Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przednie światła przeciwmgielne - dokupiłem przyciski i ...

Featured Replies

Napisano

W moim Stilo nie było włącznika przednich świateł przeciwmgielnych. Przeszedłem się więc na szrot i kupiłem za grosze cały panel przycisków do regulacji świateł i sterowania menu komputera. Zamontowałem panel, niestety, wciśnięcie przycisku od świateł p/mgielnych nie powoduje żadnego efektu.

Sprawdziłem obecność bezpiecznika F30 - jest. Sprawdziłem obecność i sprawność przekaźnika T14 - w porządku.

Nasłuchiwałem, czy naciśnięcie przycisku powoduje jakieś ruchy w przekaźniku (cykanie), ale nic nie słychać/nie czuć.

Co mam jeszcze sprawdzić? Mechanik zasugerował, że być może trzeba jeszcze wpisać do body komputera, że samochód jest wyposażony w dodatkowe światła. Może to jest rozwiązanie?

Nie badałem jeszcze, czy są wszystkie przewody w wiązkach elektrycznych.

Swoją drogą, co to za dziwna polityka, samochód fizycznie ma zamontowane światła przeciwmgielne (żarówki też!), a nie ma do nich włącznika confused.gif

Napisano

1. Uzupełnij profil,

2. Widzę, że kupiłeś auto używane, możliwe, że nie miało halogenów, po dzwonie założyli lampy, które przypadkiem mają halogeny.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Z tego co się zorientowałem, wymieniany był prawy reflektor, lewy nie, a żarówki mam w obu. Przekaźnik i bezpiecznik były zamontowane....

A jak wyglądają reflektory w Stilo bez przeciwmgielnych ? Nie ma żarówek, są tylko gniazda, czy w ogóle ten segment reflektora jest jakoś zamaskowany ?

Napisano

> Z tego co się zorientowałem, wymieniany był prawy reflektor, lewy

> nie, a żarówki mam w obu.

A skąd pewność, że lewy nie?

Jak ktoś robił to jechał po taniości i kupował używki, pewnie dlatego są z różnych roczników czy różnych producentów.

> Przekaźnik i bezpiecznik były

> zamontowane....

Hmm, może akurat taka wiązka leżała obok linii produkcyjnej jak składali auto w fabryce.

> A jak wyglądają reflektory w Stilo bez przeciwmgielnych ? Nie ma

> żarówek, są tylko gniazda, czy w ogóle ten segment reflektora

> jest jakoś zamaskowany ?

Nie wiem, ale pewnie nie ma odbłyśnika.

Pozdrawiam BAS

Napisano

na poprzednim przełączniku miałeś przyciski od regulacji reflektorów?

Napisano
  • Autor

> na poprzednim przełączniku miałeś przyciski od regulacji reflektorów?

Tak, na poprzednim było wszystko oprócz włącznika przednich świateł p/mgielnych.

A tak przy okazji - okazało się, że w tym moim starym panelu był mikrostyk i wszystkie ścieżki na płytce, jedynie zewnętrzna gumka od przycisku była "zablokowana" (nie uginała się)

Napisano

> A tak przy okazji - okazało się, że w tym moim starym panelu był mikrostyk i wszystkie ścieżki na płytce, jedynie zewnętrzna

> gumka od przycisku była "zablokowana" (nie uginała się)

Jeżeli fabrycznie nie było przeciwmgielnych to wiadomo że przycisku być nie może, a płytki drukowanej nie będą robić wielu wersji bo to bez sensu i stąd na płytce jest wszystko.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli fabrycznie nie było przeciwmgielnych to wiadomo że przycisku

> być nie może, a płytki drukowanej nie będą robić wielu wersji bo

> to bez sensu i stąd na płytce jest wszystko.

Wiem jak to jest, bo pracuję w branży elektronicznej. W takich przypadkach PCB daje się takie samo, ale nie montuje np. mikroswitchy, rezystorów, kondensatorów itp.

W moim przypadku było wszystko. Pewnie koszt tych elementów był mniejszy niż koszt logistyczny utrzymania kilku wersji modułów.

Nasuwa się pytanie, czy np. wiązki kabli też są zunifikowane smile.gif

Z innej beczki: przekaźnik od tych świateł jest wysterowywany bezpośrednio z body computer, więc pewnie będzie konieczna wizyta w serwisie posiadającym examiner.

Napisano

> Nasuwa się pytanie, czy np. wiązki kabli też są zunifikowane

Na podstawie kilku wersji produkcyjnych stilona w stosunku do mozliwosci montazu tempomatu smiem twierdzic ze podobnie bedzie w przypadku okablowania oswietlenia.

Napisano

Jeśli oryginalny panel nie miał włącznika p. mgielnych to pewnie nie ma instalacji ani w lampie ani do lampy. U mnie tak jest. Już to przeanalizowałem.

Napisano
  • Autor

> Jeśli oryginalny panel nie miał włącznika p. mgielnych to pewnie nie

> ma instalacji ani w lampie ani do lampy. U mnie tak jest. Już to

> przeanalizowałem.

A w reflektorach masz żarówki p.mgielne? I to są zwykłe reflektory, z wszystkimi odbłyśnikami ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.