Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowa linka sprzęgła ciężko chodzi

Featured Replies

Napisano

Proszę kolegów o pomoc!

Od razu zaznaczam, że przeszukałem archiwum w tym temacie.

Ojcu wymieniono w Bravie linkę od sprzęgła bo stara pękła. Teraz sprzęgło chodzi tak twardo, że aż noga drętwieje frown.gif Na starej lince też sprzęgło chodziło twardo ale nie aż tak. Samochód to Brava 1.6 z klimatyzacją. Linka chyba nie orgyginalna bo ojciec dał za nią ok 60zł.

Linkę założono tak, że biegła nad tą dzwigienką sprzęgła na silniku (nie wiem jak to się fachowo nazywa), zakręcała ostro w lewo i się z nią łączyła. Wczoraj próbowaliśmy to jakoś poprawić przekładając linkę tak aby biegła od kabiny do przodu pod akumulatorem i zakręcała w prawo do tej dzwigienki na silniku. Niestety nic to nie dało. Dodam jeszcze, że jak odłączę linkę od dzwigienki przy silniku to linka chodzi luźno i nie stawia żadnych oporów.

Mam trzy tropy, które chcę dzisiaj sprawdzić:

1. Linka pod obciążeniem zacina się/zagina w miejscu gdzie wchodzi do kabiny. To będzie najtrudniej sprawdzić bo z relacji ojca, gość który zakładał linkę nieźle się namęczył, żęby ją przepchać w tym miejscu.

2. Linka jest niezamocowana jak trzeba tylko wisi tak luzem. Mniej więcej w połowie linki na pancerzu jest taka gumowa luźna obejma, którą wg mnie należy gdzieś przytwierdzić, żeby linka nie wisała luzem, tylko gdzie? Zakładając linkę nie ściągałem akumulatora ani podstawiki jak napisane jest w instrukcji a może gdzieś pod nią jest jakieś mocowanie?

3. Dzwigienka przy silniku jest zatarta i ciężko chodzi. Jak próbowałem ją popchnąć ręką to ani drgnie. Czy tak powinno być? Wydaje mi się, że powinna się luźno przesuwać. Czy mogę ją potraktować WD-40 i jakoś rozruszać?

Osobiście wiążę nadzieję z 3 opcją (nadzieja matką głupich wink.gif ) i to będę chciał sprawdzić w pierwszej kolejności.

Czy szanowni koledzy dadzą jakieś rady albo wskazówki? bow.gif

Pozdrawiam

Napisano

Miałem tak samo po wymianie linki i okazało się że problemem było przejście linki z komory silnika do kabiny....ona tam przechodzi pod pewnym kątem i od strony silnika powinna być zamocowana w obejmie tak aby zachowała odpowiedni kąt (inaczej będzie się łamać i wżynać w obudowę...ja ją zamocowałem trytytką (krawatką) i po tym zabiegu linka zaczęła chodzić leciuto. Możesz jeszcze od strony kabiny napuścić do linki oleju co dodatkowo obnizy tarcie w osłonie linki.

Napisano

Czy linka to oryginał czy zamiennik ?

Ja na początku założyłem zamiennik - po miesiącu użerania się z tą linką kupiłem oryginał, założyli mi w aso i jest ok.

Jeśli chodzi o dźwigienkę - ja jestem w stanie moją poruszyć ręką, chociaz nie mogę powiedziec żeby chodziła super lekko.

Napisano

A jakiej długości masz linkę tą krótszą czy dłuższą . U mnie też ciężko chodziło aż się coś popsuło i pedał został w podłodze . Założyłem nową linkę ale i tak ciężko chodzi , i u mnie tej dźwigni przy skrzyni też nie mogę ruszyć ręką , ale to chyba ona tak ciężko ma chodzić , bo z tego co pamiętam w escorcie też mi tak ciężko chodziło.

Napisano
  • Autor

Linka to zamiennik za 60zł.

Jest to chyba ta dłuższa wersja, bo dochodzi prawie do samego zderzaka z przodu i zakręca z powrotem.

Dzisiaj pod wieczór jeszcze raz się zmierzę z problemem i napisze czy coś z tego wyszło.

