Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy to może być objaw UPG?

Featured Replies

Napisano

Od jakiegoś czasu systematycznie ubywa mi płynu chłodniczego - w tempie około 200ml/tydzień. W zasadzie mam już tak dobre dwa miesiące. Nie mogę znaleźć żadnego wycieku (co nie oznacza, że go niema). Ostatnio parę razy zdarzyło mi się, że po zapaleniu silnik nie pali na jeden baniak i po kilku sekundach i przegazowaniu jest już normalnie. Może to przewody albo świece, ale tak się zastanawiam czy to nie może być jeden z objawów padającej UPG (woda w komorze spalania)?

Napisano

> Od jakiegoś czasu systematycznie ubywa mi płynu chłodniczego - w

> tempie około 200ml/tydzień. W zasadzie mam już tak dobre dwa

> miesiące. Nie mogę znaleźć żadnego wycieku (co nie oznacza, że

> go niema). Ostatnio parę razy zdarzyło mi się, że po zapaleniu

> silnik nie pali na jeden baniak i po kilku sekundach i

> przegazowaniu jest już normalnie. Może to przewody albo świece,

> ale tak się zastanawiam czy to nie może być jeden z objawów

> padającej UPG (woda w komorze spalania)?

Może być jak najbardziej, jeżeli rzeczywiście nie stwierdziłeś żadnego wycieku sprawdź zbiornik wyrównawczy czy nie śmierdzi spalinami lub zrób próbe na CO2. A właśnie jak sprawa z chłodzeniem?? Auto powinno się szybko grzać i nawet przegrzewać.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> Może być jak najbardziej, jeżeli rzeczywiście nie stwierdziłeś

> żadnego wycieku sprawdź zbiornik wyrównawczy czy nie śmierdzi

> spalinami lub zrób próbe na CO2. A właśnie jak sprawa z

> chłodzeniem?? Auto powinno się szybko grzać i nawet przegrzewać.

Sprawdzałem, spalin nie czuć, węże wody nie są twarde. Niema też najmniejszych objawów przegrzewania.

Napisano

> Sprawdzałem, spalin nie czuć, węże wody nie są twarde. Niema też

> najmniejszych objawów przegrzewania.

No to szukaj wycieków. Najczęściej spotykane wycieki na cybantach, trójnikach, pompa wody, białe zacieki na hłodnicy itd...

Jeszcze jedno pytanie a jak dymi z rury??

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> No to szukaj wycieków. Najczęściej spotykane wycieki na cybantach,

> trójnikach, pompa wody, białe zacieki na hłodnicy itd...

> Jeszcze jedno pytanie a jak dymi z rury??

Dym z rury ciężko mi jednoznacznie określić - niby czasem po zapaleniu (nawet ciepłego silnika) jest faktycznie "chmurka" ale w zasadzie nie wiem czy zawsze tak nie było i czy to nie jest normalne. Jak już silnik pracuje to nic nie widać.

Napisano

> Dym z rury ciężko mi jednoznacznie określić - niby czasem po

> zapaleniu (nawet ciepłego silnika) jest faktycznie "chmurka" ale

> w zasadzie nie wiem czy zawsze tak nie było i czy to nie jest

> normalne. Jak już silnik pracuje to nic nie widać.

Wiesz bez większych analiz wtym kierunkuu mechanika ciężko cokolwiek powiedzieć. Może zamiast płynu chłodniczego masz wode i Ci najnormalniej odparowywuje smile.gif, a prblemy z silnikiem jakie masz mogą brać się od padającego modułu zapłonowego.

Napisano

A ja obstawiam następujące uszkodzenie:

Uszkodzona UPG/pęknięta głowica. Płyn wcieka do cylindra stąd te problemy po dłuzszym postoju z chodzeniem na 3 gary oraz chmurka z rury (chmura w benzyniaku to nie jest normalna rzecz).

Jeżeli mam rację, to wskazany pośpiech z remontem - jeżeli wyciek, a raczej wciek wink.gif się powiększy i przez noc nacieknie sporo płynu na tłok, może Cię czekać niespodzianka: remont całego silnika (woda nie spręża się tak jak powietrze wink.gif )

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> A ja obstawiam następujące uszkodzenie:

> Uszkodzona UPG/pęknięta głowica. Płyn wcieka do cylindra stąd te

> problemy po dłuzszym postoju z chodzeniem na 3 gary oraz chmurka

> z rury (chmura w benzyniaku to nie jest normalna rzecz).

