Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem ze światłami i dziwny dzwięk.

Featured Replies

Napisano

Witam, jestem właścicielem Fiata Uno od roku. Praktycznie jestem zielony w działaniu samochodu, więc co najwyżej umiem wymienić żarówkę lub dolać oleju. Mam dwa problemy:

1. Światła z przodu. Ostatnio z miesiąc temu jakoś jechałem i zauwazyłem ze jadąc na światłach mijania pali się tak połowicznie kontrolka świateł drogowych. Patrzę, przepalona prawa żarówka z przodu(światła mijania) Poszedłem kupić, wymieniłem. Podziałało z miesiąc i znów mi przestała działać. Jadąc dzisiaj zaskoczyła na chwilę i działała ale jak przyjechałem do domu i chcialem przetestować to znów nie działa. Co może być powodem tego że ta prawa się ciągle przepala czy niewiadomo co?

2. Następny problem jest troche dziwny. Aż mi głupio o tym pisać i wstyd iść na warsztat bo się nie wydaje poważny ale mnie denerwuje. Otóż jadąc na 1,2,3 i dodając lekko gaz lub puszczając sprzęgło słychać taki dziwny dźwięk jakby mi coś latało pod samochodem, to samo gdy jade czasami po naszych pięknych polskich drogach wpadając w dziurę. Odgłos przypomina coś jakby latało albo taki pisk delikatny. Miał ktoś podobny problem?

Dzięki z góry za pomoc!

Napisano

światła - pewnie przełącznik zespolony pod kierownicą, albo zwarcie na instalacji

piski, stuki - metaliczne? blaszane? moze to osłona na katalizatorze

Napisano
  • Autor

co do świateł wchodze dzisiaj do auta bo chciałem się nimi zająć to o dziwo działały. Już sam nie wiem o chodzi.

A właśnie, jak wymieniałem żarówkę kostka którą się tam podłącza do żarówki była lekko stopiona w jednym miejscu, może to jest powodem tego działania w kratke?

A co do pisków to takie jakby się zryw robiło autem w sensie pisku bo zrywu nie robie 270751858-jezyk.gif taka jakby guma o coś tarła. Dzisiaj zaczeło piszczeć jak wrzuciłem wsteczny i chciałem wyjechać z parkingu, zaczął się troche dławić jakbym sprzęgło puszczał i nie dodawał gazu. Pierwszy raz się mi to zdarzyło, musiałem pogazowac by nie zgasł.

Napisano

ja ostatnio miałem podobny problem tylko, że kostki u mnie były całkowicie stopione smile.gif

Problem był taki, że raz nie miałem światła prawe, raz lewego, a raz żadnego wink.gif

Wymieniłem dwie kostki na jakieś najprostsze za 3zł, przewód od świateł ścisnąłem konektorkami, wpiąłem do kostki i wszystko działa.

Jeden z użytkowników napisał mi, że powodem topienia kostek jest złe przewodzenie prądu pomiędzy poszczególnymi elementami kostki/przewodu.

Wymień kostkę (kostki) i problem zniknie - 10 minut roboty, zaznaczając, że nie jestem najlepszym mechanikiem zeby.GIF

Napisano

> Wymieniłem dwie kostki na jakieś najprostsze za 3zł, przewód od

> świateł ścisnąłem konektorkami, wpiąłem do kostki i wszystko

> działa.

> Jeden z użytkowników napisał mi, że powodem topienia kostek jest złe

> przewodzenie prądu pomiędzy poszczególnymi elementami

> kostki/przewodu.

a polutowałeś na koniec połączenie przewodu z konektorem? samo zaciśnięcie przewodu jest OK tylko do czasu, aż przewód zaśniedzieje w tym miejscu i znów kaplica...

Napisano

dzwięk przy ruszaniu itp to osłona katalizatora, wypalony katalizator i lub inna blacha osłaniaąca wydech... ewentualnie pasek klinowy się ślizga...

Napisano
  • Autor

Możliwe że to ta osłona, pasek wymieniałem. A tę kostkę to łatwo wymienić? Wiecie nie jestem zbyt dobrym mechanikiem:d Tą osłonę można samemu wymienić?

Napisano

> ja ostatnio miałem podobny problem tylko, że kostki u mnie były

> całkowicie stopione

> Problem był taki, że raz nie miałem światła prawe, raz lewego, a raz

> żadnego

> Wymieniłem dwie kostki na jakieś najprostsze za 3zł, przewód od

> świateł ścisnąłem konektorkami, wpiąłem do kostki i wszystko

> działa.

> Jeden z użytkowników napisał mi, że powodem topienia kostek jest złe

> przewodzenie prądu pomiędzy poszczególnymi elementami

> kostki/przewodu.

> Wymień kostkę (kostki) i problem zniknie - 10 minut roboty,

> zaznaczając, że nie jestem najlepszym mechanikiem

Ostatnio mialem dokladnie ten sam poblem wymienilem te kostki i problem znikł smile.gif

Napisano

> Możliwe że to ta osłona, pasek wymieniałem. A tę kostkę to łatwo

> wymienić? Wiecie nie jestem zbyt dobrym mechanikiem:d Tą osłonę

> można samemu wymienić?

