Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki silnik wybrać w nowym Polo?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam zamiar kupić nowe Polo (model 2009 albo 2010, tak wygląda: 1242882184995.jpg1242882184996.jpg ).

Problem w tym że nie wiem jaki silnik będzie dla mnie najlepszy.

Obstawiam 1.4 80KM benzyna i 1.6 TD CR, a 1.2 odpada bo wydaje mi się za słaby. Robię rocznie od 6 do 10 tys km gównie na krótkich odcinkach około 4km (dom-praca, dziecko do szkoły). W związku z powyższym turbina raczej długo nie wytrzyma więc pozostaje 1.4 benzyna. Poza tym różnica w cenie (10 tys) nie zrównoważy różnicy w kosztach NoPb - diesel nawet po 120 tys km. Martwi mnie trochę duże zużycie paliwa tego silnika wynyszące do 8,5l w cyklu miejskim.

Chciałbym dowiedzieć się jak najwięcej o silniku 1.4 80KM benzyna VW (montowane również w golfie). Czy to stara konstrukcja? Pasek czy łańcuch? Wady i/lub zalety tego silnika. Czy później, ewentualnie, nie będzie problemów z zamontowaniem gazu?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Napisano

posiadam w skodzie starszą siostrę tego silnika 1.4 16V 75km.

1. Myślę że wystarczający jak jeździsz głównie po mieście, na trasę przydałoby się więcej (ale trasy swego czasu robiłem i starczało smile.gif)

2. konstrukcja "stara" na pasek, pierwsza wymiana w 75km była na 90 000km a następne hmmmm mówią że po 60 inni że po 80 (że niby 10 mniej)-ja zmieniłem wszystkie rolki i paski łącznie z napinaczem alternatora na 90 i na 180 ciągne hhhmmm sie obaczy zeby.GIF

3. spalanie na tych odcinkach raczej takie będzie, chodź silnik naprawdę ładnie i szybko się nagrzewa to i tak takie odcinki będziesz przejeżdżał na "ssaniu". U mnie po mieście wychodzi około 7,5. Jak spokojna jazda i mały ruch (jazda w godzinach bardzo rannych i wieczornych) to około 6.5. Jeżeli natomiast poruszam się w korkach to do 8.5 potrafi zjeść. W trasie spalanie zależy od ciśnięcia. Jak spokojnie bedziesz jeździł jak z kapeluszem to poniżej 5 uda się, jak dorzucał koksu to około 7 wyjara na bank smile.gif

Reasumując mam (żonka ma) od nowości przez prawie 6 lat zrobiene stoparedziesiąt tysi i wsio OK, oliwy nie bierze - od wymiany do wymiany brak dolewek smile.gif

ok.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

1.4 teraz ma 85KM a 1.6 jak już sam napisałeś odpada. Moje 1.4 spaliło w mieście 6.2/100km ale to bardzo bardzo delikatnie jeżdżąc normalnie wychodzi 7-5-8/100km po mieście robię 9km w 1 strone.

W trasę jechałem 2x.

pierwsza to na dotarciu z prędkościami 80-120km/h spalanie wyszło 6,3 jak troche szybciej to 6.8.

Po mieście super i wystarczy jednak trasy robię dieslem

Napisano

Ja mam 1.4 16V AHW w Golfie i...

1. rozrząd to dwa paski dwa napinacze i dwie rolki prowadzące (części >400zł za dobre zamienniki)

2. zamarza odma (w tym Polo na 100% problemu z tym nie będzie)

3. silnik klekocze jak diesel i nie da się nic z tym zrobić (nie wiem czy to poprawili), niekiedy zdarza się to już po 30kkm i tak zostaje.

4. pali od 5,5 do 8,5

5. oleju przy przebiegu 213 kkm spala minimalnie, głównie gdy się jeździe na wysokich obrotach, niektórzy skarżą się na popijanie oliwy nawet w nowych 1.4 16V.

6. osiągi dla mnie wystarczające

7. co 20 kkm trzeba czyścić przepustnicę - falują obroty

Poza w/w nie ma z nim problemów zlosnik.gif a tak serio nie jest najgorzej, ale chyba drugi raz bym tego silnika nie wybrał. Inna sprawa, że żadnego innego w Polo też nie wink.gif chyba, że diesel, ale przy mojej jeździe się nie opłaca.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.