Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra I 2000 1.6 16V 100 koni - duże spalanie.

Featured Replies

Napisano

Witam mam problem ze spalaniem w Astrze z tematu. Przebieg ponad 58 tys. Spalanie w mieście 12-14 litrów - jeśli jadę po swojemu, ciężka stopa, skakanie po pasach. Trasa, męczenie pedału gazu wyszło mi jakieś 12,5 litra. Postanowiłem osiągnąć maksymalnie niski wynik, ciężko powiedzieć, "że jechałem" wolno, bo się toczyłem i wynik jaki mi wyszedł to ~ 10 litrów. Silnik jest niby po remoncie, robiona była głowica, wymieniane filtry itp. Nie znam się niestety kompletnie na autach, ale wiem, że spalanie jest za wysokie. Chcę się wybrać ponownie do mechanika. Co mam mu powiedzieć by sprawdził/wyregulował/naprawił? Z auta jestem zadowolony, jedyny minus jaki jest warty uwagi to to nieszczęsne spalanie, ew. lekkie szarpanie silnika. Dzięki.

Napisano

> Przebieg ponad 58 tys.

> Silnik jest niby po remoncie, robiona była głowica, wymieniane filtry itp.

icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gif

Z tym silnikiem jazda tylko po mieście 10-11l to raczej normalny wynik.

pzdr

Napisano

> Z tym silnikiem jazda tylko po mieście 10-11l to raczej normalny

> wynik.

> pzdr

ale nie w trasie

Napisano

>jedyny minus jaki jest warty uwagi to to nieszczęsne spalanie, ew. lekkie szarpanie silnika

To juz cos daje do myslenia.

Trzeba przeprowadzic kompleksowa diagnostyke silnika,

poczyscic co jest do czyszczenia i ewentualnie wymienic

to co jest do wymienienia po badaniu.

I wtedy znowu auto bedzie jezdzic,

rady jakie tu uzyskasz nic Ci nie pomoga jesli nie bedzie zrobione

to co wyzej.

Napisano

> Trzeba przeprowadzic kompleksowa diagnostyke silnika,

I pewnie okaże się, że wyjęta żarówka z kontrolki CE wink.gif

Pozdroofka

Napisano

Pewnie tak (zdarzaly sie takie kwiatki...)...z ciekawosci pytam, czy wlascicielowi tegoz wozu znany jest powod scigania glowicy z tak "mlodego" przebiegiem i rocznikiem auta? Do przebiegu dodalbym jakies 150 kkm...

Pozdrawiam

Napisano

> I pewnie okaże się, że wyjęta żarówka z kontrolki CE

> Pozdroofka

To dzisiaj napisalem koledze 51cent odnosnie tej Astry G w skorze grinser006.gif

Tu nie znamy przeszlosci auta, ale te 58 kkm cos sa dziwne hmm.gif

gdyby stala u mnie w garazu to zgodzilbym sie grinser006.gif, malo jezdze.

Napisano
  • Autor

> Pewnie tak (zdarzaly sie takie kwiatki...)...z ciekawosci pytam, czy

> wlascicielowi tegoz wozu znany jest powod scigania glowicy z tak

> "mlodego" przebiegiem i rocznikiem auta? Do przebiegu dodalbym

> jakies 150 kkm...

> Pozdrawiam

Bo brał duże ilości oleju...

Auto jest z salonu wink.gif i było używane gł. do dojazdu do pracy (drugi samochód), teraz ja go użytkuję od jakiegoś czasu i robię już troszkę km. Szarpnięcia to gł. rano (nierozgrzany silnik), w dzień to raczej moje czepianie się (auto niemłode, niski przebieg to nie wszystko, słyszałem, że taka uroda po latach). Udało mi się uzyskać jakieś 9,25. Max prędkość 80/90 na odcinkach ograniczonych (70), starałem się jak najrzadziej używać pedału gazu, czyli dojeżdżanie/jeżdżenie na rozpędzonym aucie. Obroty nie przekraczają 3000. To + odpowiednie operowanie biegami jest ekonomiczna jazda? Bo jak tak to taka jazda nie daje raczej przyjemności z jazdy, więcej czasu zabiera, ale dając efekty jakoś to wytrzymam, ale nie mam zamiaru jeździć tak cały czas, tylko do pracy raczej. Ale czytając opinie o spalaniu w internecie z tym silnikiem, ludzie mówią tu gł. o liczbach 8-12 litrów, a ja jadąc po swojemu, jak się nie mylę jakieś 14 litrów potrafiłem spalić... Ale raczej jakbym jechał choć trochę bardziej po ludzku 12/13 może by było. Czy mogę to uznać za normalny wynik, myśląc tu o dynamicznej jeździe? W trasie, w sumie w cyklu mieszanym, bo zwężenia A4+czekanie na opłaty+zwężenia za Krakowem w stronę Zako, nie zaliczają się do trasy... nie oszczędzając auta, obroty >3000, prędkości nie małe to jakieś 12,5 litra. Ile powinien spalać? Mógłby ktoś jaśniej napisać o tych kontrolkach, żaróweczkach, żebym wiedział o co pytać. Dzięki za odzew.

Napisano

Jak przekrecasz kluczyk w stacyjce, to swieci Ci sie pomaranczowa kontrolka z symbolem silnika?? Bo jezeli nie to masz kape, bo prawdopodobnie masz jakiś bład, a bez wymrugania tego błedu, to mozesz sobie szukac i szukac przyczyny...

Napisano
  • Autor

> Jak przekrecasz kluczyk w stacyjce, to swieci Ci sie pomaranczowa

> kontrolka z symbolem silnika?? Bo jezeli nie to masz kape, bo

> prawdopodobnie masz jakiś bład, a bez wymrugania tego błedu, to

> mozesz sobie szukac i szukac przyczyny...

Nie, jest ok, wszystkie co muszą się świecą, gasną itp.

Napisano

Witaj.

Jeśli faktycznie przyczyną remontu było spalanie dużej ilości oleju, to może być problem z sondą Lambda. Spotkałem się z opinią, że zalewanie olejem mocno skraca jej życie. Niech mechanik (albo Ty, opisy są na forum) zmierzy oscylację woltomierzem.

Jeśli szarpie głównie rano, to może wskazywać na przewody wysokiego napięcia (możesz zrobić nocny test ze spryskiwaczem i zobaczyć czy w mgiełce wody przelatują iskry).

Ja jeżdżąc 100% w mieście mam spalanie 10 litrów (+/- 0,5l) bez znaczenia czy ostro czy lekko.

Powodzenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.