Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra H ogólnie i konkretnie silnik 1.9 CDTI kontra Z1.8XE

Featured Replies

Napisano

Witam.

W poszukiwaniu następnego autka najbardziej skłaniałbym się ku Astrze H, choć przyznam się, że trochę się boję jej nowoczesności technicznej (CAN itd.).

Jak wiadomo teraz moda na "Diesle", ja jednak obawiam się drogich napraw związanych z nimi i wyeksploatowania używanych aut z tymi motorami, a przyzwyczajony do bezproblemowej i taniej jazdy na LPG (co prawda silnikiem z zupełnie innych czasów) wolałbym właśnie taką benzynkę + gaz.

Teraz pytanie do Was, czy silnik Z18XE ma problemy z dobrą, dobrze założoną instalką? A może jakaś inna benzynka w Astrze H nadaje się do LPG? Czy to prawda, że ten silnik nadaje się już do remontu po około 200 kkm między innymi przez odchudzone pierścienie itp.? Ma ktoś z Was taki silnik, a może jeździ na LPG, więc może się wypowiedzieć o przebiegu i kaprysach jednostki napędowej?

Czy może jednak wybrać Diesla 1.9 8v (chyba najtrwalsza konstrukcja z oferowanych tu klekotów) i modlić się, żeby nie padły wtryski, czy turbina chociaż przez 2 lata...?

A może w ogóle odradzacie Astrę H? Może lepszym wyborem zamiast Astry z 2005 roku będzie jakaś Avensis z 2002?

Czy Astra H ma problemy z korozją?

Proszę o podpowiedzi, bo w sieci trudno cokolwiek znaleźć na ten temat.

A, i o co chodzi z tymi kierunkowskazami w Astrze H, do przełączania których podobno trzeba się przyzwyczaić i które denerwują (zwłaszcza pasażerów - czytałem tak w jednym z testów prasowych)?

Napisano

Dobrze założona co najmniej IV gen. nie powinna mieć problemów z tym silnikiem. Jest hydraulika w zaworach.

Diesel jej nie ma. Ma za to dwumasowe koło zamachowe. Cena w ASO ok 3500zł (niezła jak za dwa kawałki żeliwa połączone sprężynami wink.gif). Przy pompie wtryskowej raczej nic nie zrobisz samemu.

W obu wypadkach jeśli chciałbyś coś pogrzebać musisz mieć fejsik, który lata po CANie.

Nie żebym Cię zniechęcał do diesla wink.gif. Mniej pali od benzyny.

Napisano
  • Autor

> Dobrze założona co najmniej IV gen. nie powinna mieć problemów z tym

> silnikiem. Jest hydraulika w zaworach.

O, to ważna informacja. Dziwię się, że coraz częściej producenci powracają do regulacji luzu zaworowego za pomocą płytek...

> Diesel jej nie ma. Ma za to dwumasowe koło zamachowe. Cena w ASO ok

> 3500zł (niezła jak za dwa kawałki żeliwa połączone sprężynami ).

Właśnie, zapomniałem obok wtrysku i turbiny dodać koła dwumasowego... Kolejny argument do modlitw o bezawaryjną jazdę.

> Przy pompie wtryskowej raczej nic nie zrobisz samemu.

> W obu wypadkach jeśli chciałbyś coś pogrzebać musisz mieć fejsik,

> który lata po CANie.

A z normalnymi naprawami typu zmiana rozrządu, czy innych mechanicznych podzespołów w miarę dobry warsztat nie ASO da sobie radę, czy tu też np. przy odłączeniu aku trzeba fejsem wyłączyć jakiś błąd, czy tryb serwisowy jak np. w nowych BMW, czy Audi, czy innych...?

> Nie żebym Cię zniechęcał do diesla . Mniej pali od benzyny.

Ja jestem od dawna przeciwnikiem ultranowoczesnych Diesli, więc raczej trzeba byłoby mnie namawiać zlosnik.gif i dlatego też szukam alternatywy, a silnik wysokoprężny traktuję jako zło konieczne w ostateczności.

Co z tego, że pali mniej, jak przy LPG zapłacę mniej za przejechanie 100 km (nie uwzględniając kosztów instalacji) 270751858-jezyk.gif

Napisano

Z18XE to raczej dobry motor, bez zbędnych wodotrysków. Raczej naprawialne w warunkach przydomowych.

Trzba jendak pamiętać o odróżnieniu od Z18XER który to co prawda ma chwalebne zmienne fazy rozrządu jednak kosztem hydrauliki w zaworach - luz "zafixowan" tak jak w Z16XEP. Czyli do gazu słabo.

