Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Panda 1.1 Actual i montaż BX40 Carprotect

Featured Replies

Napisano

Witam Koleżanki i Kolegów z tego działu...

Niedawno stałem się posiadaczem prawie "gołej" Pandy 1.1 Actual bez centralnego zamka. Wcześniej jeździłem Tico i brak centralnego aż tak bardzo mi nie przeszkadzał. Jednak teraz obchód samochodu z kluczykiem lub wyczynianie wygibasów połączone z wyginaniem ręki, aby zamknąć auto od środka, to czynności dość uciążliwe przy częstym użytkowaniu. Postanowiłem więc sobie ulżyć i zakupiłem komplet zamka centralnego CARPROTECT BX40

Niestety brak przy nim instrukcji montażu - jest tylko schemat połączeń i opis funkcji pilota. Trochę poczytałem na ten temat i wiem, że powinienem zdemontować kasety zamków w drzwiach i umieścić w nich silniczki - z tym sobie poradzę. Dalej zaczynają się schody:

1. Rozumiem, że do każdego z silniczków muszę podłączyć po 2 przewody w zaznaczonych na rysunku miejscach. Końcówki przewodów wchodzą w gniazda dość ciasno - czy oprócz wciśnięcia ich powinienem je przylutować? Do czego powinienem podłączyć drugie końce tych kabelków (są obcięte i wszystkie mają izolację takiego samego koloru, na silniczkach nie ma oznaczeń "plus" i "minus" - czy nie ma to znaczenia? Czy możliwe jest to, że w takiej wersji bez centralnego w samochodzie są wiązki od centralnego i właśnie do nich mam podłączyć te kabelki od silniczków?

2. Do czego służy ta mniejsza puszka na moim obrazku oznaczona nr 1 i gdzie fizycznie mam ją umieścić? Czy to jest może układ odpowiedzialny za impuls na wszystkie 4 zamki przy zamykaniu ( otwieraniu ) zamka w drzwiach kierowcy kluczykiem?

3. Puszka nr 2 jak rozumiem ma antenkę, więc jest głównym sterownikiem układu radiowo - centralnego... Gdzie najlepiej ją umieścić - w okolicach kolumny kierownicy po lewej stronie we wnęce z głównymi wiązkami (pokrywa wnęki zabezpieczona śrubkami)?

4. Czy dobrze rozumiem, że wiązkę nr 4 mam podłączyć do puszki nr 2, a wiązkę nr 3 do puszki nr 1?

Przepraszam za być może naiwne pytania, ale w temacie samochodowej elektryki nie czuję się zbyt mocno. Do samochodu jeszcze się nie "dobierałem", bo czekam na zamówione gumowe przelotki do drzwi i jednocześnie będę naklejał na drzwi wygłuszenie i zmieniał głośniki, a troszkę się obawiam zdejmowania plastyków z drzwi - po prostu chcę to zrobić jednorazowo i hurtem, żeby czegoś nie połamać podczas wielokrotnego zdejmowania i zakładania.

Bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc w tym temacie, choć nie ukrywam, że najprościej by było podejść do mnie "łopatologicznie". Aha - dodam jeszcze, że nie planuję podłączania alarmu, wystarczy mi sam centralny zamek.

post-139458-14352504308107_thumb.jpg

Napisano

Witam, za wiele nie pomogę ale tu masz jakiegoś manuala nt. montażu centralnego zamka. http://www.fiatpanda.org.pl/index.php?op...einfo&id=11

jeśli chodzi o zdejmowanie poszycia to nie przejmuj się. Całkiem łatwo sie zdejmuje ale trzeba użyć dość dużo siły. Rób to z wyczuciem smile.gif. Mam do Ciebie pytanie: gdzie kupiłeś te gumowe przelotki między drzwiami? bo u mnie się już porozwalały.

Napisano

> 1. Rozumiem, że do każdego z silniczków muszę podłączyć po 2 przewody

> w zaznaczonych na rysunku miejscach. Końcówki przewodów wchodzą

> w gniazda dość ciasno - czy oprócz wciśnięcia ich powinienem je

> przylutować?

Wystarczy wcisnąć waytogo.gif

> Do czego powinienem podłączyć drugie końce tych

> kabelków (są obcięte i wszystkie mają izolację takiego samego

> koloru, na silniczkach nie ma oznaczeń "plus" i "minus" - czy

> nie ma to znaczenia?

Do załączonej instalacji. Prowadzisz ją sobie do każdych drzwi i tam podłączasz te kabelki.

> Czy możliwe jest to, że w takiej wersji bez

> centralnego w samochodzie są wiązki od centralnego i właśnie do

> nich mam podłączyć te kabelki od silniczków?

