Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Inny sposob regulacji gazu II generacji.

Featured Replies

Napisano

Wyszedłem standardowo od ustawienia oscylacji przy 3 krpm. W tym celu podpiałem Al-700 pod komputer i regulując czułością membrany doszedłem do momentu, kiedy od ok. 2800 - 3000 obr/min zaczynaly sie oscylacje. Potem ustawiłem oscylacje na wolnych obrotach. W tym momencie w zasadzie zacząłem własciwą regulację. Trwała ona kilka dni i wymagała jazdy z podpietym testerem sondy, mam taki diodowy, który sobie sam zmontowałem. Zacząłem pod tego, że podczas jazdy obserwowałem wskaźnik sondy podczas przyspieszania, podczas jazdy z rownymi obrotami oscylowało ok. Podczas przyspieszania wskaznik sondy wskazywał stale 0,9 V. Skupiałem sie na obrotach z zakresu 3 - 4,5 k rpm, bo takich najczesciej uzywam, rzadko przekraczam 5 k. Zmniejszając maksymalną pozycję wyjściową attuatora, doszedłem do momentu, kiedy podczas przyspieszania sonda wskazywała juz nie 0,9 ale 0,8 V. Było to 95 kroków. Lekko zwiekszyłem do 98 i było znowu 0,9 ale wiedziałem, że nie jest to dużo więcej.

Nastepnie skupiłem sie na regulacji czułości membrany, ale nie odczytując na przyrządach tylko na podstawie wrazen z jazdy. Skręciłem czułość membrany, tak by odczuć spadek mocy. Potem sukcesywnie w ciągu kilku dni odkręcałem po niewielkiej częsci obrotu, tak by dojść do satysfakcjonującej mnie mocy silnika, zblizonj do benzyny. Na koniec jeszcze raz sprawdziłem ustawienia PWA, czy podczas przyspieszania napiecie jest pomiedzy 0,8 a 0,9 v i jest ok. Po takiej regulacji z osiągów jestem zadowolony. Nie sądze aby dało się juz ten silnik ustawić już znacząco lepiej. Zależało mi na optymalnych warunkach pracy silnika i chyba to osiągnąłem.

Od tamtego czasu tankowałem 2 razy. średnie spalanie z tych 2 tankowań to 11,2 l. Jeżdziłem tylko po mieście. Silnik 1,5 8v. Po miescie nie szaleję, ale tez nie jeżdzę jak kapelusz.

Reasumując. Osiągnąc oscylacje podczas jzady ze stałymi obrotami to nie problem. Natomiast moment przyspieszania bywa traktowany przy regulacji po macoszemu, a to istotna sprawa. Zbyt uboga albo bogata mieszanka to po pierwsze spadek mocy, a po drugie moze byc zbyt duże zuzycie paliwa.

Kiedy kupowałem auto, paliło 14 l gazu na miescie, a szczerze mowiąc nie było czym jechać, zwłaszcza po wlaczeniu klimy. Potem usunąłem wady montazu gazu (masa AL-700 przypieta w złym miejscu), zregenerowalem reduktor, miał 50 kkm przebiegu, wymieniłem mixer palnikowy z ok. 32 mm (nie mierzylem dokładnie) na 28 mm. Wszystko to poprawiło osiągi auta i zmniejszyło spalanie. Szczególnie osiągi na gazie poprawiła wymiana miksera na mniejszy. Trochę to paradoksalne bo teraz dostaje mniej powietrza ale tak jest.

Moge powiedziec, ze da się gaz w tym silniku ustawic tak, by nie sprawiał zadnych problemów. Na benzynie i gazie pracuje dobrze, rowno trzyma wolne obroty i nie ma mowy o strzałach na gazie.

Napisano

A obserwowałeś wskazania sondy podczas jazdy na noPB, czy podczas przyspieszania oscylują?

Ciekawe jaki będziesz miał wynik na analizatorze spalin.

Napisano
  • Autor

> A obserwowałeś wskazania sondy podczas jazdy na noPB, czy podczas

> przyspieszania oscylują?

Nie obserwowałem. Na gazie nie oscylują, przynajmniej na początku, też dlatego ze mam ustawione wzbogacanie mieszanki podczas przyspieszania.

> Ciekawe jaki będziesz miał wynik na analizatorze spalin.

No nie wiem, na badaniach byłem na wiosnę i szczerze mowiąc nawet nie sprawdzali. Ale myślisz o wolnych obrotach ?

Napisano

Ja też staram się ustawiać instalację samodzielnie. Niestety oprogramowanie do mojego sterownika jest dość kiepskie (brak wykresów).

Ustawiałem tak aby sonda oscylowała zarówno na wolnych jak i przy ok. 2800-3000 obr/min. I na przeglądzie wyszło mi trzykrotne przekroczenie zarówno na wolnych jak i wyższych obrotach.

Okazało się że można było przykręcić jeszcze membranę o 1/2 obrotu i dalej jest były oscylacje, ale zmienił się ich współczynnik wypełnienia, no ale bez wykresów trudno to zauważyć.

Co do strzałów to nie znasz dnia ani godziny. Jak ustawisz z małym marginesem to wystarczy że zabrudzi się filtr powietrza i mieszanka może być już za uboga. Najgorsze jest to że wydaje się ze jest ok a tu przy ruszaniu pod górkę albo wjeżdzaniu na krawężnik BUM.

Napisano

> wymieniłem mixer palnikowy z ok. 32 mm (nie mierzylem dokładnie)

> na 28 mm. Wszystko to poprawiło osiągi auta i zmniejszyło

> spalanie. Szczególnie osiągi na gazie poprawiła wymiana miksera

> na mniejszy.

no wlasnie. masz na to jakies wyjasnienie? dziwne...

Napisano
  • Autor

> no wlasnie. masz na to jakies wyjasnienie? dziwne...

chyba tylko zwiekszenie podcisnienia w kolektorze i łatwiejsza regulacja w szerszym zakresie obrotów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.