Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z16SE znikajaca kompresja

Featured Replies

Napisano

Mam pewien problem z silnikiem w astrze 1. Otoz silnik mial maly remont dokladnie szlif glowicy, wymiana prowadnic, frezowanie gniazd, nowe uszczelniacze i pierscienie. Problem polega na tym, ze zawory podobno trzymaja pierscienie takze, silnik pracuje lecz jak sie zagrzeje znika kompresja na pierwszym cylindrze - praktycznie zerowa i dziala na 3 gary. Taka informacje dostalem od klienta i nie wiem ile w tym prawdy ile nie. Klient twierdzi iz zawor sie zaciera w prowadnicy ale jakos w to watpie. gdzie moge szukac ewentualnej przyczyny. a jeszcze jedno silnik byl remontowany wlasnie z tej przyczyny i dalej to samo, nawet byl wymieniany walek rozrzadu

Pozdrawiam

Napisano

O jakim silniku jest wogle mowa????

Napisano
  • Autor

> O jakim silniku jest wogle mowa????

zobacz tytul Z16SE

Napisano

> zobacz tytul Z16SE

sciana.gifsciana.gif nie zauwazylem.

Trochę dziwne zjawisko... najczesciej brak kompresji wystepuje tuz po zlozeniu silnika gdy kompensatory jeszcze sie nie ,,ustawiły".

Zacieranie sie zaowru w prowadnicy bym wykluczył.

Prędzej bym juz się zajął kompensatorem luzu zaworowego czy aby on nie jest tu winowajcą...

Na zimnym kompresja tak jak na innych cylindrach?

Napisano
  • Autor

> nie zauwazylem.

> Trochę dziwne zjawisko... najczesciej brak kompresji wystepuje tuz po

> zlozeniu silnika gdy kompensatory jeszcze sie nie ,,ustawiły".

> Zacieranie sie zaowru w prowadnicy bym wykluczył.

> Prędzej bym juz się zajął kompensatorem luzu zaworowego czy aby on

> nie jest tu winowajcą...

> Na zimnym kompresja tak jak na innych cylindrach?

jak jest zimny silnik pracuje na 4 garki, po rozgrzaniu traci na 1 cyl, tez podejrzewam hydraulike zaworow

Napisano

> jak jest zimny silnik pracuje na 4 garki, po rozgrzaniu traci na 1

> cyl, tez podejrzewam hydraulike zaworow

Zeby miec pewnosc ze to góra, moze warto zrobic próbę olejową? chyba ze jestes pewny ze dół jest dobry. Kiedys słyszałem o takim przypadku ze kompresja znikała po rozgrzaniu i był to kompensator. Dokładnie co i jak to juz nie pamiętam. Po rozgrzaniu gdy brak kompresji moze warto zdjac pokrywe zaworów i zerknąć czy zawór nie jest podparty...

Napisano
  • Autor

mechanik ktory mi to mowil powiedzial ze zalewal pierscienie i zawory i twierdzi ze trzymaja. ile w tym prawdy nie wiem. jutro sprawdze jakie sa luzy na zaworach i ile wystaja z glowicy nieomieszkam sprawdzic pierscieni

Napisano

> mechanik ktory mi to mowil powiedzial ze zalewal pierscienie i zawory

> i twierdzi ze trzymaja. ile w tym prawdy nie wiem. jutro

> sprawdze jakie sa luzy na zaworach i ile wystaja z glowicy

> nieomieszkam sprawdzic pierscieni

Jak straci kompresje to zerknij na zawory czy przypadkiem nie jest podparty....

Napisano
  • Autor

> Jak straci kompresje to zerknij na zawory czy przypadkiem nie jest

> podparty....

yhy

Napisano

> yhy

Z głowica mogą występować takie cyrki. Dół natomiast wykluczam, tam jest albo niema kompresji... Przerabiałem to juz wielokrotnie gdy byłem około 10 lat młodszy hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

Poszukaj warsztatu, który przeprowadza badanie szczelności cylindrów i nie będzie trzeba spekulować. Powiedzą Ci dokładnie, czy kompresja ucieka do dołu, do sąsiedniego cylindra, do układu chłodzenia, czy może przez zawór, a jeśli tak, to przez który.

