Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

luzy zaworowe w MK2

Featured Replies

Napisano

Temat wałkowany. Dodam że widziałem manual i archiwum też sprawdzałem. Wiem też że luzy róznią sie w 1,2 MK1 i MK2 (potwierdza to w jakimś poście kolega bemol i podaje wartości te co poniżej).

Dzwonią mi zaworki/zaworek. Ksiązka mówi dolot 0,20-0,30; wydech 0,40-0,50. Po pomiarach wg manuala kolegi Yaboll wychodzi tak (od lewej wswsswsw):

1. - 0,40

2. - 0,30

3. - 0,40

4. - 0,30

5. - 0,30

6. - 0,45

7. - 0,35

8. - 0,45

Jest mowa o tolerancji 0,05

Zaworki mi dzwonią a mi wygląda na to że jest ok bo na 7 ssącym mamy ową tolerancję 0,05. Może jakieś rady? Mierzone przez dwie osoby. No chyba że tolerancja to przedział w przypadku 7 zaworka 0,2-0,3 i te 0,35 jest za dużo i dzwoni?

Napisano

a jak jezdzisz? intensywnie i duzo czy raczej standardowa polska norma 10 kkm rocznie?

bym zapomnial mozesz odczytac z jakiegos programu jakie masz podcisnienie w kolektorze ssacym na biegu jalowym?

przyczyn moze byc kilka od zle dobranego oleju po dzwieki powodowane przez szklanki. a moze to nie zawory a tloki sobie stukaja hmm.gif.

w moim przypadku w PII z walkiem 866 luz mam ustawiony ze wzgledu na cisnienie w kolektorze ssacym na 0,40/0,45 .

Napisano
  • Autor

> a jak jezdzisz? intensywnie i duzo czy raczej standardowa polska norma 10 kkm rocznie?

ca. 20 kkm

> bym zapomnial mozesz odczytac z jakiegos programu jakie masz podcisnienie w kolektorze ssacym na biegu jalowym?

czyli co w serwisie examiner czy jakiś inny program?

> przyczyn moze byc kilka od zle dobranego oleju po dzwieki powodowane przez szklanki. a moze to nie zawory a tloki sobie stukaja .

to teraz zadałeś mi ćwieka. Olej to castrol magnatec 10w/40. Przebieg 135 kkm. Głowica była robiona w zeszłym roku. Zaczęło dzwonić tak po pół roku od zrobienia ale sporadycznie a teraz jest to wyraźnie słyszalne.

Napisano

bo np po planowaniu glowicy wzrosnie stopien sprezania - o ile nie wiem. jezeli np pierscienie sa wytarte to tlok ma luz do tego dochodzi luz na sworzniu i dlatego moze stukac - ale to bardziej slychac przy obciazeniu silnika.

dowolny program to odczyta - wartosc ma byc w okolicach 300 - 330 kPa na biegu jalowym. ja mialem przy luzie 0,3/0,4 500 kPa. WaldiGSi mnie poinformowal zeby luz ustawic na 0,4/0,45 i jest gicior. wg mnie moj silnik chyba tez klepie ale to suma pracy wtryskiwaczy, zaworu odpowietrzenia par paliwa, walek rozrzadu halasuje . lecz mam wytlumiona komore silnika wiec nie slysze tego poki maski nie otworze. normalnie slychac tylko pompe paliwa i wydech.

jak masz fabryczny walek to luz bym zostawil na 0,35/0,40 - moze nawet 0,45. chyba musisz probowac i sluchac.

Napisano

> jak masz fabryczny walek to luz bym zostawil na 0,35/0,40 - moze

> nawet 0,45. chyba musisz probowac i sluchac.

A to nie jest tak, że im większy luz tym bardziej słychać klepanie? hmm.gif

Napisano

dlaczego? krzywka ma wieksza droge do pokonania i mniej sie z plytka wtedy styka - w przeciwienstwie do malego luzu.

Napisano
  • Autor

> bo np po planowaniu glowicy wzrosnie stopien sprezania - o ile nie wiem. jezeli np pierscienie sa wytarte to tlok ma luz do tego

> dochodzi luz na sworzniu i dlatego moze stukac - ale to bardziej slychac przy obciazeniu silnika.

dwie osoby w aucie, prosta droga i słychać. Główka była planowana z uwagi na pad UPG w ubiegłym roku.

