Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problemy z jazdą na benzynie

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich i proszę o pomoc.

Mam problem z jazdą na benzynie. Kiedy jeżdżę na samej benzynie to nie ma żadnego problemu. Natomiast kiedy auto pracuje na LPG i następnie chcę pojeździć na benzynie to kiedy wcisnę pedał gazu do dechy w okolicach 3 tys obrotów auto dławi się i nie chce jechać. Jeśli wciskam pedał nie do samego końca to auto przyśpiesza normalnie (tylko nie tak dynamicznie jak trzeba) frown.gif. Kiedy znowu przełączam na LPG to nie ma żadnego problemu z przyspieszaniem.

Próbowałem wielu sposobów i zawsze po resecie ECU i nie używanie LPG problem się nie pojawia. Ostatnio zmieniono centralkę od LPG ponieważ stara powiedziała papa. Instalacja II generacji Autronic AL700. Znajomy elektryk powiedział mi, że prawdopodobnie instalacja LPG daje jakieś błędy do ECU i on głupieje. Jak mam sprawdzić czy jest to wina złych ustawień w kompie czy może brak masy ???

Napisano

może spróbuj zmienić tryb emulacji sondy lambda

co to za auto?

Napisano
  • Autor

> może spróbuj zmienić tryb emulacji sondy lambda

> co to za auto?

Nubira I 1,6 16v. Kupiłem już kabelek i pobrałem soft a w przyszłym tygodniu będę miał laptopa to spróbuje się pobawić z ustawieniami

Napisano

Elektryk ma racje niektórzy robią tak, że zakładaja takie urządzenie które resetuje kompa po zgaszeniu i jak odpalasz auto komp nie ma błedów wtedy samochód chodzi prawidłowo na gazie. Niestety takie uroki II - iej generacji.

Napisano
  • Autor

> Elektryk ma racje niektórzy robią tak, że zakładaja takie urządzenie

> które resetuje kompa po zgaszeniu i jak odpalasz auto komp nie

> ma błedów wtedy samochód chodzi prawidłowo na gazie. Niestety

> takie uroki II - iej generacji.

Ale, żeby było śmieszniej kiedyś jak kupiłem to auto nie było takiego problemu. Podejrzewam, że jak wymienili reduktor i coś grzebali w kompie to wtedy mi to uszkodzili. frown.gif

Napisano

Jedz do dobrego mechanika moze to jakas głupota mi wywalało na kompie 3 błedy po wymianie parownika co sie okazało to była jakas głupota zapłaciłem 40zł i na benzynie było ok. Zawsze sie trafi jakis paprak.

Napisano
  • Autor

> Jedz do dobrego mechanika moze to jakas głupota mi wywalało na kompie

> 3 błedy po wymianie parownika co sie okazało to była jakas

> głupota zapłaciłem 40zł i na benzynie było ok. Zawsze sie trafi

> jakis paprak.

Ale problem jest o tyle śmieszny, że nie pokazuje żadnych błędów ani check się nie świeci.

Jeśli ktoś ma nubirę z 1,6 i LPG oraz Autronica i nie ma takich problemów to może mógłby wrzucić print screen z programu amon. Dzięki temu mógłbym sprawdzić jak jest u mnie i porównać z tym co u innych się sprawdza.

Napisano

sprawdz sondę i czujnik położenia przepustnicy.......jak sonda będzie nie teges to błedu ci nubira nie wychwyci.....walcze obecnie z podobnymi objawami.....

Napisano

> sprawdz sondę i czujnik położenia przepustnicy.......jak sonda będzie

> nie teges to błedu ci nubira nie wychwyci.....walcze obecnie z

> podobnymi objawami.....

TPS od razu wywala check-a. Ewidentnie LPG śmieci w ECU.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

pożyczyłem laptopa i próbowałem się podłączyć. Niestety komp miał wgraną vistę i nie udało się nawiązać połączenia. mad.gif

Po przeczytaniu kilku informacji na tym forum moje podejrzenia skierowałem na emulator. Pokręciłem trochę regulatorem (nie wiem jak nazywa się fachowo ta śrubka w środku)i po kilku dniach spróbowałem czy efekt wystąpi. Po dwóch dniach testów okazało się, że prawie jest po problemie. To znaczy na początku jest kiepsko podczas jazdy na benzynie ale po kilku prze-gazówkach problem znika. Czekają mnie zatem regulacje i prawdopodobnie problem rozwiązany yay.gif

Napisano

> pożyczyłem laptopa i próbowałem się podłączyć. Niestety komp miał

> wgraną vistę i nie udało się nawiązać połączenia.

