Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] X14XE czy to objaw padajacej UPG?

Featured Replies

Napisano

Witam kolegow,

Pod koniec lipca mialem auto u mechanika, wymienialem elementy zawieszenia. Wtedy zauwazylem, ze w zbiorniczku wyrownawczym ubylo mi okolo 1,5cm plynu ponizej znaku "KALT". Poprosilem rowniez wtedy mechanika o sprawdzenie czy nie ma wycieku (rok wczesniej wymienialem chlodnice). Wycieku nie bylo ale kiedy mechanik odkrecal korek zbiorniczka wyrownawczego w celu dolania plynu (silnik byl letni) w zbiorniczku bylo jeszcze spore nadcisnienie. Mechanik wtedy zapytal czy mialem juz robiona UPG. Powiedzialem, ze nie. Wiec powiedzial mi, ze w niedlugim czasie bede musial zrobic i to nadcisnienie przy jak stwierdzil zimnym silniku i ubywanie plynu wskazuje na padajaca UPG. I teraz mamy wrzesien. Niestety znowu zauwazylem, ze w zboirniczku wyrownawczym ubylo okolo 1,5cm plynu ponizej znaku "KALT" i dodatkowo na bagnecie przybylo mi oleju. Mialem olej na poziomie 3/4 na bagnecie a teraz jak sprawdzalem to mam okolo 1mm powyzem max a w zbiorniczku wyrownawczym ubylo plynu okolo 1,5cm ponizej znaku "KALT".

Czy te objawy faktycznie wskazuja na padajaca UPG?

Jaki jest orientacyjny koszt naprawy w przypadku tego silnika?

Rozumiem, ze skoro plyn idzie do oleju to przy naprawie UPG nalezy znowu wymienic olej?

Co jeszcze warto ewentualnie zrobic przy takiej naprawie, czy plyn tez nalezy wymienic?

Napisano

Przede wszystkim:

1. Nie dolewaj na razie płynu tylko obserwuj poziom - nie powinien się już obniżać (TTTM).

2. Jaki kolor ma olej? Możesz trochę odciągnąć strzykawką i obejrzeć. Jeśli wygląda normalnie (ciemny) to bym się na razie nie przejmował.

3. Czy jest majonez pod korkiem wlewu oleju? Jeśli tak to ile i na jakich odcinkach jeździsz?

Co do kosztów, to za samą wymianę uszczelki będzie 300-400 zł lub więcej.

Warto przed wymianą posprawdzać inne rzeczy - np wymienić korek zbiorniczka wyrównawczego (kilkanaście złotych), bo może się okazać że to nie UPG.

Napisano
  • Autor

ad1

Tylko plyn mialem zawsze na poziome znaku KALT

ad2

Na bagnecie wyglada normalnie, czyli lekko brudny (ciemny)

ad3

Majonezu pod korkiem nie zauwazylem, ale dzisiaj sprawdze dokladnie. Ostatnia trasa to okolo 550km. Na codzien zona do pracy okolo 25km w obie strony.

Martwi mnie tylko to, ze plyn ubywa a olej przybywa...

Napisano
  • Autor

> Warto przed wymianą posprawdzać inne rzeczy - np wymienić korek

> zbiorniczka wyrównawczego (kilkanaście złotych), bo może się

> okazać że to nie UPG.

Mozesz cos wiecej napisac na temat tego korka w zbiorniczku?

Chodzi o to, ze nie trzyma cisnienia czy co?

Pisalem, ze jak mechanik go odkrecal to bylo spore nadcisnienie w ukladzie i jesli korek by nie trzymal to nie bylo by tego objawu.

Napisano

> ad1

> Tylko plyn mialem zawsze na poziome znaku KALT

No to może czas na zmianę korka. Koszt naprawdę śmieszny w porównaniu do wymiany UPG.

> ad2

> Na bagnecie wyglada normalnie, czyli lekko brudny (ciemny)

ok.gif

Gdyby się mieszał z płynem chłodzącym to miałby postać jasnej emulsji (kolor coś typu 'kawa z mlekiem').