W Warszawie skierowałbym Cię w odpowiednie miejsce, ale na Śląsku niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Ws obote bylem przy w/w aucie jest to Astra II (mowie bo niektorzy sie burzyli o to) problem jest taki ze na wolnych obrotach ewidentnie pracuje na 3 gary wszedzie kompresja po 14 a na pierwszym garku doslownie zero. Jezeli juz autem sie wyjedzie i ma sie te 2000-3000rpm czuc ze silnik pracuje na 4 garki. myslalem ze moze hydrauliczny popychacz sie zacial czy cos i nie domyka zaworu. ostatecznym rozwiazaniem bedzie zrzucenie glowicy i sprawdze wsziowego ale na poczatku bede chcial wymontowac hydry i posprawdzac czy wogole zawor sie domyka ehhh same klopoty

Napisano

Czyli jeszcze nie zdjeles pokrywy zaworów w celu sprawdzenia czy przypadkiem zawor nie jest podparty? Warto zerknąc na to przed zrzuceniem głowicy.

ps.

Watpliwosci mieli co do silnika bo sam napisales w pierwszym poscie ze problem w ASTRZE 1

wink.gif

Napisano
  • Autor

> Czyli jeszcze nie zdjeles pokrywy zaworów w celu sprawdzenia czy

> przypadkiem zawor nie jest podparty? Warto zerknąc na to przed

> zrzuceniem głowicy.

sciagnalem sama pokrywe bez zrzucania glowki, ewidentnie wsio dobrze pracuje jedynie sie obawiam ze zawory nie sa skrocone

Napisano

> sciagnalem sama pokrywe bez zrzucania glowki, ewidentnie wsio dobrze

> pracuje jedynie sie obawiam ze zawory nie sa skrocone

Próba olejowa była robiona?

Napisano
  • Autor

> Próba olejowa była robiona?

podobno byla robiona, nie przymnie. najlepsze jest to ze takze sprawdzali szczelnosc zaworow i mowia ze szczelne. moj znajomy mial przypadek podobny w nexii na 1 cyl zero kompresji okazalo sie ze walek byl przytkany i za duze cisnienie poszlo na hydraulik i sie za bardzo otworzyl zasugerowal przeczyszczeinie wsiowego i przegonienie auta ale nie pomoglo

Napisano

Nie no... gdzieś spierdziela ta kompresja. Ja stawiam na góre silnika, głowice, zawór.....W jaki sposób sprawdzili szczelnosc zaworów?

Napisano
  • Autor

> Nie no... gdzieś spierdziela ta kompresja. Ja stawiam na góre

> silnika, głowice, zawór.....W jaki sposób sprawdzili szczelnosc

> zaworów?

podobno zalewali czyms, a ja w robocie zawsze vacutesterem sprawdzam i byla wysmienita, sugeruja przytarcie zaworu a dla mnie jest to nie logiczne. tez mysle ze moze jest pekniety zawor lub nadpalony ale zeby tak jakos nagle hmm.gif

Napisano

U mnie nagle stracił kompresje jak przepalilo upg pomiedzy cylindrami. Zaparkowałem i bylo ok. Wracam odpalam, jest ok, chwila i juz rzuca silnikiem. A przeciez na przepalenie trzeba czasu....

Za bardzo nie wiem jak sprawdzili szczelnosc głowicy zalewając? co zalewali gdy głowica jest zamontowana....?

No ale ja moze jestem troche do tyłu z tymi nowymi ,,testerami" wink.gif

Napisano
  • Autor

wiesz serwis sciagnal glowice i zalal kanaly i podobno trzymala glowica. nie chce zeby 3 raz sciagali bo sa to kolejne moze niepotrzebne koszta. na poczatku sprawdze jeszcze te popychacze i jak cos sam zrzuce glowke. najlepsz ejest to ze koles chce mi wmowic ze prowadnice nie zostaly wymienione bo sa brudne kolo kanalu wydechowego sciana.gifpad.gif a tez nie ma mozliwosci zeby sie zacinal bo wtedy albo przywali tlok albo gorsze rzeczy

Napisano

Teraz juz jasne.

