Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik za bardzo się grzeje ?

Featured Replies

Napisano

Nie jedno lato i upały przejeżdziłem, ale w teraz moje uno za mocno się grzeje bardzo często włącza sie wentylator, temperatura ok.100- 120 st. Przy jeżdzie 100- 110km/h na autostradzie lekko pod góre, też się włącza wentylator, gdy włącze wtedy ogrzewanie temperatura spada na kilkanaście minut ,a potem znowu do góry.Ubytek płynu chłodniczego ok.100ml na 1000km, termostat jest sprawny- sprawdzałem w garnku z wrzątkiem (otwiera się).Pompa wody wymieniona 2 lata temu, zauważyłem spadek mocy silnika, świece z nalotem jasno szaro brązowym.Oleju bierze ze 100-150 ml na 1000km. Czy może to być uszczelka pod głowicą, a może pęknięty pierścień, jak to sprawdzić ? czy zmierzyć ciśnienie na garach?

Uszczelka była zmieniana 2 lata temu z powodu wycieku oleju z pod głowicy,głowica nie była planowana bo mechanik nie widział potrzeby. Czy może uległa przytkaniu chłodnica lub pompa ? niewiem.gif

Napisano

możesz mieć jeszcze jeden problem, który jest banalny, a mało kto na to patrzy... mnie się przegrzewał bo... chłodnica była zawalona brudem i przez to słabo działała

Napisano

> możesz mieć jeszcze jeden problem, który jest banalny, a mało kto na

> to patrzy... mnie się przegrzewał bo... chłodnica była zawalona

> brudem i przez to słabo działała

ja też obstawiam chłodnicę ale powiedz mi czy tego oleju zawsze brał tyle czy ostatnoi jakby mniej bo skoro płynu ubywa to może oleju przybywa ia uszczelka pod głowicą do wymiany ale jeśli zawsze tak było to wyczyść chłodnicę ok.gif

Napisano
  • Autor

> ja też obstawiam chłodnicę ale powiedz mi czy tego oleju zawsze brał

> tyle czy ostatnoi jakby mniej bo skoro płynu ubywa to może oleju

> przybywa ia uszczelka pod głowicą do wymiany ale jeśli zawsze

> tak było to wyczyść chłodnicę

Zdemontuję chłodnicę i chyba woda ze szlachu pod ciśnieniem, tak czyścić ? czy może obędzie się bez demontażu tylko odłączę te 2 węże gumowe.

Oleju zawsze brał tyle i płynu chłodniczego też.

Napisano

> Zdemontuję chłodnicę i chyba woda ze szlachu pod ciśnieniem, tak

> czyścić ? czy może obędzie się bez demontażu tylko odłączę te 2

> węże gumowe.

Nie demontuj chłodnicy i węże też zostaw w spokoju. Mocny strumień wody wypłucze syf ze szczelin pomiędzy blaszkami chłodnicy.

Napisano
  • Autor

Ja chciałem wypłukać chłodnicę "od środka " a nie jej zewnętrną stronę ! ?

Napisano

> Ja chciałem wypłukać chłodnicę "od środka " a nie jej zewnętrną

> stronę ! ?

Może warto zrobić płukanie z obu stron?

Do tego po tym zabiegu zamontować chłodnicę, wypłukać wodą cały układ a potem jeszcze jakimś specyfikiem?

Napisano

> Ja chciałem wypłukać chłodnicę "od środka " a nie jej zewnętrną

> stronę ! ?

Aaaaa... od środka... to jest problem. W chłodnicy pewnie zrobił się kamień i wypłukać go będzie trudno. Możesz spróbować, ale wg mnie lepiej wymienić chłodnicę.

ps. można spróbować ją zalać jakimś odkamiaczem do czajników bezprzewodowych, albo WC kaczką wink.gif

Napisano

>można spróbować ją zalać jakimś odkamiaczem do czajników

> bezprzewodowych, albo WC kaczką

W ciągniku swego czasu zastosowałem patent i zalałem cały układ octem i po całym dniu pracy spuściłem, na dnie wiadra było ok 5cm szlamu z kamienia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.