> ad3

> Majonezu pod korkiem nie zauwazylem, ale dzisiaj sprawdze dokladnie.

ok.gif

> Ostatnia trasa to okolo 550km. Na codzien zona do pracy okolo

> 25km w obie strony.

ok.gif czyli prawidłowo.

> Martwi mnie tylko to, ze plyn ubywa a olej przybywa...

Mnie kiedyś przybyło oleju kiedy mi zardzewiał kabel zapłonowy i nie dopalały mi jeden lub dwa cylindry. Przybyło mi wtedy 0.7 l oleju, ale po wymianie kabli mam od 3 lat spokój.

> Mozesz cos wiecej napisac na temat tego korka w zbiorniczku?

Korek ma wbudowany zaworek który upuszcza parę jeśli jest za duże ciśnienie w układzie. Jeśli zaworek otwiera się przy zbyt niskim ciśnieniu, wtedy mogą być ubytki płynu.

Acha, nadciśnienie nawet na letnim silniku to rzecz względna. Najlepiej chwyć za gumowe węże od chłodnicy i sprawdź czy nie są twardsze niż zwykle. Powinno dać się je lekko ścisnąć ręką (ale to znowu dość subiektywny test).

No i w końcu, jeśli podejrzewasz przedmuchy z cylindra do układu chłodzenia, to może warto podjechać do mechanika na pomiar ciśnienie sprężania? Koszt - kilkadziesiąt złotych (30zł?).

EDIT: kiedy u siebie podejrzewałem padniętą UPG to mechanik odkręcił korek na zbiorniczku, włączył silnik i go parę razy mocno przegazował. Twierdził że byłyby widoczne pęcherzyki w zbiorniczku. Obejrzał też olej i stwierdził normalną barwę. Powiedział że jest OK i kazał się nie przejmować - i w moim przypadku miał rację wink.gif

Napisano
  • Autor

Dzieki za odpowiedzi.

W miedzy czasie dzwonilem do mechanika i po poludniu mam podjechac do niego zrobic test plynu chlodniczego na "zawartosc tlenkow wegla" czy jakos tak powiedzial. Powiedzial, ze po tym tescie bedzie wszystko wiadomo ale zasugerowal, ze najprawdopodobniej bedzie to jednak UPG. Kable zaplonowe raczej sa dobre, silnik pracuje rowno i nie ma problemow aby cos przerywalo itd.

Zapytalem co jeszcze trzeba wymienic jesli wyjdzie, ze to UPG. Powiedzial, ze olej, plyn chlodniczy i jesli rozrzad byl niedawno wymieniany kompletny (rolki itd) to trzeba jeszcze wymienic sam pasek. Koszt okolo 1100zl....

Napisano

> Mozesz cos wiecej napisac na temat tego korka w zbiorniczku?

> Chodzi o to, ze nie trzyma cisnienia czy co?

Albo nie trzyma albo trzyma zbyt duze. U mnie jak UPG padało weze byly bardzo twarde, po wymianie OK ale cisnienie ciagle bylo znaczne. Po wymianie korka zbiorniczka jest juz tylko bardzo leciutkie psss... waz od chlodnicy miekki. Woda w zbiorniczku sie nie gotuje wiec chyba cisnienie jest poprawne zeby.GIF

Napisano

> Koszt okolo 1100zl....

Sporo. A spróbuj z ciekawości podzwonić po innych warsztatach, cena może się znacznie różnić.

Napisano

przez dwa mieisące ubyło Ci 1,5 cm płynu i się przejmujesz?? yikes.gif

bez jaj

tym bardziej, że auto dobrze odpala, nie kopci na biało i mówisz że pracuje ok.

gdyby ta woda poszła do oleju, toby miał taki brązowato-biały kolor i bylby jako zimna emulsja bardziej lepki niż zwykle.

Poszukaj dobrze czy nie masz gdzieś malutkiego wycieku. szukaj osadu po wyparowanym płynie.

A co do cisnienia, to korek wymień.

Napisano
  • Autor

> przez dwa mieisące ubyło Ci 1,5 cm płynu i się przejmujesz??

To, ze troszke plynu ubylo nie przejmowalem sie, ale teraz ubytek plynu zbiegl sie z przybywaniem oleju na bagnecie i dlatego sie martwie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.