Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hertz DSK i ESK

Featured Replies

Napisano

Przymierzam się do zakupu nowych głośników na przód do Lanka, wybór padł na głośnik Hertz, ale mam teraz dylemat czy warto dołożyć kasy do ESK 165, czy wystarczą DSK 165 ?

Narazie będą podłączone pod samo radio (20W RMS), ale z czasem na pewno będzie wzmacniacz.

I jeszcze jedno jakiej średnicy kable pociagnać do drzwi, tylko nie piszcie że czym grubsze tym lepsze, czy 2,5 mm2 wystarczą ?

Na Allegro ktoś sprzedaje głośniki niskotonowe z ESK i wysokotonowe z DSK, co o tym sądzicie ?

Napisano

DSK raczej pod same radio. ESK pod wzmacniacz. Oczywiście zagrają pod radiem ale dopiero wzmacniaczem pokazują na co je stać. Sam ma ESK-165 od ponad dwóch lat. Grają w moim guście choć gwizdki potrafią być trochę upierdliwe. Ale to już kwestia regulacji. Tobie pewnie chodzi juz o nowszy model głośników które mają zwrotnice tradycyjne. Te stare miały kable na stałe połączone ze zwrotnicą. Więc na ich temat się nie wypowiem. Ogólnie dobry sprzęt za takie pieniądze. Ale to tylko moje zdanie

Napisano

> czy warto dołożyć

> kasy do ESK 165, czy wystarczą DSK 165 ?

musiałbyś znaleźć kogoś, kto miał DSK i zamienił na ESK (albo odwrotnie).

ja mam DSK-165 i chwalę sobie ok.gif

(ta wersja z dwoma - łącznie czterema - pseudo-zwrotnicami na kablach)

grają naprawdę dobrze, bas jest dość obszerny nawet pod samym radiem (4x50W, drzwi wygłuszone), pod wzmacniaczem było super, można było wręcz stwierdzić, że subwoofer jest niepotrzebny. wysokie tony dość ostre, ale na początku można to wyregulować w radio, a potem się przyzwyczajasz i też jest dobrze. palacz.gif

jedyny problem, jaki zauważyłem z DSK, to... reakcje "fachowców", którzy zawsze stwierdzają 'uuu, trzeba było włożyć ESK... oslabiony.gif', ale żaden nie potrafił w odsłuchu stwierdzić różnicy. poza tym u mnie jest mało miejsca i zdaje się wymiarami ESK miało mniejszą szansę, że wejdzie. DSK są na styk.

> Narazie będą podłączone pod samo radio (20W RMS), ale z czasem na

> pewno będzie wzmacniacz.

pod moim kenem grają wystarczająco dobrze.

jedynie mam wrażenie, że wcześniej wystarczało mi granie na mniejszej głośności (rzędu 18 w radio), teraz, żeby mieć właściwe odczucia (:D) muszę robić głośniej (na poziomie 22-24 w radio, max to 35). albo ja głuchnę, albo głośniki sie wygrzały, albo radio słabnie hmm.gif

wcześniej miałem je pod wzmacniaczem i było miodzio. love.gif

> I jeszcze jedno jakiej średnicy kable pociagnać do drzwi, tylko nie

> piszcie że czym grubsze tym lepsze, czy 2,5 mm2 wystarczą ?

ja włożyłem chyba 1,5 mm2 (grubsze już by nie przeszły przez fabryczne przelotki w drzwiach) i uważam to za wystarczające. wcześniej były fabryczne 0,25 mm2 i też grało icon_rolleyes.gif

> Na Allegro ktoś sprzedaje głośniki niskotonowe z ESK i wysokotonowe z

> DSK, co o tym sądzicie ?

nie wiem niewiem.gif

mogą być różnice w sprawnościach głośników niskich/wysokich i będziesz miał nierównomiernie ułożone pasmo (poza możliwością regulacji), ale najpierw sprawdź i porównaj parametry gwizdków z zestawów DSK i ESK. to nie są przypadkiem te same gwizdki?

w każdym razie trzeba być ostrożnym. ja wcześniej miałem propozycję zakupu samych wooferów z zestawu ground zero 165 w atrakcyjnej cenie (bardzo dobre głośniki), ale zrezygnowałem - bałem się, że nie dobiorę dobrze "góry".

Napisano

ale najpierw sprawdź i porównaj parametry gwizdków z

> zestawów DSK i ESK. to nie są przypadkiem te same gwizdki?

nie są te same i moim zdaniem różnica jest olbrzymia.

Napisano

> ale najpierw sprawdź i porównaj parametry gwizdków z

> nie są te same i moim zdaniem różnica jest olbrzymia.

Tylko dziwi mnie to że jak porównuje się DSK z ESK to te pierwsze pod radio a drugie pod wzmacniacz, natomiast jesli porównuje się DSK z Helix DB to DSK pod wzmacniacz a DB pod radio hehe.gif.

Z mojej strony mogę powiedzieć że mam DSK i grały one i pod wzmakiem ( tu potrafią dość wiele) i teraz pod radiem i w obu przypadkach dało się tego słuchać smile.gif

A gwizdki fakt- są w tych modelach całkiem inne wink.gif

Napisano

Jeśli zamierzasz dorzucać kolejne elementy proponuję ESK ze zwrotnicami a nie filtrami jak w DSK.

Osobiście miałem DSK dłuższy czas zaś ESK trochę krócej.

Reasumując ESK.

Napisano
  • Autor

> Jeśli zamierzasz dorzucać kolejne elementy proponuję ESK ze

> zwrotnicami a nie filtrami jak w DSK.

> Osobiście miałem DSK dłuższy czas zaś ESK trochę krócej.

> Reasumując ESK.

A możesz powiedzieć coś o głośnikach wysokotonowych, czy jest różnica pomiędzy tymi z DSK i ESK.

Niedawno słuchałem SinusLive z Neo13 i Nie25, te drugie są moim zdaniem zdecydowanie lepsze, zastanawiam się czy w przypadku Hertza też będzie słyszalna różnica ?

Napisano

Ogólnie Hertz ma tendencje do ostrych tweeterów.

Tak jest w przypadku DSK.

Przy modelu ESK jest wedle mojego ucha lepiej i już tak "nie kaleczy" bębenków.

Napisano

> Ogólnie Hertz ma tendencje do ostrych tweeterów.

> Tak jest w przypadku DSK.

potwierdzam ok.gif

w pierwszej chwili ma się wrażenie, jakby cały czas cykał migacz grinser006.gif

ale powiem tak - da się to wyregulować w radio, i chyba przyzwyczaić, albo też głośniczki "wygrzewają" się z czasem i tracą swoją ostrość, bo dziś (po prawie roku) nawet jak dam soprany na maksa, to już tak nie kłuje to w uszy, a nawet jest dość poprawnie.

u mnie innym aspektem było to, żeby gwizdki weszły w fabryczne mocowania i maskownice - i z DSK udało mi się to w 100%, z ESK byłoby to zapewne trudniejsze (a nieudana kosztowniejsza). ale nie wiem, jak w lanku wyglądają fabryczne miejsca na gwizdki.

IMG_59624_1_web.JPG

Napisano

> W Lanosie nie ma fabrycznych miejsc na gwizdki

acha mlot.gif

no to z jednej strony sprawa jest łatwiejsza (można stosować mocowania dołączone do głośników),

a z drugiej trudniejsza (bo trzeba się zastanawiać, czy DSK czy ESK grinser006.gif)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.