Napisano

No to ja mam taką samą tyle że w bravo i u mnie ona jest mocowana w zaczepach przy podłużnicy a potem się zawija i dochodzi do tej łapy przy skrzyni biegów.

Napisano
  • Autor

> No to ja mam taką samą tyle że w bravo i u mnie ona jest mocowana w

> zaczepach przy podłużnicy a potem się zawija i dochodzi do tej

> łapy przy skrzyni biegów.

No własnie u mnie wisi luzem a poprzednia stara była podobno spięta krawatką (piszę podobno bo sam nie widziałem).

Tylko muszę już dzisiaj ściągnąć akumulator i podstawkę pod niego, bo mimo że mam chude łapy to ciężko się tam dostać. Może faktycznie są tam jakieś mocowania a jak nie to też ją zepnę krawatką.

Napisano
  • Autor

No i porażka frown.gif

Nic nie pomogło, ani obfite oblanie cięgna przy skrzyni olejem ani umocowanie linki. Pedał dalej chodzi bardzo ciężko. Pozostają dwa wyjścia albo nieorginał jest do d..... albo sprzęgło zaczyna się kończyć frown.gif

Czy opłaca mi się kupować teraz oryginał, jak nie mam pewności czy to wina linki? niewiem.gif

Pojeździłem 15 minut po mieście i noga mi zdrętwiała.

Napisano

> No i porażka

> Nic nie pomogło, ani obfite oblanie cięgna przy skrzyni olejem ani

> umocowanie linki. Pedał dalej chodzi bardzo ciężko. Pozostają

> dwa wyjścia albo nieorginał jest do d..... albo sprzęgło zaczyna

> się kończyć

> Czy opłaca mi się kupować teraz oryginał, jak nie mam pewności czy to

> wina linki?

> Pojeździłem 15 minut po mieście i noga mi zdrętwiała.

Jak już Ci pisałem na początku miałem tak samo...pierwsza wymiana linki w warsztacie i ledwo dalo się nacisnąć pedał sprzęgła...linka w miejscu przejścia z kabiny do komory silnika wgryzła się w pancerz i doopa....dostałem nową i załorzyłem sam tak jak pisałem na początku i chodzi jak w nowym aucie....w warsztacie za pierwszym razem też chcieli mi wmówić że sprzęgło do wymiany.

• 1 rok później...
Napisano

odświeżę temat. czy linka wychodząc z kabiny powinna iść przed tymi rurkami od kilimy które są zamocowane na ścianie grodziowej czy między nimi a ścianą grodziową. żadnego uchwytu nie znalazłem, puściłem przed i przypiąłem krawatką do tych rurek klimy ale nie mam pewności czy będzie dobrze.

Napisano

> Proszę kolegów o pomoc!

Niestety kolego sprzęgło czas zmienić

Sa trzy fazy:

- kwiczy

- przeskakuje

- ciężko chodzi

A dalej to już tylko pyk - i stanie autko w polu bo słoneczko całkiem pękło

Napisano

> Niestety kolego sprzęgło czas zmienić

> Sa trzy fazy:

> - kwiczy

> - przeskakuje

> - ciężko chodzi

> A dalej to już tylko pyk - i stanie autko w polu bo słoneczko całkiem pękło

myślę że kolega po dwóch latach już pomocy w tej kwestii nie potrzebuje wink.gif

następne pytanie czy można założyć do bravo 1,6 tą krótką linkę o numerze oryg 7771565 zamiast tej długiej?? czemu robili 2 wersje??

kupiłem znów zamiennik trw linka się zacina w pancerzu i nadaje się do kosza angryfire.gif

Napisano

> myślę że kolega po dwóch latach już pomocy w tej kwestii nie potrzebuje

Po 2 latach ??

Qrcze było na 1 stronie??

Dziwne to jakieś frown.gif

> następne pytanie czy można założyć do bravo 1,6 tą krótką linkę o numerze oryg 7771565 zamiast tej

> długiej?? czemu robili 2 wersje??

Hmm - a cholercia wie - pewnie zależało to od rocznika itp

Raczej warto zastosować tą która powinna być

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.