Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podłączenie alarmu w AVEO II sedan

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie. Korzystając że na forum znajdują się posiadacze aveo, jak i fachowcy z dziedziny motoryzacji, chciałbym sie dowiedzieć czy ktoś z was montował sam , alarm w aveo. Chodzi mi głównie gdzie podłączyć się i pod jakie kabelki, oraz czy instalacja uniwersalnego siłownika centralnego zamka nie będzie problematyczna.

Z góry dziękuje za wszelkiego rodzaju sugestie i porady:)

Napisano

> Witam serdecznie. ...

Mam egzemplarz, w którym pierwszy właściciel montował osobiście. Twoje pytanie jest o tyle dziwne, że sposób montażu jest charakterystyczny dla konkretnego modelu alarmu, i nie ma tu uniwersalnych sposobów. Szczegółów należy szukać w instrukcji załączonej do konkretnego typu. Dostęp do wszystkich potrzebnych przewodów jest niekłopotliwy, obicie wnętrza demontuje się sprawnie (o ile wiesz jak to zrobić), ale zdecydowanie polecam zaopatrzenie się w szczegółowy schemat instalacji ( dostępny np. na płycie TIS). Moim zdaniem bez tego ani rusz, bo instalacja elektryczna Aveo ma swoje tajemnice. Zakładam też, że masz kolego sporą wiedzę i praktykę w tym temacie, skoro chcesz się na to porwać.

Osobiście polecam alarmy z radiopowiadomieniem na pilota - fajna rzecz wink.gif.

Jako opcja, którą warto wykorzystać, można podpiąć dodatkowo siłownik (elektromagnes) otwierający bagażnik pilotem - przydaje się pod marketem 893goodvibes.gif.

Napisano
  • Autor

Wbrew pozorom instalacja alarmu jak i podłączenie go pod centralny nie jest zbyt trudną rzeczą i myślę że nie trzeba mieć zbyt wielkiego doświadczenia w tej dziedzinie, za to trzeba mieć troszkę czasu.

Mi chodziło głównie o to jakie kolorki kabelków w samochodzie odpowiadają migaczom, krańcówkom i gdzie najprościej podłączyć się w zasilanie alarmu.

Jesli ktoś montował alarm, to ułatwi mi tymi informacjami sprawę i nie będe musił sam szukać odpowiednich kabelków:)

Napisano

> Z góry dziękuje za wszelkiego rodzaju sugestie i porady:) <

Witam, samodzielny (amatorski) montaż alarmu we współczesnych samochodach to z pewnością wyzwanie smile.gif. Co do samej zasadności montażu: dedukuję, że pojazd jest nowy (duża wartość) > tym samym jest na gwarancji, wówczas samodzielny montaż alarmu pozbawi Cię gwarancji. Z kolei jeśli jest używany, to czy w ogóle warto się w to bawić. Może wystarczy proste, niezawodne zabezpieczenie mechaniczne typu blokada na pedały.

Pzdr.

Napisano
  • Autor

> Witam, samodzielny (amatorski) montaż alarmu we współczesnych

> samochodach to z pewnością wyzwanie . Co do samej zasadności

> montażu: dedukuję, że pojazd jest nowy (duża wartość) Pzdr.

Głównie zależy mi na podłączeniu pod centralny zamek by móc otwierać drzwi pilotem. cena samego sterownika do centralnego , nie różni się wiele od ceny całego alarmu, wiec z wiadomych wzgledów wole alarm. Tak więc alarm u mnie nie ma być głównym zabezpieczeniem przed kradzieżą a tylko wspomagać tak przy okazji:)

Co do samego montażu nie zamierzam podłanczać go pod odcięcie zapłonu, bo jest mi to nie potrzebne, a podłączenie pod migacze, centralny i krańcówki drzwi, to prawie to samo co w maluchu hehe.gif

Co do gwarancji, a i owszem samochód jest nowy i na gwarancji, ale szczerze mówiąc to i tak nie zamierzam sie serwisować na serwisie, bo kiedyś na takowym pracowałem i wiem jaki jest poziom usług tam oferowany biglaugh.gif

