Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Wskazanie kompa "reichweite" na LPG???

Featured Replies

Napisano

Witam.

Szukałem, szukałem i nic co by rozwiało moje wątpliwości nie znalazłem, więc pytam. Wczoraj założyłem do mojej asterki gazik sekwencyjny. Dziwi mnie, że wskazanie komputera odnośnie zasięgu, czy po jego "reichweite" smile.gif, spada. Zapewne jak dojdzie do 50 km to będzie mnie ciągle męczył komunikatem o krótkim zasięgu. Po skasowaniu zasięgu i ponownym obliczeniu nic się nie zmienia. Czy u was koledzy też tak jest? No i oczywiście, czy można coś z tym zrobić?

Napisano

>> Dziwi mnie, że wskazanie komputera odnośnie

> zasięgu, czy po jego "reichweite" , spada.

Komp oblicza spalanie na podstawie sygnału podawanego do wtryskiwaczy, a przy jeździe na gazie te sygnały są cały czas podawane (ale wyłapuje je instalka gazowa i na ich podstawie oblicza dawkę gazu).

No a czujnik przebytej drogi nie stoi w miejscu grinser006.gif

Zasięg nie zmniejszałby się gdyby Astra G miała jakiś przepływomierz paliwa - wtedy obliczenia byłyby na podstawie faktycznie zużytej benzyny. A tak to jest jak jest wink.gif

Napisano
  • Autor

Ok. A czy istnieje jakiś sposób na skasowanie wskazania zasięgu, aby ponownie wskazywał prawidłowo?

Napisano

Nie bardzo zrozumiałem, jaki masz problem. Mogę tylko napisać, że podczas jazdy na LPG, komputer oblicza "reichweite", czyli "zasięg", czyli ile km jeszcze możesz przejechać na pozostałym w baku noPb na podstawie średniego spalania na LPG (!). Czyli ten parametr możesz olać, bo jest z kosmosu (przy małej ilości noPb i pełnym zbiorniku LPG będziesz miał alarmy <50km). Żeby nie wyświetlało alarmów "<50km" wystarczy zatankować trochę noPb i po kłopocie.

Pewnym rozwiązaniem byłoby przełączanie wraz z rodzajem paliwa również sygnałów ilości noPb i LPG do mida, po odpowiednim skalibrowaniu wskazań sygnału ilości LPG, aby "pasował" do wskazań sygnału ilości noPb. Wtedy byłoby idealnie!

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.