Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Grande Punto - odgrzybianie klimy - ZRÓB TO SAM :)

Featured Replies

Napisano

Ponieważ układ klimatyzacji w moim Grande leciał jakby się kot zesikał , postanowiłem zawalczyć : Może się komuś przyda ten opis - całkowity laik jestem, więc każdy to może sam zrobić smile.gif

Teraz po kolei opisze ci jak pozbyłem się super-smrodu.

1. Trzeba wyciągnąć filtr - (to jest po prostu banalne jak się wie jak tam się dostać)

2. Po nogami pasażera na dolnej ściance masz taki kawałek plastiku z otworami gdzie układ łapie powietrze z zamkniętym obiegu.

3. Trzeba mocno szarpnąć za cześć która styka się z plastikiem od obudowy lewarka skrzyni. To jest mocowane na 3 zatrzaski - nie bój się wyskoczy.

4. Potem wysuwa się ten plastik z takiej zakładki. Jak wyciągniesz pokapujesz o co chodzi.

5. W głębi zobaczysz pionowo umieszczoną zaślepkę filtra. odepnij spinkę zaślepki na dole a całość wyjdzie bez problemu.

6. Teraz wyciągamy filtr , najlepiej wyciągnąć cały dół, to ci góra wyjdzie bez problemu. W miejsce po filtrze walę sporą ilość pianki odgrzybiającej.

7. Zamykamy zaślepkę bez filtra.

8. Zdejmujemy taką gumkę którą zobaczysz z boku układu klimy - jest ona zahaczona na taki ząbek plastikowy. Rurka gumowa służy do odprowadzania wody z układu.

9. Psikamy jakimś płynem ogrzybiającym w rurkę porządnie , a następnie w układ do którego ta rurka prowadzi. (ja praktycznie wypełniam ten cały plastikowy baniak pianką odgrzybiającą)

10. BARDZO WAŻNE - ZAKLADAMY RURKĘ BO INACZEJ CAŁA WODA POLECI DO ŚRODKA AUTA !

11. Zamykam okna, ustawiam wewnętrzny obieg, daje max klimę na 4, zamykam auto, wychodzę na zewnątrz - czekam 10 min. Zobaczysz ile syfu ci zleci przez rurkę odp[rowadzającą pod auto... Albo i nie , różnie bywa...

12. Po 10 min. wyłączam klimę i cały układ jeszcze z 10 min, chodzi na samym maxymalnym nawiewie ale już na obiegu zewnętrznym (osuszenie układu)

13. TERAZ DOPIERO WKŁADAM NOWY FILTR !!!

14. Odpinasz zaślepkę, wkładasz filtr (najlepiej węglowy) - filtr wejdzie łatwiej jak zrobisz odwrotnie niż przy wyciąganiu, tzn. najpierw całą górę wepchnąć , a potem dół - pokapujesz jak zobaczysz dlaczego. Zakładasz zaślepkę

15 Boczek od pasażera wędruje na swoje miejsce - najpierw plastikowy zaczep, potem walnąć delikatnie żeby zatrzaski załapały

16. I masz w aucie zapach fiołków

Ja używam do odgrzybiania pianki firmy PLAK - jest bardzo duża więc jak za pierwszym razem wynik jest taki soabie można powtórzyć całość. Oczywiście w nawiewy też można zaaplikować piankę - ale ostrożnie - to się potem skrapla i całe poleciało mi na dywaniki . Teraz już ostrożniej aplikuję

POWODZENIA !

U mnie śmierdziało jakby kot nasikał ... Teraz poezja.

Napisano
  • Autor

> ciekawe jak długo

No robiłem całą operację dokładnie 14 sierpnia. Do dziś wszystko ok

Byłem jeszcze na ozonowaniu całego układu wczesniej, ale zapachy usunęło dopiero to co opisuję.

Napisano

jak mozesz poproszę ładnie zformatowany kod z bbcodem

to umieszcze na orgu

Napisano
  • Autor

> jak mozesz poproszę ładnie zformatowany kod z bbcodem

> to umieszcze na orgu

Fajnie, ciekawe co to ?

Napisano

> Fajnie, ciekawe co to ?

czego nei wiesz ??

bbcod to np Code:

[b] twój tekst[/b] 

co daje twój tekst

np lista Code:

• pierwszy element listy
  • drugi element listy
  • itd

co daje
  • pierwszy element listy
  • drugi element listy
  • itd
Napisano

Fajnie byłoby gdybyś wkleił foty do tego manuala zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.