Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zabezp tylnego błotnika.

Featured Replies

Napisano

Czym zabezpieczacie tylny błotnik przed piaskowaniem, obicem kamieniami??? Co lepsze auta jak Toyoty czy Vw posiadają specjalne osłony z folii przezroczystej chroniące przed obiciem lakieru. Pytalem w ASO odp: nie ma takiej potrzeby, nie stosuje sie. Ja wiem swoje mam dwa Punciaki i jeden zjechał swiat drugi jeszcze niemal idealny, brak obić itp. Fabrycznie także nie dają nadkoli z tw PCV/ABS tymczasem bez tego wiadomo co sie dzieje (nie ma takiej potrzeby)

Widzialem folie do passata takie jak to: http://allegro.pl/item700413069_oryg_folia_ochronna_zderzaka_vw_passat_kombi_b5_b6.html#gallery

http://allegro.pl/item699129364_oryg_folia_ochr_blotnika_tylnego_vw_passat_b5_fl.html#gallery

Czy ktoś ma jakieś dowiadczenia z zbaezpieczenim błotników przed piaskowaniem, syfem??

prosze o info.

pozdro

Napisano

> Co lepsze auta jak Toyoty czy Vw posiadają

> specjalne osłony z folii przezroczystej chroniące przed obiciem

> lakieru.

Zrozumiałbym gdybyś napisał:" co lepsze modele T czy VW" ale to co napisałeś brzmi cokolwiek zaczepnie nono.gif

Fiat stosuje także w lepszych modelach, Alfa we wszystkich a tą którą jeżdzę szczególnie i to zarówno przód jak i tył.

> Pytalem w ASO odp: nie ma takiej potrzeby, nie stosuje

> sie. Ja wiem swoje mam dwa Punciaki i jeden zjechał swiat drugi

> jeszcze niemal idealny, brak obić itp.

Widocznie konstrukcja nadwozia (profilowanie blach) jest na tyle "bezpieczna", że nie ma takiej potrzeby.

Przykłądowo Alfa 159 ze wzgledu na specyficzne wyprofilowanie tylnej częsci błotników (wystają poza krawedź przedniego koła) przyjmują każdy nawet niewielki kamyk. Piaskowanie występuje w przerażającej formie nawet na bardzo krótkich dystansach.

> Czy ktoś ma jakieś dowiadczenia z zbaezpieczenim błotników przed

> piaskowaniem, syfem??

Konkluzja: jeśli są wskazania do obklejania/zabezpieczania błotników (przód/tył) przezroczystą folią to producent o to zadbał, w innym przypadku musi ponosić koszty malowania gwarancyjnego. Jeśli jeździsz po szutrach lub zanieczyszczonych drogach to IMO też warto. Ale gdy nie widać by cokolwiek szkodziło Twoim błotnikom (np. w MkI, MkII, GP raczej też) to IMO zbędny gadget. Lubi się to odlepiać, nie zawsze jest estetyczne współgra z lakierem, lakier pod ochroną płowieje wolniej niż pozostały itd.

Napisano

jak nie jesteś leniwy i masz minimum zdolności plastycznych to ja nie widzę problemy wybrać się do sklepu z art. reklamowymi, zakupić folię przezroczystą, tak z 0,5 x 0,5 m. Poświęcić z godzinkę i zrobić sobie szablony według tych wypiaskowanych śladów ok.gif. Ja tak zrobiłem, bo w 3D faktycznie widać ślady piaskowania przed tylnym kołem oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

>Jest w odpowiedzi częśc racji, ale uwazam ze tylko cześć. jezeli z jakiegokolwiek powodu zostanie uszkodzona mechanicznie warstwa lakiernicza- 100% odpowiedzi jest ze winą użytkownika/uzytkowania z czym F.A P nie ma nic wposlnego- zalecamy usunąć szkodę na własny koszt. W przypadku, kiedy błotnik sukcesywnie pisakowany drobinami piasku, kamini czy innych niezwiazanych z podłożem fragemntów dróg jak teraz praktykuje sie uszkodzenia murowane. Po za tym nigdy nie wie sie kiedy spodziewać uszkodzeń, to jak umycie auta i jezdzenie nim z myśla ze nie bedzie lało, ze auto bedzie OK.Na pewno zgadzam sie ze róznie wygląda zbezpieczanie, sa na pewno przypadki że "wieś tańczy i spiewa", ze nieraz nierównomiernie lakier płowieje, ale dla mnei wazniejsza jest powłoka aby nie była punktowo obita. Ja osobiście słyszalem ok roku temu o folii poliweglanowej, profesjonalnej do tego ze mocny klej, wysoka przezroczystość i twardość stąd moje zapytanie, poruszenie tematu.

