Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Temperatura silnika, a wskazania zegarów

Featured Replies

Napisano

Witam!

Zrobiłem dziś eksperyment - zbadałem zależność wskazań zegarów od temperatury silnika. Astra G, silnik X16XEL - zastrzegam, bo jest oczywiste, że przy innym silniku i zegarach zależność będzie inna.

Pomiary wykonałem programem ABCom, program odczytywał temperatury na module zegarów, czyli "instrument" , moduł chłodzenia wyłączyłem, żeby temperatura silnika podeszła ponad 100*C. Gdy temperatura silnika osiągnęła wartość 110*C właczyłem moduł chłodzenia, zaczęły natychmiast pracować wiatraki chłodnicy i temperatura silnika, jak i wskazania zegarów zaczęły oscylować.

Podczas pomiarów silnik pracował na biegu jałowym.

Z wykresu widać, że wentylatory właczają się przy temp. dokładnie 100*C, a wyłaczają przy ok. 92*C. Oznacza to, że temperatura nagrzanego silnika przy sporuszającym się w korku samochodzie oscyluje w przedziale 92-100*C, podczas gdy wskaźnik pokazuje zakres temperatur: 88-92*C, czyli wskazówka prawie nie porusza się. Dzieki temu kierowca może skupić się na prowadzeniu pojazdu, a nie spogląda z niepokojem na termometr...! W sumie mądry i pożyteczny trick! Podczas jazdy temperatura zapewne spada poniżej 92*C, ale wskaźnik pokazuje wtedy tyle samo - spójrzcie na tabelkę! Może kiedyś zrobię podobny test podczas jazdy.

Z pomiarów wynika, że do zegarów dochodzi prawdziwa informacja o rzeczywistej temperaturze silnika, dopiero zawarty w zegarach procesor kształtuje skorygowaną charakterystykę i prezentuje zmienione wskazania na wskaźniku (wskazówka napędzana silniczkiem krokowym).

W załaczniku wykres zrobiony w Excellu, potwierdzający słowa jednego z diagnostów Opla na temat pracy wskaźników temperatury silnika (cyt.: "... rzeczywiście tak jest z temperaturą. To zamierzone działanie ponieważ ludzie myślą że 100 stopni to granica lecz nie biorą pod uwagę ciśnienia i odpowiednich płynów. Dlatego w pewnym zakresie zmieniono wskazania zegara, gdy jednak przekroczy się bezpieczny pułap temperatury to nagle skoczy lawinowo do góry alarmując użytkownika o możliwości usterki w układzie chłodzenia").

Z obawy o całość układu chłodzenia nie zaryzykowałem przetestowania, jak zachowuje się wskaźnik temperatury po przekroczeniu przez silnik 110*C mimo, że podczas jazdy widziałem już wskazówkę blisko czerwonego pola (zepsuty miałem wentylator, awaryjne chłodzenie wykonywałem nagrzewnicą....)

282812336-tabelka.jpg

Pozdr.

post-65098-14352504148051_thumb.jpg

Napisano

> Witam!

> Zrobiłem dziś eksperyment

cześć

ja robiłem u siebie niedawno podobny eksperyment tyle że w eFce

i OS'em i wyszło mi całkiem podobnie...

zegary do 110* ( lelek się doktoryzował z zegarów w eF smile.gif)

temp włączenia wentyla (wg. OS) 105~106* a na zegarach

kreska między 110 a 90*

temp wyłączenia went 95* a na zegarach poniżej 90*

282812573-temp.jpg

post-100298-14352504150645_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.