Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

uszczelka miski olej. X20XEV

Featured Replies

Napisano

hej.

czy uszczelka miski olejowej (dolna) do x20xev jest dla każdego zastosowania tego silnika (astra, vectra, omega)taka sama? W katalogu elringa wersja do omegi ma inne oznaczenie (omega- 458.460, x20xev ogólnie 431.090).

Napisano

> hej.

> czy uszczelka miski olejowej (dolna) do x20xev jest dla każdego

> zastosowania tego silnika (astra, vectra, omega)taka sama? W

> katalogu elringa wersja do omegi ma inne oznaczenie (omega-

> 458.460, x20xev ogólnie 431.090).

Do Astry i Vectry bedzie to samo, w Omedze silnik jest umieszczony wzdluznie i skrzynia biegow jest inna.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Do Astry i Vectry bedzie to samo, w Omedze silnik jest umieszczony

> wzdluznie i skrzynia biegow jest inna.

> Pozdrawiam

icon_eek.gifspineyes.gif te rzeczy wiem wink.gif górna uszczelka jest identyczna, pytanie dlaczego dolna ma różne oznaczenia. Czy dolna część miski jest na tyle różna? Kwestię różnicy w cenie pominę, problemem jest osiągalność. Do xev'ów jest od ręki, do omegi nigdzie nie ma niewiem.gif

Napisano

Silnik wzduznie to (nie widzialem od spodu, wiec dywaguje troche) zupelnie inny ksztalt dolu miski, do tego inaczej poprowadzony wydech i masz roznice.

Napisano
  • Autor

> zupelnie inny ksztalt dolu miski, do tego inaczej poprowadzony

> wydech i masz roznice.

właśnie, nie wiem jak to w vectrach jest poprowadzone, ale wydech chyba nie idzie pod miską? czy idzie? W omedze na pewno pod samą miską jest belka...

Problem wyniknął w związku z niejasnością danych zawartych w katalogach. Jedne piszą, ze to ta sama uszczelka, inne że nie itd itp

Napisano

> właśnie, nie wiem jak to w vectrach jest poprowadzone, ale wydech

> chyba nie idzie pod miską? czy idzie? W omedze na pewno pod samą

> miską jest belka...

> Problem wyniknął w związku z niejasnością danych zawartych w

> katalogach. Jedne piszą, ze to ta sama uszczelka, inne że nie

> itd itp

Wyczytałem również w EPC, że kształt uszczelki zależy od wyposażenia, w tym przypadku wskaźnika wielofunkcyjnego - z czym to się je nie mam pojęcia. Później postaram się wrzucić rysunki miski z astry i omegi

PZDR VEN

Edit I:

Miska od Astry X20XEV

282695269-miska_X20XEV_astra.jpg

Miska do Omegi X20XEV

282695269-miska_X20XEV_omega.jpg

post-53807-14352503552132_thumb.jpg

Napisano

Czujnik poziomu oleju. wink.gif

Napisano

> Czujnik poziomu oleju.

Takem czuł, że o to chodzi, ale nie byłem pewien czy coś może do tego dochodzi.

PZDR VEN

Napisano

> Do xev'ów jest od ręki, do omegi nigdzie nie ma

bez przesady, uszczelek jest jak mrówek, (a przynajmniej w Poznaniu) problem jednak w tym, że wszędzie są tylko oryginały za 150 zł wzwyż.

Przerabiałem wymianę dwa-trzy tygodnie temu - uszczelka górnej miski tego odlewu alu elringa 40 zł a dolnej blaszanej oryginał 150 frown.gif

Napisano
  • Autor

> bez przesady, uszczelek jest jak mrówek, (a przynajmniej w Poznaniu)

> problem jednak w tym, że wszędzie są tylko oryginały za 150 zł

> wzwyż.

> Przerabiałem wymianę dwa-trzy tygodnie temu - uszczelka górnej miski

> tego odlewu alu elringa 40 zł a dolnej blaszanej oryginał 150

górną już mam, elringa właśnie. mówiąc o problemach z dostaniem myślałem o zamiennikach. Oryginałów jeszcze nie szukałem, ale wychodzi, że tylko to zostanie :/

Mówisz, że wymieniałeś. Jakieś szczególne fikołki z tym były? Belkę wyrzucałeś czy silnik do góry? Podwieszałeś czy lewarem? Na coś szczególnie trzeba uważać?

Napisano

> górną już mam, elringa właśnie. mówiąc o problemach z dostaniem

> myślałem o zamiennikach. Oryginałów jeszcze nie szukałem, ale

> wychodzi, że tylko to zostanie :/

niestety we wszystkich punktach tutaj przynajmniej przy mnie dzwoniono do hurtowni i wszędzie odpowiedź była że tylko genuine GM i nic więcej

> Mówisz, że wymieniałeś. Jakieś szczególne fikołki z tym były? Belkę

> wyrzucałeś czy silnik do góry? Podwieszałeś czy lewarem?

ło panie, osobny manual mozna by było napisać o tym zlosnik.gif

u mnie olej wyciekał głównie i również przez uszczlke pod pompą oleju, ale żeby się do niej dostać to trzeba było rozebrać rozrząd do gołego silnika i właśnie miski ( i dobrze bo z ich uszczelek tez mi ciekło).

Żeby zdjąc dolną miskę masz tam ze 20 małych śrubek na klucz torx, schodzi łatwo o ile ktoś kiedyś nie dokręcił na chama tych biednych śrubek. Dostęp do czterech bodajże od strony skrzyni biegów jest utrudniony z powodu belki/ramy zawieszenia.

W tym celu podlewarowaliśmy silnik najpierw odkręcając go z przednich poduszek L i P. no i dobrze jest mieć tzw kardan do kluczy nasadowych.

Niestety schody pojawiły się przy górnej właściwej misce, żeby wyjąc ten odlew, musieliśmy nie dośc że podlewarowac silnik pod samą grodziówke do góry to jeszcze odkręcić trawerse całą od przedniego zawiasu aż zwisła na makfersonach, a i tak miska wyszła z trudem, więc jeśli masz możliwośc podnieśc auto i zwalić przednią ramę zawieszenia to jest to najlepsze rozwiązanie.

> Na coś

> szczególnie trzeba uważać?

Tak, jesli zdecydujesz się na zwalanie ramy zawieszenia, zaznaczyć trzeba koniecznie jak była przykręcona, u mnie po skręceniu auta do kupy nagle kierownica obróciła się o dobre 45 stopni aby auto jechało wprost. Po ustawieniu ramy na stare punkty wróciło wszystko do normy, nie zwrócliśmy na to uwagi a w miejscach mocowania ramy do budy jest niewielki luz montazowy i nawet 3-4 mm przesunięcie ramy w lewo prawo przód czy tył powoduje niezłe jaja smile.gif

Na szczęście widac było na kaście jak była przykręcona wczesniej rama i dało się ustawic ok. Na zbieżnośc nie pojechałem jeszcze czy na pewno jest git, bo nosze się z zamiarem wymiany przednich amorków, pojade na korekte geometrii i zb potem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.