Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy to sprzęgło?

Featured Replies

Napisano

Najpierw było tak.

Czasem na czwórce przy przyśpieszaniu coś jakby przytrzymywało na chwilę i dopiero po kilku sekundach nabierał prędkości. Do tego zawsze na dwójce podczas hamowania silnikiem jechał nierówno, to przyhamowywał, to puszczał.

Tydzień temu zmieniałem olej, płyn chłodniczy itd. Po tym sytuacja znacznie się pogorszyła.

Teraz na każdym biegu zdarza się, że przez chwilę nie przyśpiesza (coś jakby przytrzymywało samochód, a potem puszczało). Przy hamowaniu silnikiem objaw nierównej jazdy zdarza się na innych biegach (na dwójce ciągle, jak dawniej).

Czy to problem ze sprzęgłem? Poczytałem forum i wydaje mi się, że to tzw. "ślizganie się sprzęgła".

Jeżeli tak, to czy takie propozycje z Allegro będą dobre? W hurtowniach ceny są znacznie wyższe.

Valeo

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Napisano

Slizgajace sie sprzeglo to zupelnie inna bajka. Np., jak bys ruszajac nie puszczal do konca sprzegla i silnik by zwiekszal obroty, a samochod przyspieszal nieproporcjonalnie do dobotow silnika, wtedy wlasnie slizgalo by sie sprzeglo. Stawiam raczej na elektrykie. Skoro podczas hamowania silnikiem szarpie znaczy ze odcinka raz dziala, raz nie. Podejzewam uszkodzenie jakiegos elementu sterowania silnikiem, uszkodzona wiazkie przedzialu silnikowego, co jest czesta przyczyna dziwnych zachowan silnika

Napisano

jeśli obroty się zwiększają, a auto nie przyspiesza, to sprzęgło.

ale jeśli auto nie przyspiesza, ale i obroty nie chcą rosnąć, to szukaj przyczyny gdzie indziej-najczesciej coś z elektroniką / elektryką.

Napisano
  • Autor

No dobrze, ale do niedawna dotyczyło to tylko niektórych biegów i ciągle tych samych. Gdyby to była elektronika (tak sobie myślę), chyba objawiałoby się na wszystkich biegach?

Do tego czasem coś mi szumi lub piszczy z okolic sprzęgła.

Jeżeli jednak to elektronika, czy podłączenie do komputera (np. w ASO) da jakąś odpowiedź?

Napisano

Bez urazy, ale 1,2 16v ma tak patologiczna elektrykie, ze tam sie moze wszystko dziac. Komputer moze cos pokazac, ale nie musi, chyba, ze podczas jazdy.

Napisano
  • Autor

Tak, słyszałem o "elektrycznych" problemach.

W takim razie mogą to być przewody zapłonowe? confused.gifW ubiegłym roku wymieniłem świece i elektryk radził, żeby przewody na razie zostawić, bo są w porządku.

Napisano

> Czy to problem ze sprzęgłem? Poczytałem forum i wydaje mi się, że to

> tzw. "ślizganie się sprzęgła".

> Jeżeli tak, to czy takie propozycje z Allegro będą dobre? W

> hurtowniach ceny są znacznie wyższe.

> Valeo

> Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Jaki przebieg auta? Z wypowiedzi na forum wynika, że w naszych komarkach sprzęgła padają po ok. 100 kkm. U mnie po 95 tys. km. Czasem gasł przy ruszaniu spod świateł, biegi haczyły, coś wyło - zwłaszcza na wstecznym frown.gif. Po zmianie inny samochód. Rwie do przodu, że hej icon_eek.gif! Sprzęgło valeo za 320 zł + robota za 200 zł, przy okazji też wymieniony olej w skrzyni 2 l - 90 zł. Zadowolenie bezcenne yay.gif!!!

Napisano
  • Autor

Poza wyciem mam te same objawy. Przebieg ponad 88 tys.

Co począć? Trzeba wymieniać.

Napisano
  • Autor

Proszę o pilną podpowiedź. Mój samochód został zarejestrowany w czerwcu 2000 r. Po czym poznać, który nr sprzęgła jest właściwy? niewiem.gifSą chyba dwa Valeo: 821242 i 821458.

Przy naciskaniu sprzęgło rzęzi strasznie i nie ma wątpliwości, że muszę wymienić.

Napisano

> Proszę o pilną podpowiedź. Mój samochód został zarejestrowany w

> czerwcu 2000 r. Po czym poznać, który nr sprzęgła jest właściwy?

> Są chyba dwa Valeo: 821242 i 821458.

Mój rejestrowany początek lipca 2000 r. Nie wiem jaki był numer na opakowaniu, ale było napisane: "Fiat Punto". Pasowało bez problemów, kupowane w "zwykłym sklepie" z możliwością zwrotu.

Pozdr.

Napisano

> Proszę o pilną podpowiedź. Mój samochód został zarejestrowany w

> czerwcu 2000 r. Po czym poznać, który nr sprzęgła jest właściwy?

> Są chyba dwa Valeo: 821242 i 821458.

Powinny pasować oba , ilość zębów na wieloklinie i średnicę tarczy mają identyczną ok.gif

Napisano
  • Autor

Dziękuję bardzo!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.