JEsli chodzi o zbaezpieczanie np poprzez nadkola czemu niestosują? Bo po co, to kolejna operacja w łancuchu czynności podczas montażu, zakup tychze osłon nadkolowych też koszt. najwazniejszym kryterium dzis ejst cena jesli ktos bedzie chciał- załozy se w ASO. ja mam i chwale sobie nadkola, ciszej podczas deszczu, i najwazniejsze zasłoniete przed sniegiem solą i wodą profile gdzie na pewno były by piaskowane.

dzieki za info

Napisano

Jestem najlepszym przykładem, że mozna prawie połowe samochodu pomalować w ramach gwarancji tytułem uszkodzenia powloki lakierniczej spowodowanej piaskiem, kamieniami itp.

> JEsli chodzi o zbaezpieczanie np poprzez nadkola czemu niestosują? Bo

Znowu mam odmienne zdanie - moje MkI które jeździło z nadkolami przez całe swoje życie, najbardziej jest własnie zgniłe pod nimi. Ot paradoks.

Napisano

> Jestem najlepszym przykładem, że mozna prawie połowe samochodu

> pomalować w ramach gwarancji tytułem uszkodzenia powloki

> lakierniczej spowodowanej piaskiem, kamieniami itp.

> Znowu mam odmienne zdanie - moje MkI które jeździło z nadkolami przez

> całe swoje życie, najbardziej jest własnie zgniłe pod nimi. Ot

> paradoks.

Nie jest to paradoks, tylko zwykłe prawo "wody". Ponieważ pod osłonami temperatura

jest inna niż na otwartych powierzchniach, to wilgoć, która znajduje się pod osłonami

wysycha dłużej powodując korozję metalu.

Sprawa identyczna z pojawianiem się wody w zbiorniku paliwa podczas skoków temperatury.

Przy zakładaniu folii ochronnej nie ma pewności czy połączenie folii z podłożem jest na tyle

szczelne aby nie powstawały pod nim bańki powietrza, a co za tym idzie i wilgoci.

Ja bym się bardzo zastanowił nad zakładaniem folii, czy nie lepiej pokryć nadkola elastyczną masą bitumiczną ?

Większa przyczepność i szczelność połączenia.

Napisano
  • Autor

Eno, nieprzesadzajmy bitumikiem po lakierze, po cześci widocznej od zewn??

Mnie chodzi jak pisalem, o zabezp zewnętrznej czesci błotnika na dole, częsci odsłonietej pomalowanej kolorem jaki ma auto,. Od srodka, profile itp mozna walić czym się chce nawet smołą ale na zewn musi być OKAy.

Mimo ze mam załozone chlapacze z przodu, odstajace, wolalbym aby naturalne zjawisko utleniania dopadło me auto jaknajpoźniej smile.gif

Napisano

> Eno, nieprzesadzajmy bitumikiem po lakierze, po cześci widocznej od

> zewn??

> Mnie chodzi jak pisalem, o zabezp zewnętrznej czesci błotnika na

> dole, częsci odsłonietej pomalowanej kolorem jaki ma auto,. Od

> srodka, profile itp mozna walić czym się chce nawet smołą ale na

> zewn musi być OKAy.

> Mimo ze mam załozone chlapacze z przodu, odstajace, wolalbym aby

> naturalne zjawisko utleniania dopadło me auto jaknajpoźniej

Przepraszam, nie zrozumiałem o co chodzi - mowa o nadkolu.

Napisano

> Nie jest to paradoks, tylko zwykłe prawo "wody". Ponieważ pod

> osłonami temperatura

> jest inna niż na otwartych powierzchniach, to wilgoć, która znajduje

> się pod osłonami

> wysycha dłużej powodując korozję metalu.

> Sprawa identyczna z pojawianiem się wody w zbiorniku paliwa podczas

> skoków temperatury.

> Przy zakładaniu folii ochronnej nie ma pewności czy połączenie folii

> z podłożem jest na tyle

> szczelne aby nie powstawały pod nim bańki powietrza, a co za tym

> idzie i wilgoci.

> Ja bym się bardzo zastanowił nad zakładaniem folii, czy nie lepiej

> pokryć nadkola elastyczną masą bitumiczną ?

> Większa przyczepność i szczelność połączenia.

Bzdura całkowita z tymi nadkolami. Zgniły tylne ranty, bo pewnie ktoś kto zakładał nadkola nie zadbał o zabezpieczenie rantów, które na pewno już ruda brała. Albo jeszcze lepiej przykręcił na blachowkręty nadkola do rantów i też nie zabezpieczył i od tego poszła korozja. waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.