Mając OPCOMa czy też "opel commandera" można co nieco podiagnozować, błędy tez można wyczywać "beznarzędziowo" ( na gaz i hamulec ew. funkcje diagnostyczne MIDa)

Z tym że ta elektroniak CANowa czasem "żyje własnym życiem", spotkałem się z problemami dziwacznymi typu dyskoteka z kontrolek, brak reakcji na kluczyk itp itd które tez samoczynnie usytępowały w trakcie wykonywania czynności diagnostycznych wink.gif

Aha, egzemplarze powypadkowe wykazują wzmożoną skłonność do usterek elektronicznych. Nie mam tu racjonalnego wytłumaczenia... wink.gif

Napisano

> A z normalnymi naprawami typu zmiana rozrządu, czy innych

> mechanicznych podzespołów w miarę dobry warsztat nie ASO da

> sobie radę

Nie bądź taki skromny, mechanice dasz radę sam waytogo.gif.

Napisano

> Nie bądź taki skromny, mechanice dasz radę sam .

Potwierdzam, chocby przykladem wymiany rozrzadu w Z16XEP, jest wrecz banalnie prosta w porownianiu np. z C16NZ (gdzie tez jest prosta, ale napina sie pompa cieczy)...

Pozdrawiam

Napisano

> A, i o co chodzi z tymi kierunkowskazami w Astrze H, do przełączania

> których podobno trzeba się przyzwyczaić i które denerwują

> (zwłaszcza pasażerów - czytałem tak w jednym z testów

> prasowych)?

Manetka kierunkowskazów jest dwupozycyjna i działa na zasadzie mikrostyków.

Lekkie naciśnięcie skutkuje włączeniem kierunkowskazu na 3 błyski.

Mocniejsze jej dociśnięcie załącza kierunkowskaz na stałe.

Czytałem, że wiele osób krytykuje to rozwiązanie, ale jak dla mnie jest ono bardzo wygodne.

Co do pozostałych dylematów to niewiele pomogę, gdyż sam dopiero od 4 miesięcy ujeżdżam Astrę H kombi z silnikiem Z19DTL (74 kW).

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Co do pozostałych dylematów to niewiele pomogę, gdyż sam dopiero od 4

> miesięcy ujeżdżam Astrę H kombi z silnikiem Z19DTL (74 kW).

> Pozdrawiam.

A jak oceniasz różnice komfortu, wyciszenia prowadzenia w porównaniu z Astrą F?

Mi tym autem jeździło się świetnie i ostatnio miałem okazję poprowadzić Focusa 1.8 TDCI z 2006r. i przyznam, że pod tym względem niewiele się zmieniło przez 10 lat postępu motoryzacyjnego. Z drugiej strony rozumiem, że jest to wciąż klasa C i zbyt dużego komfortu się tu nie uświadczy.

Napisano

> A jak oceniasz różnice komfortu, wyciszenia prowadzenia w porównaniu

> z Astrą F?

> Mi tym autem jeździło się świetnie i ostatnio miałem okazję

> poprowadzić Focusa 1.8 TDCI z 2006r. i przyznam, że pod tym

> względem niewiele się zmieniło przez 10 lat postępu

> motoryzacyjnego. Z drugiej strony rozumiem, że jest to wciąż

> klasa C i zbyt dużego komfortu się tu nie uświadczy.

Jak na diesla to silnik pracuje w miarę cicho i kulturalnie (mam tutaj też porównanie z silnikami TDCI Forda i TDI VW). Auto jest w miarę nowe, więc nic nie puka, nie stuka, nie trzeszczy.

Aaa, przepraszam - denerwujące są drgania ozdobnych obręczy na zegarach, ale czytałem, że nie tylko ja mam taki problem. Poza tym większych zastrzeżeń nie mam.

Co do wnętrza, to eFka sprawiała wrażenie auta bardziej przytulnego i komfortowego. Tutaj jest dużo surowizny i prostoty. Fotele też jakieś mniej wygodne, pomimo możliwości różnorodnej regulacji.

No i brak jakichkolwiek skrytek oprócz schowka pasażera - nawet nie ma miejsca na postawienie butelki z napojem. Za to duży minus dla projektantów.

Ciężko jest mi porównać te auta jako całokształt. eFka była już trochę wysłużona (jak ją kupiłem miała 7 lat i 220 kkm nalotu) więc co chwilę zdarzały się jakieś mniejsze awarie.