> dowolny program to odczyta - wartosc ma byc w okolicach 300 - 330 kPa na biegu jalowym. ja mialem przy luzie 0,3/0,4 500 kPa. WaldiGSi mnie poinformowal zeby luz ustawic na 0,4/0,45 i jest gicior. wg mnie moj silnik chyba tez klepie ale to suma pracy wtryskiwaczy, zaworu odpowietrzenia par paliwa, walek rozrzadu halasuje . lcz mam wytlumiona komore silnika

w jaki sposób?

> nie otworze. normalnie slychac tylko pompe paliwa i wydech. jak masz fabryczny walek to luz bym zostawil na 0,35/0,40 - moze nawet 0,45. chyba musisz probowac i sluchac.

spróbuje zwiększyć luz tam gdzie mam 0,30 na ssącym do 0,35 i zobaczymy. Potem ewentualnie wydech na 0,45 chyba ze podepnę się pod kompa i sprawdzę te parametry o których piszesz

Napisano

lepiej sie podepnij - po co grzebac tyle.

moze tylko olej juz jest rozcienczony i stracil swoje parametry.

Napisano
  • Autor

> lepiej sie podepnij - po co grzebac tyle.

tez racja

> moze tylko olej juz jest rozcienczony i stracil swoje parametry.

a może zmienić olej ale na jaki? wiem wątek podwieszony ale łączę to pytanie z tym co zasugerowałeś. Tak jak pisałem zalewam kropka castrolem magnatec 10W/40.

Napisano

musisz siegnac pamiecia wstecz czy "klepal". na poczatku olej bardzo wycisza silnik pozniej sie robi glosniej. na dodatek do PII malo oleju wchodzi. na spokojnie poczytaj watki posluchaj inne auta. moze tylko przewrazliwiony na tym punkcie jestes. niepokojace objawy by bylo mozna zaobserwowac dosc szybko jak wieksze zuzycie paliwa niz zazwyczaj na powtarzalnych trasach, z oliwa tak samo.

Napisano
  • Autor

> musisz siegnac pamiecia wstecz czy "klepal". na poczatku olej bardzo wycisza silnik pozniej sie robi glosniej. na dodatek do PII malo oleju wchodzi.

Pół roku po zrobieniu główki coś mi tam się wydawało że chce dzwonić. Tyle ze nie pamiętam jak to było po ostatniej wymianie oleju. Wiem ze przed były słyszalne. Jednego jestem pewien - teraz słychać je głośniej niż wcześniej. Jestem teraz przed wymianą oleju i dlatego spytałem czy może inny.

na spokojnie poczytaj watki posluchaj inne auta.

jeździłem wytrzeszczem znajomego i tego nie słychać a kropek to L

moze tylko przewrazliwiony na tym punkcie jestes.

to fakt ale coś jest nie tak i dlatego drążę temat

niepokojace objawy by bylo mozna zaobserwowac dosc szybko jak wieksze zuzycie paliwa niz zazwyczaj na powtarzalnych trasach, z oliwa tak samo.

pali tyle co zawsze (pomijam okres urlopu gdzie padła mi sonda regulacyjna). Oleju na 10 tyś. dolewam tak z 0,5 litra.

Napisano

czyli w normie.

odnalazlem. przed modami mialem luz ustawiony zawsze na 0,35/0,45. teraz jezdze na 0,40/0,45. moze ustaw luz na 0,35/0,45 moze pomoze. o oleju trudno mi cokolwiek napisac. ja uzywam Valvoline 5w50 - ze wzgledu na sposob uzytkowania auta i norme producenta - dopuszcza taki olej. znowuz ktos pare razy pokazywal jak wyglada wnetrze silnika przy uzywaniu jakiegos typu oleju castrola - nie bylo tam ladnie.

Napisano

> dlaczego? krzywka ma wieksza droge do pokonania i mniej sie z plytka

> wtedy styka - w przeciwienstwie do malego luzu.

No ale w tym momencie gdy się kręci i zaczyna się stykać to wtedy klepie.

Napisano
  • Autor

> . moze ustaw luz na 0,35/0,45 moze pomoze. o oleju trudno mi cokolwiek napisac.

tak też postanowiłem uczynić

znowuz ktos pare razy pokazywal jak wyglada wnetrze silnika przy uzywaniu jakiegos typu oleju castrola - nie bylo tam ladnie.

sam już nie wiem. Może mobil?

Napisano

> bo np po planowaniu glowicy wzrosnie stopien sprezania - o ile nie wiem.

Liczyłem to kiedyś, wyniki były jakieś nieznaczące - 3%.

Liczyłem też zmianę kąta obrotu wałka rozrządu po planowaniu głowicy - bo przecież pasek rozrządu się nie skraca, a odległość wałek-wał - owszem - i wyszło jeszcze mniej ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.