Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

system pomiaru ciśnie nia w oponach DDS

Featured Replies

Napisano

Przy zmianie opon wiosną, przełożyłem koła z przodu na tył i odwrotnie. Przeprogramowałem ustawienia czujników i lipa. System wywala mi cały czas błąd, po odpaleniu i przejechaniu około 500 m, na BC pojawia się komunikat - spadek ciśnienia w prawym kole przód. Oczywiście spadku nie ma, jest wszystko okej. Gaszę ten komunikat i już się nie pojawia przez cały czas jazdy. Kiedy znowu odpalę auto i znowu przejadę 500 m, to znowu mam ten sam komunikat. I tak już ponad 3 miechy i już mnie to zaczęło wkur.... ( denerwować). Pytanko mam takie, czy ktoś kto miał z Was w aucie ten system, bujał się już z podobnym problemem? Może macie jakieś sugestie, bo nie wiem czy to problem programowania, czy czujnika. A tak wogóle to interesuje mnie wszystko na temat tego systemu.

Napisano

Moze bys napisal w jakim aucie tak masz wink.gif

A jak programowales czujniki ?

Napisano

DDS nie ma czujników w kołach tylko analizuje odczyty z czujników ABS (zmiana średnicy opony z powodu spadku ciśnienia zmienia częstotliwość impulsów z danego koła). Może TO koło jest źle zaprogramowane lub opona ma bieżnik bardziej zuzyty, przez co może się bardziej ugina? A może system widzi różnicę średnic kół prawego i lewego i głupieje?

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Jeżdżę Astrą H Z17DTH. Programuję się w ten sposób: po napompowaniu opon do właściwego ciśnienia, przy włączonym zapłonie lub silniku, naciskam przycisk DDS i trzymam minimum 4 sek., żółty wykrzyknik na desce mrugnąć powinien w tym czasie 3 razy. System jest ustawiony. Uaktywnia się po jakimś czasie, przy prędkości min. 30 km/h.

Natomiast w kołach są takie specjalne, magiczne wentylki z czujnikami. Nie wiem jak system się z nimi komunikuje, może drogą radiową, naprawdę nie chcę zgadywać, ale w instrukcji jest napisane, że w pobliżu nadajników radiowych itp. , może dochodzić do zakłóceń działania systemu. Na pewno system zlicza obroty koła i jak jest spadek ciśnienia, zmniejsza się średnica, co znowu skutkuje większą ilością obrotów tego koła. Czujniki ABS też tu odgrywają jakąś rolę.

Napisano

> na pewno nie ma tu ABS nic do rzeczy.

Widać, ma własne czujniki, ale większość systemów DDS korzysta z impulsów czujników ABS w piastach kół. Istotne jest, że pomiar jest pośredni, poprzez liczbę obrotów koła, więc tu należy szukać przekłamań.

Może np. zacisk hamulcowy nie odbija i jedno koło się grzeje, wzrasta ciśnienie i już masz różnicę na średnicy!

Może jeden z czujników źle podaje impulsy.

Może odbiornik gubi impulsy podczas ich odczytu...

Może jedno koło ma zuzyty bieżnik i zdarzają się uślizgi przy ruszaniu lub podczas jazdy (pisałeś, że błąd jest w przednim kole!).

Możliwości jest wiele przy takiej metodzie pomiaru. Za dużo tych możliwości...

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.