Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmiana zapłonu na elektroniczny... Prośba o radę

Featured Replies

Napisano

Jako, że moje plany swapa poszły niestety, albo stety w cholerę....

Jestem zmuszony usprawnić mój silnik 903 rodem z fiata 127. Jednym z problemów jest rozklekotany aparat zapłonowy, który ciężko ustawić, a na domiar złego dostępne w sprzedaży przerywacze padają jak muchy (zwykły szajs).

Myślałem żeby wykorzystać używane części z Cinquecento i zastosować taki zapłon jak w tym aucie.

Da to radę ? Powinienem kupić Digiplexa z CC900, dwie cewki, czujnik położenia wału, koło pasowe ???

Muszę zapewne zamontować czujnik położenia wału, tylko pytanie do czego go podpinam ? do digiplexa ?

Jak ktoś wie dokładnie jak działa zapłon w CC/UNO 899 to proszę o parę wskazówek... Chyba nie będzie do niczego komputer potrzebny i reszta może zostać na gaźniku?

Napisano

> parę wskazówek... Chyba nie będzie do niczego komputer potrzebny

> i reszta może zostać na gaźniku?

Co do samej przekładki, to niestety, nie wiem czy podejdzie. Jedno jest pewnie, Digiplex w żaden sposób nie jest połączony z ECU od wtrysku, także będzie to działać z gaźnikiem. wink.gif Zmiana kąta wyprzedzenia zapłony jest sterowana podciśnieniem z kolektora dolotowego (musisz wężyk z digiplexa podłączyć pod kolektor za przepustnicą), no i oczywiście prędkością obrotową silnika.

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź

Ciekaw też jestem gdzie miałbym podłączyć sobie obrotomierz bo zmianie na zapłon z CC 903. Teraz mam do cewki podłączony.... a jakbym miał elektroniczny to jakoś do tych dwóch cewek czy jak ?

Napisano

Nie wiem czy się nie mylę, ale jak masz 2 cewki, to wtedy trzeba przerabiać obrotek (jeśli masz oryginalny), no chyba, że da się go jakoś do digiplexa podłączyć.

Napisano

> Nie wiem czy się nie mylę, ale jak masz 2 cewki, to wtedy trzeba

> przerabiać obrotek (jeśli masz oryginalny), no chyba, że da się

> go jakoś do digiplexa podłączyć.

Mozesz zrobić ukłąd na 2 diodach prostowniczych i powinno grać.

Napisano

Z tego co ja się orientuję to była wypuszczona nawet wersja silnika 903 z elektroniką więc na pewno jest możliwe to zrobić ok.gif Nazywało się to 903ES. Ale w tej chwili nic więcej nie umiem powiedzieć. W mojej instrukcji też jest chyba tylko wspomniane, że takie coś istnieje i nic więcej.

Napisano
  • Autor

> Mozesz zrobić ukłąd na 2 diodach prostowniczych i powinno grać.

Mógłbyś mi nieco przybliżyć ? Jak miałoby to wyglądać, gdzie i do czego podpiąć układ ? hmm.gif

Napisano

> Mógłbyś mi nieco przybliżyć ? Jak miałoby to wyglądać, gdzie i do

> czego podpiąć układ ?

wpinasz sie w modul zaplonowy , patrzac na niego z gory 3 pin od strony lewej (w cc od strony szyby)

Napisano
  • Autor

> wpinasz sie w modul zaplonowy , patrzac na niego z gory 3 pin od

> strony lewej (w cc od strony szyby)

thx, rozumiem że wpinam kabelek idący prosto do obrotka bez dodatkowych wydumek

Napisano
  • Autor

Temat będzie bogatszy, jeżeli napiszemy rozwiązanie...

Żeby do silnika 903 (gaźnik) lub 899 (wtrysk jednopunktowy) założyć elektroniczny zapłon oparty na module zapłonowym Digiplex MED 447A - należy zmienić/kupić:

PS. wtyczki do digiplexa i czujnika GMP pasują np. od Uno 1.4, ja takie mam.

UWAGA! Kwestia podpięcia obrotomierza do takiego układu zapłonowego pozostaje do rozwiązania

1. Digiplex MED 447A

2. Koło pasowe od CC900 (z pięcioma wypustami)

3. Czujnik położenia wału od CC900 (podobno to samo co w maluchu elegancie)

4. Dwie cewki zapłonowe CC/SC/UNO 899

Resztę można już drutować i czujnik mocować do posiadanej pokrywki rozrządu, w tym miejscu, w którym jest w gaźnikowym CC900.

Jednak jeśli ma być na si to trzeba jeszcze zmienić:

5. Pokrywę rozrządu na taką jak jest w CC900 (gaźnik) wraz z podstawką pod czujnik - czujnik jest mocowany mniej więcej pomiędzy trzema kołami pasowymi (wału/pompy/alternatora). Jest więc w innym miejscu niż w seicento czy cinquecento na wtrysku, tudzież 270751858-jezyk.gif Uno 899.

6. Czujnik podciśnienia - zapali bez niego ale nie będzie wykorzystywał dwóch zaprogramowanych w Digiplexie charakterystyk kąta wyprzedzenia zapłonu.

A tutaj piękny schemacik jak to działa:

282866626-zaplon.JPG

PS. Wtyczki do czujnika GMP i Digiplexa pasują od Uno 1.4, ja takie mam.

UWAGA! Kwestia podpęicia obrotomierza do takiego układu zapłonowego pozostaje do rozwiązania 270751858-jezyk.gif

Czekam na różne pomysły, najlepszy przetestujemy i opiszemy 20.GIF

(Waszych powyższych pomysłów jeszcze nie testowałem - nie zdążyłem)

post-30143-14352504400761_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.