Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

obroty silnika po wciśnięciu sprzęgła

Featured Replies

Napisano

Witam. Przeglądałem kilka wątków związanych z obrotami silnika ale nie natknąłem się na moją (a właściwie mojego samochodu) przypadłość.

A mianowicie przy zmianie biegu z 1go na 2gi przy obrotach silnika ok 2tys. przy wciśnięciu pedału sprzęgła obroty silnika często pozostają

niezmienne (czasami wręcz lekko rosną) by po chwili zacząć spadać. Najlepiej można to zaobserwować podczas jazdy w korku.

Dodam że nie mam problemu z falowaniem wolnych obrotów.

Czy ktoś spotkał się z taka przypadłością ??

Napisano

To średnio dobrze przeglądałeś, bo gdzieś już pisałem, że mam to samo. I ktoś jeszcze chyba też się znalazł z tą przypadłością.

Jak do tej pory temat nie jest rozwiązany. W przyszłym tygodniu chyba podjadę do warsztatu żeby rzucili okiem. Mają podłączać do jakiegoś kompa i sprawdzać czy "czujnik otwarcia przepustnicy" (cytat) nie robi jaj. A nie masz przypadkiem tak, że jak chcesz ruszać bardzo delikatnie z półsprzęgłem to trzymając gaz w stałym położeniu obroty nagle lekko wzrastają, a potem opadają do prawidłowego poziomu, mimo, że nie zmieniasz położenia pedału gazu?

EDIT: tak w ogóle to mógłbyś choćby profil uzupełnić, bo nawet nie wiadomo czym jeździsz.

Napisano
  • Autor

> A nie masz przypadkiem tak, że jak chcesz

> ruszać bardzo delikatnie z półsprzęgłem to trzymając gaz w

> stałym położeniu obroty nagle lekko wzrastają, a potem opadają

> do prawidłowego poziomu, mimo, że nie zmieniasz położenia pedału

> gazu?

Musze zwrocic na to uwage.

Napisano

> Musze zwrocic na to uwage.

Najczęściej tak mam przy przejeżdżaniu przez garby. W zasadzie to wręcz się po nich przetaczam (tak wolno się to odbywa) i wtedy niemal zawsze mam takie zjawisko jak opisałem.

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Przepustnica wymieniona na nową ... niestety przypadłość pozostała confused.gif

Napisano

> Przepustnica wymieniona na nową ... niestety przypadłość pozostała

No to dalej mamy problem nie rozwiązany sciana.gif U mnie też czasami obroty nie spadają, a wręcz trochę rosną pomimo wciśnięcia sprzęgła. Zdarza się też że przy jeździe na półsprzęgle lub na luzie obroty spadają poniżej jałowych i auto gaśnie. Do tego czasem silnik krztusi się (auto "skacze") po szybkim puszczeniu gazu... wrrr.gif

Podejrzewam że wszystkie te problemy mają wspólne źródło na linii centralka wtrysku - przepustnica. Ale żaden warsztat nie potrafi go odnaleźć irked.gif

Napisano

> silniczek krokowy prawdopodobnie

potwierdzam, w astrze tak samo miałem i to był siliniczek krokowy

Napisano

> silniczek krokowy prawdopodobnie

obawiam się, ze w stilo z elektroniczną przepustnicą nie ma czegoś takiego jak silniczek krokowy...

(deit) a jezeli nawet istnieje to jest to zintegrowane z przepustnicą, w jednej nierozbieralnej, nienaprawialnej części?

Napisano

> obawiam się, ze w stilo z elektroniczną przepustnicą nie ma czegoś

> takiego jak silniczek krokowy...

> (deit) a jezeli nawet istnieje to jest to zintegrowane z

> przepustnicą, w jednej nierozbieralnej, nienaprawialnej części?

Obstawiam dokładnie to samo.

A co do samego problemu, to mam wrażenie, że elektronika sama chce być inteligentna i wymusza te obroty. Zauważcie, że nigdy się to nie dzieje na >2,5 tys obrotów. W sumie jeszcze nie robiłem testów jak by się to zachowało przy wysprzęgleniu np przy 1,5 tys obrotów. Jeśli zawsze by podnosiło obroty to tym bardziej bym się upewnił, że tttm.

Napisano
  • Autor

To może pytanie z innej beczki ... jak wygląda sprawa adaptacji (samo-uczenia się) przepustnicy. Czytałem na ten temat kilkanaście postów na rożnych forach i znalazłem chyba 3 sposoby wink.gif Czy ktoś ma własne doświadczenia w tej sprawie czy tez wszyscy tylko piszą to co gdzieś zasłyszeli/przeczytali.

Napisano

> Przepustnica wymieniona na nową ... niestety przypadłość pozostała

Czy wymieniłeś na nową oryginalną część Fiata? Bo mam wrażenie że przyczyna naszych kłopotów jest gdzie indziej. W moim aucie jest aktualnie trzecia przepustnica - pierwsza została wymieniona na gwarancji, objawy nie ustąpiły. Trzecia zamontowana używana, przez chwilę było OK, teraz dalej jest źle sciana.gif Obroty falują przy każdym wrzuceniu na luz (np. dojazd do świateł), czasem spadają poniżej 500rpm i silnik się dusi niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Quote:

Czy wymieniłeś na nową oryginalną część Fiata?

Tak.

U mnie nie ma problemu z falujacymi obrotami

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.