Po prostu uważam że cena alarmu w serwisie 1200zł , czujniki parkowania 600zł, przegląd gdzie wymieniają tylko oleje( bo nawet posprawdzać dokręcenia śrub im się nie chce) 600zł, daje kwotę(łącznie 2400zł) tak dużą i nieopłacalną że po prostu ewentualne koszty usterki gwarancyjnej i tak nie będą większe niż to co zaoszczędze( koszt alarmu 100zł, koszt olei i filtrów 200 koszt czujników cofania 100=400zł) biglaugh.gif

Najczęściej psują się pierdołki, a jak cos poważnego, to i tak przeważnie serwis nie umie tego naprawić, a przy okazji nieudolnych prób narobi jeszcze więcej szkód, a my zmuszeni jesteśmy do nieustannego umawiania się z nimi na kolejne naprawy:/

Statystycznie, jeśli coś się nie popsuje w pierwszych kilku tysiącach kilometrów, to szansa że sie popsuje potem jest niewielka:)

To takie moje małe spostrzeżenia co do serwisu i gwarancji biglaugh.gif

Napisano

co lepsze blokada na pedaly czy na kieronice jako dodatkowe zabezpieczeni ? oraz czy ciezko je wylamac aby ukrasc auto

Napisano

> co lepsze blokada na pedaly czy na kieronice jako dodatkowe zabezpieczeni ? oraz czy ciezko je wylamac aby ukrasc auto <

Witam, blokad na pedały skutecznie używam od kilkunastu lat. Początkowo firmy SOLEX, potem BULLOCK. Nie do otworzenia, ani zniszczenia - stal hartowana. Koledze próbowali rozbijać SOLEX'a kamieniem > bezskutecznie. IMO kierownicę można łatwo przeciąć i zdjąć bokadę.

Pzdr.

Napisano

> Najczęściej psują się pierdołki<

Nie reguła smile.gif

>a jak cos poważnego, to i tak

> przeważnie serwis nie umie tego naprawić, a przy okazji

> nieudolnych prób narobi jeszcze więcej szkód, a my zmuszeni

> jesteśmy do nieustannego umawiania się z nimi na kolejne

> naprawy:/ <

Fakt - czasami tak się zdarza, mnie to na szczęście nie spotkało smile.gif

Pzdr

Napisano

> Co do samego montażu nie zamierzam podłanczać go pod odcięcie

> zapłonu, bo jest mi to nie potrzebne, a podłączenie pod migacze,

> centralny i krańcówki drzwi, to prawie to samo co w maluchu

Szczegolnie jak auto ma CAN to sobie podlaczysz waytogo.gif

> Co do gwarancji, a i owszem samochód jest nowy i na gwarancji, ale

> szczerze mówiąc to i tak nie zamierzam sie serwisować na

> serwisie

Jestes robotem ?

> Po prostu uważam że cena alarmu w serwisie 1200zł , czujniki

> parkowania 600zł, przegląd gdzie wymieniają tylko oleje( bo

> nawet posprawdzać dokręcenia śrub im się nie chce) 600zł, daje

> kwotę(łącznie 2400zł) tak dużą i nieopłacalną że po prostu

> ewentualne koszty usterki gwarancyjnej i tak nie będą większe

> niż to co zaoszczędze( koszt alarmu 100zł, koszt olei i filtrów

> 200 koszt czujników cofania 100=400zł)

Powodzenia w rzezbieniu waytogo.gif

Napisano

> co lepsze blokada na pedaly czy na kieronice jako dodatkowe

> zabezpieczeni ? oraz czy ciezko je wylamac aby ukrasc auto

Generalnie nalezy sobie zadac pytanie kto sie polasi na Aveo jak obok beda staly napewno ze dwa passaty (taka tendecja w PL ) pewnie nikt i mysle ,ze antykradzieżowo to juz fabryczny immo wystarczy. W przypadku chevroletow wiekszym problemem sa wandale i zlodzieje nastawieni na lupy typu radio i towar ze schowka frown.gif