Wiesz, stare 1.6 są bezkolizyjne. Tam tłok z zaworem sie nie spotyka. Silnik podobny, blok, głowica.

Sprawdz popychacze, wtedy bedziemy dalej myslec nad tym. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Teraz juz jasne.

> Wiesz, stare 1.6 są bezkolizyjne. Tam tłok z zaworem sie nie spotyka.

> Silnik podobny, blok, głowica.

> Sprawdz popychacze, wtedy bedziemy dalej myslec nad tym.

dla mnie zagwozdka bardzo duza, ale wlasnie chce od popychaczy zaczac bo jakos nie wierze temu serwisowi, juz mam w plecy 1000pln frown.gif

Napisano

> dla mnie zagwozdka bardzo duza, ale wlasnie chce od popychaczy zaczac

> bo jakos nie wierze temu serwisowi, juz mam w plecy 1000pln

To rzeczywiscie sporo.

Na poczatek sprawdz popychacze. Jak juz pisałem ,;przerabiałem juz to". Silnik nie jest skomplikowany a ze serwis nie poradził, to nie znaczy, ze ty z tym nie poradzisz. ok.gif

Napisano
  • Autor

> To rzeczywiscie sporo.

> Na poczatek sprawdz popychacze. Jak juz pisałem ,;przerabiałem juz

> to". Silnik nie jest skomplikowany a ze serwis nie poradził, to

> nie znaczy, ze ty z tym nie poradzisz.

w zasadzie znam ten silnik bo mam w corsie C14NZ i to jest jedynie troszke ulepszona wersja MPI

Napisano

Jak wyjmiesz kompensatory, wycisnij je z oleju i zamontuj oproznione. Nastepnie uruchom silnik i potrzymaj przez minute na ok 2000 obr/min.

Gdyby ktos sie oburzyl, ze zimny silnik od razu na 2000 obr, uprzedzam pytanie: procedura napelniania pustych kompensatorow wedlug np. Rouville jest nastepujaca: 1 minuta na 2000 obr, nastepna minuta 3000 obr i kolejna minuta 2000 obr.

Zaobserwuj, co sie bedzie dzialo.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Jak wyjmiesz kompensatory, wycisnij je z oleju i zamontuj oproznione.

> Nastepnie uruchom silnik i potrzymaj przez minute na ok 2000

> obr/min.

> Gdyby ktos sie oburzyl, ze zimny silnik od razu na 2000 obr,

> uprzedzam pytanie: procedura napelniania pustych kompensatorow

> wedlug np. Rouville jest nastepujaca: 1 minuta na 2000 obr,

> nastepna minuta 3000 obr i kolejna minuta 2000 obr.

> Zaobserwuj, co sie bedzie dzialo.

> Pozdrawiam

tak mam zamiar uczynic zeby je oproznic a pozniej jak sie to mowi troche je przepuscic olejem

Napisano

> tak mam zamiar uczynic zeby je oproznic a pozniej jak sie to mowi

> troche je przepuscic olejem

Dokładnie. Pamiętam jak kiedyś gdy zaczynałem sie bawic przy silnikach, złożyłem a tu lipa. Nie chodzi na wszystkich cylindrach, rzuca nim. Dzwonie po mechanika ze cos popsułem a on do mnie ze się musza ułozyc kompensatory, zeby odczekać. Teraz stosuję metodę o której pisał Tosh. ok.gif

Napisano

> tak mam zamiar uczynic zeby je oproznic a pozniej jak sie to mowi

> troche je przepuscic olejem

I jak tam, wyjaśniło się coś z tym silnikiem?

Napisano
  • Autor

> I jak tam, wyjaśniło się coś z tym silnikiem?

po wielu bojach z tym samochodem sprawa sie wyjasnila. nie byyla to wina jak serwis sugerowal prowadnic tylko nowego walka, ktory dawal za duze cisnienie na hydraulike z pierwszego cylindra i nie domykal zaworow. Auto juz smiga

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.