Natomiast AH ma za mało latek i za krótko nią jeżdżę (8 kkm w 4 miesiące) żeby ją obiektywnie oceniać.

Pozdrawiam.

Napisano

> Czy może jednak wybrać Diesla 1.9 8v (chyba najtrwalsza konstrukcja z

> oferowanych tu klekotów) i modlić się, żeby nie padły wtryski,

> czy turbina chociaż przez 2 lata...?

IMHO diesel 1.7 100KM. Nie ma dwumasy. Nie ma też z tego co pamiętam DPF-a. Jest co prawda słabszy niż 1,9 ale od czego lekkie chipowanko? Mam bardzo podobny dylemat tyle że w grę wchodził też motor 1.6 ale do gazu to się niezbyt nadaje więc szukam juz dłuższy czas klekota.

Napisano
  • Autor

> IMHO diesel 1.7 100KM. Nie ma dwumasy. Nie ma też z tego co pamiętam

> DPF-a.

Jak nie ma dwumasy, to plus, ale DPFy chyba się zdarzają, przynajmniej na rynku niemieckim. Widać to doskonale w nagłówkach ogłoszeń na niemieckich portalach. Koszt odłączenia DPFa zbliża się do dobrej ceny sekwencji w benzyniaku. Choć tu może nie być takiej potrzeby, zależy jak kto jeździ. Ja auta nie duszę na niskich obrotach, choć z takim nowoczesnym dieslem, to pewnie obchodziłbym się jak z jajkiem hehe.gif

Jest co prawda słabszy niż 1,9 ale od czego lekkie

> chipowanko?

Nie jestem nastawiony na moc, raczej na bezproblemową eksploatację. Pewnie wystarczyłby mi nawet 1.3 CDTI, tyle, że ten będzie za bardzo wysilony jednak w tym aucie. Jak wchodził ten motor, to konstruktorzy Fiata określili jego żywotność na 250 kkm (pamiętam jak to czytałem i byłem w szoku, że tak mało), a później może coś wystąpić lub nie. 1.7 CDTI, to z kolei jednostka Opla bądź Isuzu, ponoć też nie polecana ze względu na awaryjność. Takie informacje zebrałem szukając info o Astrze H. 1.9 CDTI to też udana konstrukcja Fiata, tyle, że z większym zapasem mocy i do tego można wybrać mniej wysiloną jednostkę 8v, co daje większe szanse na bezproblemową eksploatację.

Co do chipowania, to jestem trochę sceptycznie nastawiony do tego. Nie ma nic za darmo, więc odbija się to pewnie nieco wyższym spalaniem i krótszą żywotnością (tu nie wiadomo o ile).

Choć z drugiej strony w niektórych przypadkach jak np. silnik 1.9 CDTI 16v są dwa rodzaje silników o mocy 150 i 120 i ten drugi jest pewnie softwareowo zduszony do mocy 8v. Tu chipowanie może być w pełni bezpieczne.

Mam bardzo podobny dylemat tyle że w grę wchodził

> też motor 1.6 ale do gazu to się niezbyt nadaje więc szukam juz

> dłuższy czas klekota.

A dlaczego zatem tylko 1.6, a nie 1.8 i LPG (chyba, że nie chcesz gazu, to rozumiem) jeśli klekot, to nie 1.9 CDTI, a1.7 CDTI?

Napisano

> Jak nie ma dwumasy, to plus, ale DPFy chyba się zdarzają,

> przynajmniej na rynku niemieckim. Widać to doskonale w

> nagłówkach ogłoszeń na niemieckich portalach.

Zdarzają się ale ja szukam auta 2005/6 Wtedy jeszcze nie był o chyba DPF.

> Pewnie wystarczyłby mi nawet 1.3 CDTI, tyle, że ten będzie za

> bardzo wysilony jednak w tym aucie. Jak wchodził ten motor, to

> konstruktorzy Fiata określili jego żywotność na 250 kkm

> (pamiętam jak to czytałem i byłem w szoku, że tak mało), a

> później może coś wystąpić lub nie.

1.3 ma podobno problem z rozciągającym się łańcuchem rozrządu. Poza tym to papierowy tygrys bo w czasie jazdy wydaje się że z tych 90 KM to połowa zdechła.

>1.7 CDTI, to z kolei

> jednostka Opla bądź Isuzu, ponoć też nie polecana ze względu na

> awaryjność. Takie informacje zebrałem szukając info o Astrze H.