Napisano

> no tak ale jak w tych pasatach beda owe blokady a w aveo nie to

> raczej wezma aveo

Napewno zlosnik2.gif zastanawianie sie czy lepsza bedzie blokada na kierownice czy na pedaly w przypadku aveo jest bez sensu bo nawet taka najtansza z marketu bedzie sygnalem dla zlodzieja ,ze niewarto waytogo.gif

A jak juz beda chcieli naprawde ukrasc to wsadza go na lawete waytogo.gif a dla lebka amatora fabryczny immo plus blokada na kierownice z marketu to wystarczajace zniechecacze waytogo.gif

p.s. Pamietaj ,ze te blokady tylko wydluzaja czas bo sensowny zlodziej radzi sobie z kazda w mig waytogo.gif

Napisano

nie no napewno jak beda chcieli ukrasc to zadna blokada nie powstrzyma - szzcegolnie profesionalistow smile.gif no ale tutaj dobry plus dla chevroleta , prefosjanalisci nie kradna aveo bo zbytu nie maja smile.gif

Ja u siebie zastanawiam sie raczej nad taka blokada ktora bedzie pelnic role raczej odstraszajaca dla amatorow. Bo jak zobaczy blokade to moze pomysli czy warto

Napisano

> Ja u siebie zastanawiam sie raczej nad taka blokada ktora bedzie

> pelnic role raczej odstraszajaca dla amatorow. Bo jak zobaczy

> blokade to moze pomysli czy warto

To kup nawet taka z marketu najlepiej jakby sie z daleka swiecila waytogo.gif

Lepiej pomysl o radipowiadomieniu albo gsm bo to sie bardziej przydaje jak zbijda szybe i kroja co sie da z wozu a sasiedzi wbijaja na wyjacy alarm waytogo.gif

Napisano

> To kup nawet taka z marketu najlepiej jakby sie z daleka swiecila

> Lepiej pomysl o radipowiadomieniu albo gsm bo to sie bardziej

> przydaje jak zbijda szybe i kroja co sie da z wozu a sasiedzi

> wbijaja na wyjacy alarm

krasc to nie ma co z niego - w schowku najwyzej paczke husteczek , dlugopis smile.gif radio wbudowane wiec raczej nie kradna.

Alarm w swoim mam (fabrycznie zamontowany) Ale wole cos bardziej prewencyjnie - co bardziej owych doroslych amatorow odpycha - blokada na kierownice czy pedaly ? ( w przypadku gdy by sie chceli przejechac a nie okradac srodka)

Napisano

( w przypadku gdy by sie

> chceli przejechac a nie okradac srodka)

Immo i alarm z blokada zaplonu w zupelnosci wystarczy na mlodych amatorow waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Szczegolnie jak auto ma CAN to sobie podlaczysz

> Jestes robotem ?

> Powodzenia w rzezbieniu

Jak masz coś wnieść do tematu, to może napisz cos konkretnie. Jak uwazasz że jestem debilem, to napisz to jak do debila bo takich sugestji nie łapie, a przynajmniej nie do końca jestem pewien że o to Ci chodzi:)

Wyjaśnij mi , ale tak jak debilowi, co ma CAN do migaczy i krańcówek?

Dróga sprawa po co mam być robotem jak mam komputer z odpowiednim programem diagnostycznym, a i klucze do wymiany oleju się znajdą:)

Trzeciej Twojej odpowiedzi juz całkiem nie jarze, może debil jestem:)

Napisano

> Wyjaśnij mi , ale tak jak debilowi, co ma CAN do migaczy i krańcówek?