Niemożliwe. Skoro mówisz, że zamówiłeś przelotki do drzwi to na 100% nie ma.

> 2. Do czego służy ta mniejsza puszka na moim obrazku oznaczona nr 1 i

> gdzie fizycznie mam ją umieścić?

To jest właśnie centralka centralnego zamka. Umieszcz ją gdzie Ci wygodnie. Wsadzasz do niej okablowanie, które jest zakończone pasującą wtyczką. Nie wiem czy to będzie wiązka nr 3 czy 4. Po prostu sprawdź która wtyczka pasuje. Do okablowania przylutowujesz wg schematu co trzeba: siłowniczki, impulsy masy z drugiej centralki sterowania radiowego.

> 3. Puszka nr 2 jak rozumiem ma antenkę, więc jest głównym

> sterownikiem układu radiowo - centralnego... Gdzie najlepiej ją

> umieścić

To jest uniwersalny odbiornik zdalnego sterowania. Umieszczasz najlepiej gdzieś pod deską o góry. Podłączasz wg schematu, zapewne będzie to + - i dwa kabelki do centralki zamka. Ma też pewnie wyjście na kierunkowskazy, syrenkę, żeby ładnie pikało przy zadziałaniu. Wszystko masz na schemacie.

> 4. Czy dobrze rozumiem, że wiązkę nr 4 mam podłączyć do puszki nr 2,

> a wiązkę nr 3 do puszki nr 1?

Właśnie spojrzałem na obrazek i wygląda na to, że tak.

> Przepraszam za być może naiwne pytania, ale w temacie samochodowej

> elektryki nie czuję się zbyt mocno.

No to trzymam kciuki, żeby się udało wszystko waytogo.gif

Napisano

Trochę to żmudne zajęcie ale powoli wszystko powinno się udać. Moja rada, na każdym etapie instalacji sprawdzaj na bieżąco poprawność podłączeń i czy poszczególne elementy układanki działają, żeby nie trzeba było się do tego wracać.

Również trzymam kciuki ok.gif

P.S. Jak znam życie wiązki będą za krótkie więc kup sobie więcej kabli, no i obowiązkowo rurki montażowe.

Napisano
  • Autor

> Witam, za wiele nie pomogę ale tu masz jakiegoś manuala nt. montażu

> centralnego zamka.

> http://www.fiatpanda.org.pl/index.php?op...einfo&id=11

> jeśli chodzi o zdejmowanie poszycia to nie przejmuj się. Całkiem

> łatwo sie zdejmuje ale trzeba użyć dość dużo siły. Rób to z

> wyczuciem . Mam do Ciebie pytanie: gdzie kupiłeś te gumowe

> przelotki między drzwiami? bo u mnie się już porozwalały.

Podaję linka do przelotek - mam nadzieję, że można: "http://www.allegro.pl/item733002869_przelotki_gumy_oslony_fiat.html

Dziękuję wszystkim za cenne rady - trochę mi się rozjaśniło w głowie. Próbowałem wcześniej szukać pomocy na elektrodzie, ale mój post wylądował w koszu bo "zaniżał poziom forum"... Dostałem też "cenną" poradę od moderatora - "jak się nie znasz, to sobie znajdź kogoś, kto się zna"...

Na razie temat montaż centralnego i głośników muszę odłożyć na parę dni, bo czeka mnie remont mieszkania. Z żalem zatrzymałem "tuningowanie" pojazdu na założeniu owiewek Heko - wygląda to bosko smile.gif

Napisano

> Podaję linka do przelotek - mam nadzieję, że można:

> "http://www.allegro.pl/item733002869_przelotki_gumy_oslony_fiat.html

> Dziękuję wszystkim za cenne rady - trochę mi się rozjaśniło w głowie.

> Próbowałem wcześniej szukać pomocy na elektrodzie, ale mój post

> wylądował w koszu bo "zaniżał poziom forum"... Dostałem też

> "cenną" poradę od moderatora - "jak się nie znasz, to sobie

> znajdź kogoś, kto się zna"...

> Na razie temat montaż centralnego i głośników muszę odłożyć na parę

> dni, bo czeka mnie remont mieszkania. Z żalem zatrzymałem

> "tuningowanie" pojazdu na założeniu owiewek Heko - wygląda to

> bosko

No dokładnie elektroda sie zrobiła takim forum zamknietym dla swoich ziomków... jak cos się nie spodoba komuś to Cie zrypią mod jeszcze dokopie, jak bedziesz próbował dalej to Cie zablokuja... porażka 4me ofc

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.