To nie wina Visty tylko pewnie sterowników przelotki USB-RS232 zlosnik.gif

Napisano

regulacja na emulatorze wtrysków????czy sondy???

Napisano

> emulator wtrysków

Emulator wtrysków nie ma żadnej regulacji... chyba biglaugh.gif

Z tego co mi się wydaje może to być tylko regulacja czasu nakładania się paliw podczas przełączania paliwa hmm.gif

Napisano

> Emulator wtrysków nie ma żadnej regulacji... chyba

> Z tego co mi się wydaje może to być tylko regulacja czasu nakładania

> się paliw podczas przełączania paliwa

zeby.GIF Dokładnie tak jest jak piszesz. Na emulatorze wtrysku można sobie tylko ustawić czas nakładania paliw. Problem w tym wątku to problem emulacji sondy lambda i to się ustawia z programu. ECM silników daewoo jest bardzo czułe na ustawienia emulacji i z tego co kojarzę jest z tym trochę zabawy aby działało ok. Typowa fala 50% nie działa poprawnie i przekłamuje się mapa wtrysków ECM. I dzieje się to bez checka.

Napisano

> Emulator wtrysków nie ma żadnej regulacji... chyba

> Z tego co mi się wydaje może to być tylko regulacja czasu nakładania

> się paliw podczas przełączania paliwa

na alegro widziałem przy emulatorach wtrysków regulacje- bodajże zmiana rezystancji czy jakoś tak confused.gif

Napisano

> na alegro widziałem przy emulatorach wtrysków regulacje- bodajże

> zmiana rezystancji czy jakoś tak

Skokową 100, 50, 33 omy. Płynnie reguluje się czas nakładania paliw.

Napisano

> Skokową 100, 50, 33 omy. Płynnie reguluje się czas nakładania paliw.

tego to nie wiedziałem ok.gif , narazie obserwuje u siebie bo po zmianie sondy sie uspokoiło i na paliwie chodzi ok, a lpg na registerku i tak zostanie (check-a nie widać) smile.gif moze juz sie moje kombinacje skończą....wtedy 20.GIF

Napisano
  • Autor

> regulacja na emulatorze wtrysków????czy sondy???

mam napisane coś takiego emulator stag2-e4 do silnika 4cylindrowego i tam w środku jest takie małe poktętełko i tym kręciłem.

Napisano

> mam napisane coś takiego emulator stag2-e4 do silnika 4cylindrowego i

> tam w środku jest takie małe poktętełko i tym kręciłem.

to chyba emulator wtryskiwaczy....hmmmm a w która stronę kręciłeś i jaką częśćobrotu??? tu opis tej regulacji- chyba nie to http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic535410.html

Napisano
  • Autor

> to chyba emulator wtryskiwaczy....hmmmm a w która stronę kręciłeś i

> jaką częśćobrotu??? tu opis tej regulacji- chyba nie to

> http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic535410.html

kręciłem w lewą stronę o około 0,6 obrotu. Ale tak jak was słucham to chyba faktycznie emulator wtryskiwaczy nie ma wielkiego wpływu na pracę ecu w interesującym mnie temacie. Może przypadkiem podczas odcinania zasilania (reset ECU) coś się przestawiło. Ale mimo wszystko w piątek spróbuję pożyczyć starszego laptopa z portem com (będę mógł wyeliminować kabelek przejściowy). Tylko z tego co wiem tam jest windows 200 Czy może ktoś ma działające sterowniki do tej wersji?

Nie piszcie, że są w manualach bo to wiem i jak z vistą próbowałem to pobrałem chyba 20 rożnych i nie pomogło.

Czy ktoś z was robił podobną regulację emulacji w daewoo?

Napisano

> Czy ktoś z was robił podobną regulację emulacji w daewoo?

No tez mialem problem z jazda na zimnym silniku na Pb:

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=282669304&page=2&fpart=2&vc=1

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=282703133&an=0&page=1#Post282703133

Moze ci sie przyda smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.