1.7 CDTI to konstrukcja ISUZU. Jak każdy motor ma swoje dobre i złe strony ale dla mnie uchodzi za najbardziej kompromisowe rozwiązanie pomiędzy mocą , awaryjnością a spalaniem.

> 1.9 CDTI to też udana konstrukcja Fiata,

Zgadza się , to dobry motor

> Choć z drugiej strony w niektórych przypadkach jak np. silnik 1.9

> CDTI 16v są dwa rodzaje silników o mocy 150 i 120 i ten drugi

> jest pewnie softwareowo zduszony do mocy 8v. Tu chipowanie może

> być w pełni bezpieczne.

150 KM ma na dolocie klapy wirowe które lubią się psuć i są ciut drogie.

Lepszym wyborem jest 120 KM

> Mam bardzo podobny dylemat tyle że w grę wchodził

> A dlaczego zatem tylko 1.6, a nie 1.8 i LPG (chyba, że nie chcesz

> gazu, to rozumiem) jeśli klekot, to nie 1.9 CDTI, a1.7 CDTI?

Jeżdzę na gazie pare lat i nie mam nic przeciwko.Poprostu uważam że silnik o którym mówię jest najlepszym kompromisem między ceną zakupu i eksploatacji.

Gaz niesie za sobą pewne niedogodności i po dłuższych dywagacjach wyszło mi że jednak klekot jeśli nie 1.6 benzyna. 1.8 benzyna ma wieksze spalanie, wyższą cenę zakupu, jest trudniej dostępna na rynku i ma moc której raczej moja serce.gif nie będzie wykorzystywać

Swoją wiedzę opieram głównie na tym co się w danych jednostkach sypie na gwarancji w ASO.

Napisano

> Jak nie ma dwumasy, to plus, ale DPFy chyba się zdarzają,

> przynajmniej na rynku niemieckim. Widać to doskonale w

> nagłówkach ogłoszeń na niemieckich portalach. Koszt odłączenia

> DPFa zbliża się do dobrej ceny sekwencji w benzyniaku. Choć tu

> może nie być takiej potrzeby, zależy jak kto jeździ. Ja auta nie

> duszę na niskich obrotach, choć z takim nowoczesnym dieslem, to

> pewnie obchodziłbym się jak z jajkiem

> Jest co prawda słabszy niż 1,9 ale od czego lekkie

> Nie jestem nastawiony na moc, raczej na bezproblemową eksploatację.

> Pewnie wystarczyłby mi nawet 1.3 CDTI, tyle, że ten będzie za

> bardzo wysilony jednak w tym aucie. Jak wchodził ten motor, to

> konstruktorzy Fiata określili jego żywotność na 250 kkm

> (pamiętam jak to czytałem i byłem w szoku, że tak mało), a

> później może coś wystąpić lub nie. 1.7 CDTI, to z kolei

> jednostka Opla bądź Isuzu, ponoć też nie polecana ze względu na

> awaryjność. Takie informacje zebrałem szukając info o Astrze H.

> 1.9 CDTI to też udana konstrukcja Fiata, tyle, że z większym

> zapasem mocy i do tego można wybrać mniej wysiloną jednostkę 8v,

> co daje większe szanse na bezproblemową eksploatację.

> Co do chipowania, to jestem trochę sceptycznie nastawiony do tego.

> Nie ma nic za darmo, więc odbija się to pewnie nieco wyższym

> spalaniem i krótszą żywotnością (tu nie wiadomo o ile).

> jest pewnie softwareowo zduszony do mocy 8v. Tu chipowanie może

> być w pełni bezpieczne.

> Mam bardzo podobny dylemat tyle że w grę wchodził

> A dlaczego zatem tylko 1.6, a nie 1.8 i LPG (chyba, że nie chcesz

> gazu, to rozumiem) jeśli klekot, to nie 1.9 CDTI, a1.7 CDTI?

Chopie, bierz corolle z 2001, kombi na francowatym sdi (69km)... podobno sa w stanie przezyc budy smile.gif

drugi raz nie zrezygnowalbym z takiej okazji...

pozdawiam starego kolege boozing.gif

Napisano
  • Autor

> Jeżdzę na gazie pare lat i nie mam nic przeciwko.Poprostu uważam że

> silnik o którym mówię jest najlepszym kompromisem między ceną

> zakupu i eksploatacji.

> Gaz niesie za sobą pewne niedogodności

Jakie niedogodności masz na myśli?

