Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki sterownik II gen i inne dylematy.

Featured Replies

Napisano

Będę montował gaz w Leganzie. Dzwoniłem do gazowników. Jeden mowi 1900 zł, drugi 1700, wiec wybor pada na tego drugiego. Wstępnie przez telefon gość proponował sterownik Stag 100, lub Autronica.

Autronica znam, Staga nie. Podobno Stag lepszy. Prawda to ?

Wydaje mi sie tez, ze jak juz Stag to 150 bo ma emulator 4 wtryskiwaczy. Czy lepiej Staga 100 i emulator zewnetrzny ?

Oglądając dokumentację w necie to Stag ma chyba lepszy soft na PC. Widziałem, ze ma oscyloskop.

Druga sprawa, gdzie mocowac reduktor. Moim zdaniem wąż od reduktora do miksera powinien byc jak najkrótszy, ze względu na czas reakcji, czy mylę się ?

Myslałem o IV gen, ale raczej zostane przy drugiej.

Napisano

> Będę montował gaz w Leganzie. Dzwoniłem do gazowników. Jeden mowi

> 1900 zł, drugi 1700, wiec wybor pada na tego drugiego.

> Myslałem o IV gen, ale raczej zostane przy drugiej.

boje_sie.gif 1700 za II gen? Przyjedź do Warszawy IV gen. założyć palacz.gif Tym bardziej, że Lega nie będzie mało palić na II gen i dość odczuwalnie straci moc oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> 1700 za II gen? Przyjedź do Warszawy IV gen. założyć Tym bardziej,

> że Lega nie będzie mało palić na II gen i dość odczuwalnie

> straci moc

To ile kosztuje IV gen w Warszawie ?

Napisano

> To ile kosztuje IV gen w Warszawie ?

w legionowie 2100 za staga 4, magicjety i zavoli zete, ale nei zdejma Ci kolektora i nie dobiora dysz, chyba ze wyplacisz z liscia, lub poprosisz by szef montowal...

... ale jemu tez z liscia

Napisano

> Podobno Stag lepszy. Prawda to ?

Prawda

> Wydaje mi sie tez, ze jak juz Stag to 150 bo ma emulator 4

> wtryskiwaczy. Czy lepiej Staga 100 i emulator zewnetrzny ?

w zasadzie obojętne z tym że wygodniej chyba stag150

> Oglądając dokumentację w necie to Stag ma chyba lepszy soft na PC.

wg mnie lepszy też od Bingo, więcej opcji regulacji choć może mniej czytelny

Napisano

Dwa lata temu zakładałem Stag-a 300 za 2kzł.IV gen muli a II to całkiem Ci zamuli, szkoda silnika no.gif

Napisano

> Dwa lata temu zakładałem Stag-a 300 za 2kzł.IV gen muli a II to

> całkiem Ci zamuli, szkoda silnika

nie no, co kolega mówi, przeciez zółty waltek po 20kkm bez regulacji i regeneracji ma sie dobrze! instalka nie ma prawa na tym mulic! palacz.gif

Napisano

> wg mnie lepszy też od Bingo, więcej opcji regulacji choć może mniej

> czytelny

Ja mam w BRC 4x więcej opcji niż Bingo.

Efekt tego taki, że w Hondzie kumpla Bingo S ustawiłem "od strzała", a na mojego Justa Juniora poświęciłem w sumie chyba kilkadziesiąt godzin pracy i ciągle mam wrażenie, że coś jest nie tak. hehe.gif

Przerost formy nad treścią nie jest za dobry, a jak wiadomo II generacja za wielkiej treści nie niesie. To tylko zelektronizowany nieco gaźnik.

Wg. mnie to, co jest w Bingo, to optimum.

Napisano

> nie no, co kolega mówi, przeciez zółty waltek po 20kkm bez regulacji

> i regeneracji ma sie dobrze! instalka nie ma prawa na tym mulic!

Do tego Waldki po takim przebiegu generują całkiem osobliwe dźwięki. waytogo.gif

Napisano

Jak masz ładną liniową charakterystykę pracy układu z lekką tendencją do bogacenia przy nagłym otwarciu przepustnicy to Bingo dostroisz bez problemu. Gorzej gdy tak nie jest. Wtedy aby dobrze silnik pracował bez dziur w mocy trzeba mieć trochę doświadczenia i stosować różne myki a i to nie do końca daje pozytywne rezultaty. Opcja skok do ATT dla określonej pozycji TPS, powiedzmy - jest taka sobie.

Nie znam kompletnie BRC może jest faktycznie zbyt zamotany ale w Bingo brakuje mi takich opcji które ma STAG100:

WZBOGACANIE - ilość kroków otwarcia silnika krokowego , proporcjonalna do

naciśnięcia dźwigni gazu - likwiduje ewentualne dziury mocy po nagłym dodaniu gazu i poprawia dynamikę przyspieszania

ZUBOŻANIE - ilość kroków zamknięcia silnika krokowego , proporcjonalna do

zwolnienia dźwigni gazu .

PRĘDKOŚĆ MOTORU CUT_OFF - prędkość silnika krokowego z jaką wykonuje funkcję CUT - OFF.

pozwala bardzo płynnie wprowadzać Cut-off - likwiduje szarpniecia

Napisano

Nie znam II generacji Staga, ale skoro twierdzisz, że jest lepszy od Bingo, to pewnie tak jest. waytogo.gif

W BRC pierwszy defekt to fakt, że pomimo masy różnych opcji w praktyce nie do wykorzystania, nie ma np. możliwości niesymetrycznego ustawienia minimalnego i maksymalnego ruchu silnika krokowego względem pozycji wyjściowej. W moim układzie byłoby to bardzo pożądane.

Jest natomiast w BRC Just Junior ciekawostka, z którą nigdzie indziej się nie spotkałem - praca silnika krokowego według mapy 3D (od RPM i TPS). Tylko wystrojenie tego jest, powiedzmy, lekko problematyczne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.