Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

amortyzatory i sprężyny z 1.4 w 1.0

Featured Replies

Napisano

czy są jakieś przeciwwskazania dot. montażu amortyzatorów i sprężyn z 1.4 w 1.0?

Napisano

Amory te same są, sprężyny z 1.4 pewnie będą twardsze/wyższe.

Napisano

> Amory te same są, sprężyny z 1.4 pewnie będą twardsze/wyższe.

i są. Niech się wypowie kolega fenix, on ostatnio zakładał

Napisano

przeciw wskazań nie ma... sprężyny są twardsze, zwłaszcza przód

a co do reszty polecam mój wątek o spręzynach do uno z innego modelu, tam jest wszystko...

Napisano

> przeciw wskazań nie ma... sprężyny są twardsze, zwłaszcza przód

> a co do reszty polecam mój wątek o spręzynach do uno z innego modelu,

> tam jest wszystko...

A w druga strone??? hmm.gif Tzn. na tyl z 1.0 do 1.5???

Pekla mi jedna i nie wiem czy jest roznica znaczaca miedzy nimi (przod wiem ale tyl?? hmm.gif), a do 1.0 mam od reki hmm.gif

Napisano

włóż i sprawdź, takich eksperymentów chyba nikt nie robił... ale będą zapewne nieco miększe...

Napisano

> włóż i sprawdź, takich eksperymentów chyba nikt nie robił... ale będą

> zapewne nieco miększe...

Ale lepsze niz polamane rotfl.gif

Napisano

> włóż i sprawdź, takich eksperymentów chyba nikt nie robił... ale będą

> zapewne nieco miększe...

Dobra-sprezyny sa (Made by FIAT biglaugh.gif ponoc orginalne, ale tam niewazne-aby byly ziew.gif) waytogo.gif

Dzis pytanie, dzis odpowiedz zeby.GIF

Odkrecam amory przy belce i lewaruje-jeno za co??? hmm.gif Tylny pas? niewiem.gif

Pozniej okrecam kola, a sprezyny wyciagam jak??? W strone obudowy kola zapasowego, w kierunku zderzaka czy na bok od strony kola??? niewiem.gif

Aha-wszystko robione bez kanalu biglaugh.gif

Da rade bez utraty zdrowia i zycia??? sob.gif

Napisano

jak najbardziej...

ja robiłęm tak, że najpierw postawiłem tył na klockach tak aby koła były w powietrzu

potem odkręciłęm koła, następnie korektor siły hamowania (bo jak nie to belka nie siądzie na samym dole) a potem po kolei odkręcałem amorki lewarując poszczególen strony, jak juz belka była na ziemi to wyjmujesz spręzyny i wkładasz nowe w to miejsce.... i zakałdasz w odwrotnej kolejności

wykonałem tak po raz pierwszy bez jakichkolwiek uszczerbków na zdrowiu moim i uniacza

Napisano

Ja postawiłem auto tylnymi kołami na skraju garażu. W ten sposób auto stało kilka cm wyżej niż ja, stojący poza garażem. Takie sprytne wykorzystanie warunków lokalowych wink.gif

Potem poluzowałem nakrętki kół i odkręciłem amorki od góry razem z poduszkami, żeby nie było potem kłopotu z trafieniem w dziurkę oink.gif. Sprężynę korektora też można zdjąć.

Najpierw auto z jednej strony na lewarek wysoko do góry. Podstawiam kobyłkę pod próg.

Następnie analogicznie z drugiej strony.

Potem podstawiam sobie lewarek pod belkę, lekko ją unosząc aby łatwo zdjąć koła.

Jak już koła zdjęte, opuszczam lewarek. Belka spada prawie do ziemi. Energicznym ruchem pociągam sprężynę i wyjmuję. Można sobie pomóc naciskając na belkę w kierunku ziemi. Demontaż jest banalny.

Naciągam kondona ze starych sprężyn na nowe. Wkładam nowe. Trzeba pamiętać o przypasowaniu końców drutu do gniazd.

Podnosimy belkę na podnośniku i obserwujemy jak się układają sprężyny. Jak jest oki to przykręcamy amorki, zakładamy koła. Opuszczamy lewarek z pod belki.

Podnosimy auto stronami, żeby wyciągnąć kobyłki.

Po ustawieniu auta na kołach przykręcamy finalnie wszystkie odkręcane śruby i regulujemy korektor hamowania.

Napisano

Dobra Pany, sprobujemy biglaugh.gif

Tylko poprosze o dyzur ekspercki gdzies tak od 10:00 jutro rano w razie czego rotfl.gif

Czyli jeszcze jedno ptytanie-amorki na gorze czy dole odkrecac i drugie-trza sciagnac oba kola na raz czy stronami mozna??? hmm.gif

Cos sobie wyobrazic tego nie moge spineyes.gifmlot.gif

Napisano

trzeba obie strony naraz, aby belka zeszłą całkiem na dół, bo inaczej możesz sprężyn nie wyjąć...

ja odkręcałem amorki na dole, bo tam tylko jedna śruba jest... ale ponoć można gdzie się tylko chce

Napisano

Obie strony na raz.

Odkręcanie na dole ma tą wadę, że mogą występować problemy z powodu brudu, rdzy. Dodatkowo ciężej się tam dostać gdy auto stoi na własnych kołach.

A może właśnie to dobry moment na oczyszczenie i przesmarowanie tych śrub lub wymianę?

Napisano

akurat osobiście najpierw pozbawiłem autko własnych kółek a potem odkręcałem belkę... jakoś chyba łatwiejszy dostęp

Napisano

> akurat osobiście najpierw pozbawiłem autko własnych kółek a potem

> odkręcałem belkę... jakoś chyba łatwiejszy dostęp

To jest oczywiste, że bez kół łatwiejszy dostęp.

Ja jednak mam pewne obawy z mocowaniem się ze starymi zardzewiałymi śrubami gdy auto jest na czymś postawione. Chociażby z faktu, że blachy mamy takie jakie mamy i nigdy nic nie wiadomo. Strzeżonego itd zlosnik.gif

Napisano

Sruby maja rok, bo niecaly rok temu amory z tylu zmienialem, a i przesmarowac ich nie zapomnialem wiec wiekszego bolu byc nie powinno waytogo.gif

Dobra-ide robic biglaugh.gif

Zobaczymy co z tego bedzie zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Sruby maja rok, bo niecaly rok temu amory z tylu zmienialem, a i

> przesmarowac ich nie zapomnialem wiec wiekszego bolu byc nie

> powinno

> Dobra-ide robic

> Zobaczymy co z tego bedzie

Daj znać jak ci pójdzie, u mnie już nufki amorki i springi leżą i tylko czekają aż je zamontuje, jeden olejowy z tyłu mi się wylał, tak przynajmniej twierdzi specjalista od przeglądu

Napisano

> Daj znać jak ci pójdzie, u mnie już nufki amorki i springi leżą i

> tylko czekają aż je zamontuje, jeden olejowy z tyłu mi się

> wylał, tak przynajmniej twierdzi specjalista od przeglądu

Dobra-robota skonczona pol godziny temu-poszlo bez bolu i sprawnie (kumpel wpadl i pomogl biglaugh.gif)-az dziwne, bo przy Bestii bez bolu nic sie nie da zrobic irked.gif

Zaraz pewnie cos sie pojdzie 270747800-sex.gif, ale to norma ziew.gif

Na razie jest waytogo.gif jeno przod sie za miekki zrobil irked.gif

Trza bedzie go wymienic food.gifrotfl.gif

Dzieki wszystkim za porady 20.GIFbow.gifwaytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.