Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czujnik temperatury czy komputer?

Featured Replies

Napisano

Witam

Tak jak w temacie mam pytnie co może być przyczyną następującego problemu.

Od kilku dni moja Astra dość cięzko zapala przy ciepłym silniku, trzeba kręcić rozrusznikiem ze 3 sekundy. Jak silnik zimny zapala odrazu. Innych dolegliwości nie stwierdzam.

Dziś zmierzyłem czujnik temp ten w termostacie: przy okolo 70 stopniach ma 360 ohm a przy około 90 st ma 250 ohm.

Czy takie wartości świadcza o uszkodzeniu czujnika czy też winny może być komputer który byl naprawiany jakieś 14 miesięcy temu. Usterka kompa to na mocno rozgrzanym silniku (lato i 15 minutowy postoj auta w słońcu po trasie) brak możliwości zapalenia, jak ostygł to palił.

Szczerze to nie uśmiecha się mi kolejna naprawa kompa i spora kasa za tą uslugę frown.gif.

Dodam że DIS wymieniony jakieś 17 tys temu na Delphi.

Napisano

Wartość rezystancji gorącego czujnika jest prawidłowa. Masz może LPG? Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Wartość rezystancji gorącego czujnika jest prawidłowa. Masz może LPG?

> Pozdr.

Nie LPG nie posiadam.

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Niechcąc zakładać nowego watku ponawiam prośbę o pomoc.

Problem opisany wyżej trwa nadal a wręcz się pogłebia, trzeba kęcić dłużej.

W między czasie byłem u mechanika w kompie nie było błedów, diagnoza czujnik wału. Podmieniłem na nowy zero efektów.

W ten weekend powykręcałem świece na drugim od lewj garze świeca była okopcona i mokra. Pare dni wcześniej pojawił się check i migał podczas przyspieszania, wię zaryzykowałem i włożyłem nowego DIS. Efekt tem sam, zapalił się znowu check pracował na trzech garach i na ciepłym silniku trzeba kręcić dłużej żeby zapalił lub przerwać kręcenie i ponowić, wtedy zapala od razu.

Wiem że muszę z czytać błędy.

Ale może po objawach ktoś coś podpowie, czy można wnioskować w takiej sytuacji o uszkodzonym wtryskiwaczu???? Może jakaś diagnoza bo już mi ręce opadają i szkoda kasy na mechaników co by tylko błędy zczytali i częsci wymieniali.

Napisano

> W ten weekend powykręcałem świece na drugim od lewj garze świeca była

> okopcona i mokra.

To może wskazywać na wtryskiwacz.

Możesz zamienić miejscami wtrysk z którymś z pozostałych. Jeśli usterka się przeniesie na drugi cylinder, to masz winnego. Przy okazji sprawdź czy o-ringi, które są na wtryskiwaczu, nie noszą śladów uszkodzenia.

Napisano
  • Autor

A jak w moim silniku demontuje się wtryskiwacz, czy trzeba zdemontować całą listwę, czy demontuje się pojedyńczy wtryskiwacz.

Napisano

Trzeba zdjąć listwę. Przy każdym wtryskiwaczu jest taka blaszka, którą się wysuwa i po zdjęciu wszystkich można zsunąć listwę z wtryskiwaczy. Uwaga na o-ringi.

Albo można odłączyć listwę od przewodów paliwowych i wyciągnąć ją razem z wtryskiwaczami (też uwaga na o-ringi).

Do listwy dostaniesz się po zdjęciu osłony silnika i rury idącej od filtra powietrza do obudowy przepustnicy.

Napisano
  • Autor

Dzięki za opis

Ale jak czytałę na kąciku to czy nie byłoby problemów z odpalaniem na zimnym silniku jak by lał wtryskiwacz. Bo gdyby był zatkany to by ciągle chodził na trzy gary.

Napisano

Masz okopconą i mokrą świecę. Czyli albo paliwa jest za dużo, albo się nie zapala. DIS odpala dwie świece na raz. Niedomaga tylko jeden cylinder, więc prąd jest (chyba że to świeca). Pozostaje problem z paliwem.

Na zimnym silniku trzeba więcej benzyny, więc lekki przeciek może nie wpływać tak bardzo na zapłon.

Napisano
  • Autor

Masz rację.

Świeca odpada bo zamieniałem z innego gara i tez się okopciła i zalała. Czy taki wtryskiwacz nadaje się do napray czy tylko wymiana na inny. Czy warto kupić uzywany???

Napisano

Jeśli cewka jest sprawna to często daje się go uratować myjąc w myjce ultradźwiękowej. Jak kupować to nowy. A jeśli używany to świeży.

Napisano
  • Autor

Ostatnie pytanie czy te oringi na które mam uważać trzeba wymieniac po każdym wyjęciu listwy i wtryskiwacza. A może wiesz jaki rozmiar mają te oringi lub ktos kto wymieniał wie jakie trzeba zakupić.

Napisano

Jeśli nie są uszkodzone to nie trzeba wymieniać. Wystarczy je przy montażu powlec olejem silnikowym.

górny 58 17 557 kosztuje ok 8zł

dolny 58 17 563 to koszt ok 9zł (ceny z ASO oslabiony.gif).

Napisano
  • Autor

Dzięki

A jak nie wtryskiwacz to co moż powpdowac jeszcze takie objawy?

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Dzięki

> A jak nie wtryskiwacz to co moż powpdowac jeszcze takie objawy?

Jak nie wtryskiwacz to EGR, zaślepienie rozwiązało mój problem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.