> Jeżeli mam rację, to wskazany pośpiech z remontem - jeżeli wyciek, a

> raczej wciek się powiększy i przez noc nacieknie sporo płynu na

> tłok, może Cię czekać niespodzianka: remont całego silnika (woda

> nie spręża się tak jak powietrze )

Tylko, że czasami już po pół godzinnym postoju po zapaleniu chodzi na 3 gary, a czasami po nocy zapale i odrazu jest normalnie. Narazie nie udało mi się ustalić jakiejś konkretnej rzeczy od której zależy to czy pali na 3 gary, czy normalnie. Tak sobie pomyślałem, że może chodzi tu o położenie tłoka w jakim został po zgaszeniu? ale nie wiem czy to ma sens.

Napisano

> A ja obstawiam następujące uszkodzenie:

> Uszkodzona UPG/pęknięta głowica

Niekoniecznie. Takie same objawy powoduje poczatek padajacej uszczelki na uszczelnieniu sasiadujacych cylindrow oraz nieznacznym rozszczelnieniem uszczelnienia cylindra i kanalu wodnego. U kumpla tak bylo w X16SZ-po odpaleniu zimnego silnika pracowal nierowno, pozniej sie uspokajal, nieznacznie dymil na bialo, nie grzal sie, proba na CO2 pozytywna po kilku sekundach.

Te glowice pekaja sporadycznie, niemniej jednak moze sie zdarzyc.

Pozdrawiam

Napisano

>

> nieznacznym rozszczelnieniem uszczelnienia cylindra i kanalu

> wodnego.

No właśnie to mam na myśli mówiac: "Uszkodzona UPG/pęknięta głowica. Płyn wcieka do cylindra"

Z roboty wróciłes i zmęczony jesteś czy co...? wink.gif

Pozdroofka

Napisano

Faktycznie, jakos moj organ wzroku nie zarejestrowal tej frazy...zwracam honor. To fakt, wrocilem godzine temu...

Pozdrawiam

Napisano

> Tylko, że czasami już po pół godzinnym postoju po zapaleniu chodzi na

> 3 gary, a czasami po nocy zapale i odrazu jest normalnie.

> Narazie nie udało mi się ustalić jakiejś konkretnej rzeczy od

> której zależy to czy pali na 3 gary, czy normalnie. Tak sobie

> pomyślałem, że może chodzi tu o położenie tłoka w jakim został

> po zgaszeniu? ale nie wiem czy to ma sens.

lelek jak zwykle ma racje wink.gif

woda/płyn wlewa się co cylindra i to powoduje kłopoty z rozruchem/ pracą na 3 gary. A to, że czasasami odpala normalnie, to myślę, że zależy od tego, w jakiej pozycji ustanie tłok po wyłączeniu silnika niewiem.gif Jeśli zostanie wysoko, nie wleci tam za wiele płynu, bo nie ma gdzie.

CO do kosztów UPG, to się mogę wypowiedzieć, bo dopiero co przechodziłem wymianę, tyle, że w dieselku x17dtl

uszczelka goetze 118

rolka prowadząca rouville 148

rolka napinająca rouville 115

pasek conti 116

uszczelki kolektora ssącego i wydechowego 17 i 50

przy okazji zleciłem dotarcie zaworów, wymianę uszczelnień (20 za gumki) i dźwigienek zaworowych (rouville), bo już były dość mocno wytarte (8*24=192) Wałek był jeszcze w można powiedzieć przyzwoitym stanie, więc został

planowanie 50

robota 200 po znajomosci

normalna cena na Grudziądz to 300+

z ciekawostek

wymiana rozrządu była po 70kkm i 3.5 roku. wg instrukcji powinien się kręcić do 90kkm, ale pad upg przyspieszył wymianę). pasek wyglądał prawie jak nowy (zero spękań, wystających nitek etc), natomiast rolki były "rozjechane jak tramwaj". Jak się zakręciło na palcu, to słychać było szum suchutkiego łożyska i spoooory luz / wibracje. Ponoc zużyły się tak, bo dużo jeździłem po polnych / szlakowych / wapiennych drogach i ich pad przyspieszyła wszechobecna i wszędzie dostająca się kurzawa. Uważam, że całkiem sensowana ta taoria

ps

u mnie koszty wyszły dość spore, ale robiąc tylko wersję absolutne minimum (uszczelki, planowanie, robota) i zakładajac, że rozrząd jeszcze ma sporo kkm do wymiany tragedii nie ma.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.