Ze can czesto gesto nie lubi jak mu sie wpinac gdzies pod drodze i wywala bledy - proste waytogo.gif

> Dróga sprawa po co mam być robotem jak mam komputer z odpowiednim

> programem diagnostycznym, a i klucze do wymiany oleju się

> znajdą:)

Quote:

ale szczerze mówiąc to i tak nie zamierzam
sie serwisować
na serwisie

To byla delikatna zlosliwosc wink.gif

> Trzeciej Twojej odpowiedzi juz całkiem nie jarze, może debil jestem:)

Bo samodzielny montaz alarmu i czujnikow to rzeźba - rozbieranie tapicerki,czasem zdejmowanie zderzaka, ciagniecie kabli itp,itd ja juz z tego wyroslem i poprostu nie chce mnie sie waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Ze can czesto gesto nie lubi jak mu sie wpinac gdzies pod drodze i

> wywala bledy - proste

> Quote:

A podpinałeś alarm w samochodzie który ma CAN w ten sposób, skoro twierdzisz że wywala błędy, albo opierasz się tylko na teori?

> ale szczerze mówiąc to i tak nie zamierzam sie serwisować na

> serwisie

chodziło mi o serwisowanie samochodu oczywiście, więc nie łap za słówka 033102bebe_1_prv.gif

> Bo samodzielny montaz alarmu i czujnikow to rzeźba - rozbieranie

> tapicerki,czasem zdejmowanie zderzaka, ciagniecie kabli itp,itd

> ja juz z tego wyroslem i poprostu nie chce mnie sie

Myślę że całe te rzeźbienie na pewno nie jest warte 1000zł , jakie chcą w serwisie, nie zamierzam płacić takiej kwoty za zdjęcie paru plastików i podłączenie kilku kabelków.

Zresztą serwisy zakładając alarm, robią to jednakowo, centralkę i wyłącznik serwisowy umieszczaja czesto koło skrzynki bezpieczników , syrenke w łatwo dostępnym miejscu itp, w celu ułatwienia sobie późniejszego ewentualnego serwisowania . Niestety taki montaż ułatwia też złodziejowi szybkie wyłączenie tego alarmu.

Więc czy warto płacić tyle kasy ze alarm, który praktycznie nie spełnia swojego zadania.

A jeśli ktoś chce wydać 1200zł, to śmiało kupi o wiele lepsze zabezpieczenie niż prymitywny alarm biglaugh.gif

Napisano

> A podpinałeś alarm w samochodzie który ma CAN w ten sposób, skoro

> twierdzisz że wywala błędy, albo opierasz się tylko na teori?

Podpinalem czujnik cofania... Dziekuje bardzo no.gif

> chodziło mi o serwisowanie samochodu oczywiście, więc nie łap za

> słówka

Nie znasz sie na zartach cfaniak.gif

> Myślę że całe te rzeźbienie na pewno nie jest warte 1000zł , jakie

> chcą w serwisie, nie zamierzam płacić takiej kwoty za zdjęcie

> paru plastików i podłączenie kilku kabelków.

> Zresztą serwisy zakładając alarm, robią to jednakowo, centralkę i

> wyłącznik serwisowy umieszczaja czesto koło skrzynki

> bezpieczników , syrenke w łatwo dostępnym miejscu itp, w celu

> ułatwienia sobie późniejszego ewentualnego serwisowania .

> Niestety taki montaż ułatwia też złodziejowi szybkie wyłączenie

> tego alarmu.

> Więc czy warto płacić tyle kasy ze alarm, który praktycznie nie

> spełnia swojego zadania.

Czyli mowisz ,ze alarm za 100pln z allegro spelni swoje zadanie ?

Napisano
  • Autor

> Podpinalem czujnik cofania... Dziekuje bardzo

w aveo? ja zamontowałem kupiony na allegro za niecałe 60zł i problemów nie ma:D

Z tego co się orientuje to aveo nie posiada CAN więc dlatego problemów nie ma:)

> Nie znasz sie na zartach

znam znam biglaugh.gif

> Czyli mowisz ,ze alarm za 100pln z allegro spelni swoje zadanie ?

Jeśli zamontujesz go z należytą starannością centralkę wpakujesz gdzieś głęboko w trudno dostępne miejsce, syrenkę tak samo o wyłączniku serwisowym nie wspomnę, to na pewno złodziej tak szybko go nie rozbroi jak by to zrobił z alarmem założonym w serwisie.

A nawet jak nie spełni to będzie kosztował 100zł, a nie 1200zł biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.