.. to nadal te same silniki?

Napisano
  • Autor

> Znam tą specyfikację. 177 konny ma piezoelektryczne wtryskiwacze,

> ktorych (ztcw) 150 nie ma.. to nadal te same silniki?

Moim zdaniem tak (ale moge sie mylic ok.gif). To ze ma inne wtryskiwacze nie zmienia faktu ze bazuja na tej samej jednostce (zmodyfikowanej na potrzeby wiekszej mocy)

Napisano

> Moim zdaniem tak (ale moge sie mylic ). To ze ma inne wtryskiwacze

> nie zmienia faktu ze bazuja na tej samej jednostce

> (zmodyfikowanej na potrzeby wiekszej mocy)

waytogo.gif

Napisano

> Znam tą specyfikację. 177 konny ma piezoelektryczne wtryskiwacze,

> ktorych (ztcw) 150 nie ma.. to nadal te same silniki?

i stopien sprezania maja inny zlosnik.gif

pozdr.

Napisano

Właśnie wróciłem z krótkiej trasy tym autkiem, ojciec zakupił takową w czerwcu.

Jedyna różnica (kolor zewnętrzny ten sam), to ciemna tapicerka w środku, oraz seryjny czujnik parkowania - nie wiem czemu w Twoim egzemplarzu nie było.

Przed zakupem jeździliśmy Mondeo, Octavią, Primerą, Accordem i 177-konną Avensiską, w zasadzie miało stanąć na Accordzie, ale ...nie zmieścił się do garażu zlosnik.gif

Różnica w jeździe między 150, a 177 konną wersją była praktycznie nieodczuwalna, więc stanęło na słabszej, szczególnie że 15kpln w kieszeni to jednak coś.

Octavia odpadła ze względu na ciasnotę, Ford - spasowanie wnętrza, stwierdziliśmy że jeśli cała reszta jest też tak zrobiona to dziękujemy.

Blisko było do Primery, głównie dlatego że od 1991 roku ojciec był wierny tej marce, ostatnia też była Primera w starszej budzie (`99), ale 1.8 benzyna, odstraszył pakiet ubezpieczeń... zaproponowano 9% (!!!) za pakiecik dla nowego auta... Porażka...

Ze wszystkim co kolega napisał się zgadzam, w tej chwili auto ma 14 tyś. na liczniku i komp pokazuje średnie spalanie 6,6 litra, niesamoite na tą wielkość i klasę auta.

Jedyne co mnie drażni, to trochę twarde zawieszenie, ale da się przyzwyczaić, a w zakrętach człowiek zapomina że jedzie limuzyną. Świszczenia lusterek nie zaobserwowałem nawet przy 190 km/h, może kwestia konkretnego auta...

To tyle z mojej strony, za te pieniądze zdecydowanie polecam.

Dla porównania - kumpela kupiła miesiąc temu za 96 kpln Mercedes A 180CDI... Jeździ się przyjemnie, jakość idealna, ale... pali tyle samo, jest wolniejszy i dwa razy mniejszy... Ale, jak ktoś lubi wink.gif

Napisano

jezdzilem ta wersja Avensis. I jakos nie podzielam zachwytu na temat silnika. Duzo bardziej przypadl mi do gustu nowy diesel accorda - ten przynajmien ciagnad do samego konca a nie jak w przypadku toyoty kompletna padaka powyzej 3800-wrazenie jak ktos reczny zaciagnal. sick.gif wiem wiem zaraz ktos napisze ze dieslem sie inaczej jezdzi. ale jaj mam w duszy jazde autem ktora polega na sledzeniu obrotosciomierza i poruszaniau sie w tylko okreslonym, waskim zakresie obr. silnika

maja do wyboru toyota-honda bez dwuch zdan biore accorda ok.gif

Napisano

> przeca to dwa różne silniki..

Może i tak być. Nie upieram się, bo nie jestem na 100% pewien.

Tak czy siak - 27KM to nie jest IMO różnica warta 15kPLN... zlosnik.gif

Napisano

> Wiec moze wyjasnisz??

Nie lubię robić za Google'a, ale proszę bardzo. Oto "mądra" definicja zaczerpnięta z encyklopedii portalu >>> tdi.pl <<<:

Quote:

Zjawisko opóźnienia reakcji na gaz w silnikach turbinowych wynikające z braku lub zaniżenia wartości ciśnienia doładowania przez czas potrzebny do rozpędzenia turbiny. Zjawisko to może być niwelowane przez zmianę kąta wtrysku (diesle) lub tzw. podtrzymanie turbiny.

No i wszystko jasne. Opóźnienie reakcji na gaz to zupełnie co innego, niż braki mocy na niskich obrotach. ok.gif

Napisano
  • Autor

> jak zwykle tescik

A dziekuje bardzo bow.gif

> mialem okazje pretestowac model z mocniejszym silnikiem (177km) i

> bylem baaaardzo milo zaskoczony.

> Auto ma jednak dosc nieprzyjemna wade - mianowicie ksztalt lusterek -

> powyzej 180km/h wydaja nieprzyjemny , bardzo glosny gwizd

> Poza tym autko super

Powiem szczerze ze w testowanym modelu nie spotkałem sie z tym gwizdem mimo ze jechalem powyzej 160km/h

Napisano
  • Autor

> zawsze podobalo mi sie te autko

Naprawde jest to super samochodem waytogo.gif

> za tescik

> pozdro

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

Brakuje przede wszystkim chociazby wzmianki o niskiej ladownosci nawet w odmianie kombi - ladujemy 5 doroslych osob i zostaje nam 15kg na bagaz no.gifsick.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.