Kostkę wymienić jest bardzo łatwo wiec nie masz co się martwic smile.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za pomoc, kupię jutro i spróbuje zamontować. A co do drugiego problemu ma ktoś jeszcze jakieś pomysły:P?

Napisano
  • Autor

Wymienilem kostke, podzialalo i znow lipa...a czemu? bo drut wypadl z tego zacisku metalowego. Wie ktoś jak wyjac ten zacisk z kostki nie uszkadzając jej? Musze go spowrotem wsadzic.

Napisano

> Wymienilem kostke, podzialalo i znow lipa...a czemu? bo drut wypadl z

> tego zacisku metalowego. Wie ktoś jak wyjac ten zacisk z kostki

> nie uszkadzając jej? Musze go spowrotem wsadzic.

Możesz podjechać do Polic? Jestem elektrykiem, zrobię Ci to jak trzeba sprawdzę to i owo. Moje gg 4832652.

Chodzi Ci pewnie o to, jak wyjąć konektorek z kostki, bo Ci się kabelek wysunął? Ten konektorek ma taką zawleczkę zabezpieczającą przed wysunięciem. Musisz małym śrubokręcikiem płaskim (lub czymś w tym stylu) od przodu kostki tę zawleczkę wcisnąć i możesz wtedy wypchnąć konektorek z kostki.

Napisano

> Wymienilem kostke, podzialalo i znow lipa...a czemu? bo drut wypadl z

> tego zacisku metalowego.

by nie pisać 2x tego samego zacytuję:

Quote:

a polutowałeś na koniec połączenie przewodu z konektorem? samo zaciśnięcie przewodu jest OK tylko do czasu, aż przewód zaśniedzieje w tym miejscu i znów kaplica...

ale życie pokazało, że niekiedy nie zdąży zaśniedzieć, bo prędzej wypadnie hehe.gifbiglaugh.gif

Napisano
  • Autor

polutowac moge co najwyżej super glue tyle mam narzedzi hah;) no w starej kostce nie były poluotwane tylko kostka sie stopiła:D Dzisiaj już naprawiłem, scisnalem tak ze nawet nanorobak jakiś się nie prześlizgnie..tzn. mam taka nadzieje;)

edit:

Co do drugiego problemu to podobno cały tłumik się rozleciał w środku. Oberwałem ladnie po kieszeni...

• 2 miesiące później...
Napisano

Podczepię się pod temat. Ostatnio zauważyłam, że jedno światło mijania mam słabsze od drugiego. Możecie mi poradzić gdzie mam zakupić takie żarówki i jakie konkretnie to mają być? Czy poradzę sobie sama z wymianą a jak nie to ile coś takiego mnie będzie kosztowało mniej więcej w warsztacie?

Napisano

> Podczepię się pod temat. Ostatnio zauważyłam, że jedno światło

> mijania mam słabsze od drugiego. Możecie mi poradzić gdzie mam

> zakupić takie żarówki i jakie konkretnie to mają być? Czy

> poradzę sobie sama z wymianą a jak nie to ile coś takiego mnie

> będzie kosztowało mniej więcej w warsztacie?

Na początek warto sprawdzić jakiego typu są żarówki i czy nie ma spadków napięć na przewodach

Napisano

> Podczepię się pod temat. Ostatnio zauważyłam, że jedno światło

> mijania mam słabsze od drugiego.

to nie wina żarówki, tylko słabego/zaśniedziałego połączenia kostka-żarówka. masz w profilu r.prod.1993, więc może warto by te kostki przy żarówkach dać nowe i przewody ładnie polutować (fabryka tylko zaciska przewody, to się utlenia, śniedzieje i są problemy).

>Możecie mi poradzić gdzie mam

> zakupić takie żarówki i jakie konkretnie to mają być?

albo H4 albo R2 - zależy, co masz w bolidzie.

>Czy

> poradzę sobie sama z wymianą

to (wymiana żarówki) nic skomplikowanego, dla ułatwienia obrazek i opis:

282926939-zarowkidrogowe.JPG

REFLEKTORY (drogowe/mijania)

Wyjmowanie

Odłączyć wtyczkę z przewodami od żarówki

Zdjąć osłonę uszczelniającą

Wyjąć sprężynę mocującą żarówkę

Wyjąć żarówkę

Zakładanie

Włożyc żarówkę do reflektora, dbając o prawidłowe ustawienie elementów ustalających położenie żarówki.

Unieruchomić żarówkę przy pomocy sprężyny

Założyć osłonę uszczelniającą

Podłączyć wtyczkę z przewodami

>a jak nie to ile coś takiego mnie

> będzie kosztowało mniej więcej w warsztacie?

z zasady nie korzystam z "usług" warsztatów (z wyjątkiem wulkanizatora), ale 20zł to chyba górna granica hmm.gif

post-109606-14352504663206_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.