Pytam poważnie. Sam zrobiłem na LPG około 90 tys km w 3 lata i jedyne niedogodności to gwarancyjne przeglądy instalki, częstsza wymiana świec, filtra, no i częstsze tankowanie - to akurat mi nie przeszkadza kiedy ogólny bilans wydatków jest korzystniejszy.

Być może w nowszych silnikach jest coś jeszcze, więc chętnie skorzystam z Twoich doświadczeń i rozszerzę swoją wiedzę. Może faktycznie w nowszych konstrukcjach nie warto się w to bawić.

> Swoją wiedzę opieram głównie na tym co się w danych jednostkach sypie

> na gwarancji w ASO.

Tu znów proszę podziel się wiedzą, co leci w takim 1.8 lub 1.9 8v, czy 1.7 z tych roczników. Zawsze warto wiedzieć przed zakupem wink.gif

Napisano
  • Autor

> Chopie, bierz corolle z 2001, kombi na francowatym sdi (69km)...

> podobno sa w stanie przezyc budy

> drugi raz nie zrezygnowalbym z takiej okazji...

> pozdawiam starego kolege

Marek, jednak chciałbym coś nowszego. Nie ukrywam, że wygląd też się liczy, a Corollka E11 podoba mi się powiedzmy trochę mniej niż Astra F wink.gif

Ogólnie fakt, że ta nowoczesna technika, to jednak to więcej kłopotów niż pożytku dla właścicieli.

OT:

A jak tam się sprawuje Lancia? Były jakieś większe usterki?

Napisano

Marek, jednak chciałbym coś nowszego. Nie ukrywam, że wygląd też się

> liczy, a Corollka E11 podoba mi się powiedzmy trochę mniej niż

> Astra F

> Ogólnie fakt, że ta nowoczesna technika, to jednak to więcej kłopotów

> niż pożytku dla właścicieli.

> OT:

> A jak tam się sprawuje Lancia? Były jakieś większe usterki?

Większe usterki? pernamentne oczyszczanie kieszeni przez ciągły wir w baku... nie mogę sobie z tym poradzić... grinser006.gif

moze zmadrzeje i wezme cos praktyczniejszego... albo, no zoabczymy cool.gif

fabia 08, 1.4 16v mojej zona.gif ma srednie 7.5 - 8 po miescie, wiec tez nie jest różowo, pomijam fakt, że kompletnie nie jedzie i przy 4krpm nic sie nie dzieje... no i w tym punkcie dochodze do konkluzji wykluczającej półśrodki: albo osiołek sdi albo jurne toro wink.gif

Napisano

> A może w ogóle odradzacie Astrę H? Może lepszym wyborem zamiast Astry

> z 2005 roku będzie jakaś Avensis z 2002?

Avensis jesli myslisz o dieselku i chcesz sobie pisac na rece D-4-D jak w reklamie wink.gifma dosc kosztowne kółko dmumasowe jedyne 2,5tys wink.gif No chyba że myslisz o tym starym TD w Avensisie 2.0 90km ,ale na temat tego silnika nie znam opini.

Napisano

> miesięcy ujeżdżam Astrę H kombi z silnikiem Z19DTL (74 kW).

nie wiem czy wiesz o tym, ale Twój silniczek różni się od Z19DT (ten 120KM) tylko i wyłącznie softem a więc za parenaście stówek można mieć 120KM albo i więcej.

p.s. niech Cie nie zwiedzie wygląd zewnątrzny, z gory Z19DTL wygląda jak Z19DTH a nie jak jego baza czyli Z19DT, nie wiem po co ten zamęt ale tak jest.

Silnik Z19DTL wprowadzono w DE tylko i wyłącznie ze względów podatkowych, a więc obniżono programowo moc do granicy max 75kW oraz obniżono przy okazji emisję CO2

Napisano

> jest pewnie softwareowo zduszony do mocy 8v. Tu

nie ma wersji 16V o mocy 120KM nono.gif

jest:

Z19DTH (16V) o mocy 150KM

Z19DT (8V) o mocy 120KM

Z19DTL (8V) o mocy 101KM - jak wyżej napisałem jest to Z19DT z programowo obniżoną mocą

co do wad: EGRy, koła dwumasowe, kolektory dolotowe w Z19DTH oraz DPFy jak trafisz z tym ustrojstwem.

Jedno jest pewne, jeżeli będziesz jeździł obojętnie ktorym typem 1.9 dużo po mieście a sporadycznie tylko w dłuższych trasach to problemy z DPFem masz gwarantowane, poza tym kolektor dolotowy i EGR też za tym nie przepada więc zasysfienie tego jest też niemal pewne co skutkować będzie szarpaniem, zmulaniem na niskich obrotach, błędami itp.

W 2007 roku silniki Z19DTH przeszły modyfikacje i od tej pory nie ma już wadliwych, padajacych po nawet 50kkm kolektorów ssących (we wcześniejszych pada sterowanie listawmi klap wirowych) oraz są zmodyfikowane zawory EGR które nie zacierają siętak szybko jak poprzednie i ktorych własnoręczne czyszczenie coś daje w przeciwnieństwie do poprzednikow - to dotyczy wszystkich odmian 1.9

Ogólnie nie ma co liczyć na tanie koszty ewentualnych napraw, era trwałych i tanich w naprawie aut się skończyła na etapie astry G.

Ja w porę uciekłem z vectry Z19DTH jak zacząłem dużo więcej jeździć po miescie, wolałem nie prosić się o kłopoty.

Napisano

> nie ma wersji 16V o mocy 120KM

Krzysztof, a silnik Z19DTJ hmm.gif To jest chyba software'owo zduszony Z19DTH. Nie pamiętam gdzie, ale wiem, że czytałem gdzieś o tym silniku.

Napisano

> nie wiem czy wiesz o tym, ale Twój silniczek różni się od Z19DT (ten

> 120KM) tylko i wyłącznie softem a więc za parenaście stówek

> można mieć 120KM albo i więcej.

Tak, wiem ok.gif ale nie mam na chwilę obecną takich potrzeb smile.gif

> p.s. niech Cie nie zwiedzie wygląd zewnątrzny, z gory Z19DTL wygląda

> jak Z19DTH a nie jak jego baza czyli Z19DT, nie wiem po co ten

> zamęt ale tak jest.

> Silnik Z19DTL wprowadzono w DE tylko i wyłącznie ze względów

> podatkowych, a więc obniżono programowo moc do granicy max 75kW

> oraz obniżono przy okazji emisję CO2

Bodajże Z19DTL zastąpił Z17DTH, który miał taką samą moc (74 kW). Mowa oczywiście o rynku niemieckim, bo w Polsce z tego co kojarzę te silniki dalej były sprzedawane po 2005 roku.

Napisano

> Jakie niedogodności masz na myśli?

> Pytam poważnie. Sam zrobiłem na LPG około 90 tys km w 3 lata i jedyne

> niedogodności to gwarancyjne przeglądy instalki, częstsza

> wymiana świec, filtra, no i częstsze tankowanie - to akurat mi

> nie przeszkadza kiedy ogólny bilans wydatków jest

> korzystniejszy.

porównywalny z dieslem. mam w domu oprócz astry również A4 TDI. Dlatego raczej optuje za klekotem. poza tym łatwiej takie auto sprzedac. Do gazu nic nie mam bo napedza moją Astre juz ponad 140 kkm. Niestety czestsze tankowania, mniej miejsca w kufrze , problemy z instalacja LPG (instalka ma 7 lat- zaczynaja pekac luty w kompie i emulatorze wtryskow), strzały od czasu do czasu, to wszystko powoduje ze kupie raczej diesla

> Być może w nowszych silnikach jest coś jeszcze, więc chętnie

> skorzystam z Twoich doświadczeń i rozszerzę swoją wiedzę. Może

> faktycznie w nowszych konstrukcjach nie warto się w to bawić.

> Tu znów proszę podziel się wiedzą, co leci w takim 1.8 lub 1.9 8v,

> czy 1.7 z tych roczników. Zawsze warto wiedzieć przed zakupem

o 1.8 nie wiem nic bo o niego nie pytałem.

w 1,7 100KM nie ma duzych awarii pod warunkiem ze dba sie o auto. tzn wymiana oleum co 15 kkm a nie co 30 czy Bóg wie ile, dobre paliwo , dbanie o grzanie i chłodzenie turbiny. ten motor nie ma jak mówiłem dwumasy, DPF-a, jakiś wynalazków wirowych na dolocie to i mniej sie sypie

Potrafia padac EGR-y

O awariach 1.9 masz napisane kilka postów wyżej wiec nie bede tego powtarzał.

Napisano

> Krzysztof, a silnik Z19DTJ To jest chyba software'owo zduszony

> Z19DTH. Nie pamiętam gdzie, ale wiem, że czytałem gdzieś o tym

> silniku.

ok.gif masz rację, faktycznie jest taki silnik,

umknął mi gdyż ogólnie to mało popularny silnik a vectrach C to już wogóle nie spotykany chyba,

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.