Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Corsa B 1.0 12v problem

Featured Replies

Napisano

Witam.

W mojej Corsie stała się rzecz następująca, jadąc silnik szarpnął i zapalił się check.

W tej chwili, silnik odpala jednak obroty są bardzo niskie, tak jak by nie było funkcji ssania (na zimnym), na wolnych obrotach świeci Check, po ruszeniu gaśnie, samochód jedzie w miarę normalnie, jednak bywają momenty zwłaszcza przy delikatnym dodawaniu gazu że silnik zaczyna przerywać i zapala się check, po nieco mocniejszym wdepnięciu silnik zaczyna się zbierać i kontrolka gaśnie.

Mam LPG sytuacja jest identyczna na PB i LPG

Jakieś pomysły? Może EGR, ale czy dawał by takie obiawy?

Czujnik położenia wału raczej wykluczam, w przypadku tej usterki były by problemy z uruchomieniem silnika, ewentualnie gasł by podczas jazdy.

Z Góry dziękuję za wszelkie informacje.

Napisano

U mnie dotychczas wystąpiły dwie sterki, i opis mniej więcej pasuje do obu. Więc trudno mi napisać coś konkretnego. Jedną z nich była awaria przepływomierza, druga to pseudokrokowy. Z tym że z tych dwu wskazałbym raczej krokowego, bo przy przepływce check chyba zapalał się przy dodawaniu gazu przy dużych szybkościach. Ale taka diagnoza jest mocno ryzykowna. Możesz spróbować podmienić krokowego, ale nie wiem czy ten komputer sam ustawi jego położenie (popychacza). Raczej powinien. Identyczne krokowce są w jednopunktowych Fiatach (Uno) i chyba VW Polo.

Napisano

Pierwsze co powinienes zrobic to odczytac bledy, podac kody tych bledow i czekac na orzecznictwo grona.

Pozdrawiam

Napisano

A jaka instalacja LPG jest w tym aucie? Mam nadzieje ze nie II generacja?

Napisano
  • Autor

> A jaka instalacja LPG jest w tym aucie? Mam nadzieje ze nie II

> generacja?

Oczywiście że nie, wtrysk sekwencja STAG - 4. Problem raczej nie wynika bezpośrednio z LPG , coś siadło z rzeczy fabrycznych, tylko co?

Napisano
  • Autor

> Pierwsze co powinienes zrobic to odczytac bledy, podac kody tych

> bledow i czekac na orzecznictwo grona.

> Pozdrawiam

Jak będę miał odczyt z błedami to orzecznictwo raczej nie będzie mi potrzebne biglaugh.gif chodzi mi o ewentualne przyczyny podanego wyżej zachowania.

Usterka wystąpiła nagle bez wcześniejszych symptomów, rozkręciłem wczoraj krokowca nie wygląda na zatartego, profilaktycznie przesmarowałem jego wnętrze, ale nic to nie dało. Przeglądałem wszystkie złącza, kostki, ale też bez efektu. Z wyjęciem EGR-u jest dużo pracy więc na razie sobie odpuściłem.

W poniedziałek podjadę na skaner i się zobaczy.

Ech jaki ja głupi byłem że kupiłem to badziewie 1.0 12v, mogłem poszukać 1,2 16v i się cieszyć jazdą.

Napisano

> Jak będę miał odczyt z błedami to orzecznictwo raczej nie będzie mi

> potrzebne chodzi mi o ewentualne przyczyny podanego wyżej

> zachowania.

> Usterka wystąpiła nagle bez wcześniejszych symptomów, rozkręciłem

> wczoraj krokowca nie wygląda na zatartego, profilaktycznie

> przesmarowałem jego wnętrze, ale nic to nie dało. Przeglądałem

> wszystkie złącza, kostki, ale też bez efektu. Z wyjęciem EGR-u

> jest dużo pracy więc na razie sobie odpuściłem.

> W poniedziałek podjadę na skaner i się zobaczy.

> Ech jaki ja głupi byłem że kupiłem to badziewie 1.0 12v, mogłem

> poszukać 1,2 16v i się cieszyć jazdą.

1,2 16V oprócz 1 cylindra więcej w konstrukcji elektroniki niczym się nie różni. Tak więc może miewać takie same problemy jak 1,0 12v.

Najmniej problematyczna jest Corsa z silnikami 8V.

Napisano
  • Autor

> 1,2 16V oprócz 1 cylindra więcej w konstrukcji elektroniki niczym się

> nie różni. Tak więc może miewać takie same problemy jak 1,0 12v.

> Najmniej problematyczna jest Corsa z silnikami 8V.

Coś jest na rzeczy, miałem 1,2 16v , w firmie gdzie pracowałem jeździło tego kilka sztuk i nie było żadnych dosłownie problemów z EGR , Przepływką i innymi sprawami które w 1.0 notorycznie się psują.

Wiem że to praktycznie te same silniki, ale nie wiem jak wytłumaczyć inną z goła awaryjność tych dwóch jednostek.

Napisano

> Jak będę miał odczyt z błedami to orzecznictwo raczej nie będzie mi potrzebne chodzi mi o ewentualne przyczyny podanego wyżej zachowania.

Odczyt błędów czasem (często?) nie daje bezpośredniego wskazania usterki. U mnie nie było bezpośredniego wskazania na krokowy. A przyczyną był silniczek od krokowego. Na pierwszy rzut oka pracował normalnie. Przy zasileniu napięciem ok 5V ( nie pamiętam ile, ale znacznie mniej od 12V) pobierał ok 0,4 A i było widać, że silnik ma prblemy z utrzymaniem jednostajnych obrotów.

> Usterka wystąpiła nagle bez wcześniejszych symptomów,

Większość usterek tak wystpuje grinser006.gif

>rozkręciłem wczoraj krokowca nie wygląda na zatartego, profilaktycznie przesmarowałem jego wnętrze, ale nic to nie dało.

Bardzo dobrze , ale prawdopodobne byłeś blisko usterki. Przynajmniej u mnie tak było. Silnik nie jest najczęściej zatarty mechanicznie, a usterka ma raczej charakter elektryczny. Pył ze szcztek -- nie jest to typowy silnik krokowy---gromadzi się na komutatorze i powduje złą pracę silnika. U mnie demontaż silnika i oczyszczenie komutatora skutkowło spadkiem prądu silnika do ok 0,1 A (spadek z ok 0,4 A przy tym samym napięciu ok. 5 V z zasilacza).

I po tej operacji check zgasł i narazie nie ma problemu z check`iem. Więc komputerowi nie podobał się prąd potrzebny do wysterowania krokowca.

PS

Tu moje potyczki z krokowym.

Napisano
  • Autor

> Odczyt błędów czasem (często?) nie daje bezpośredniego wskazania

> usterki. U mnie nie było bezpośredniego wskazania na krokowy. A

> przyczyną był silniczek od krokowego. Na pierwszy rzut oka

> pracował normalnie. Przy zasileniu napięciem ok 5V ( nie

> pamiętam ile, ale znacznie mniej od 12V) pobierał ok 0,4 A i

> było widać, że silnik ma prblemy z utrzymaniem jednostajnych

> obrotów.

> Większość usterek tak wystpuje

> Bardzo dobrze , ale prawdopodobne byłeś blisko usterki. Przynajmniej

> u mnie tak było. Silnik nie jest najczęściej zatarty

> mechanicznie, a usterka ma raczej charakter elektryczny. Pył ze

> szcztek -- nie jest to typowy silnik krokowy---gromadzi się na

> komutatorze i powduje złą pracę silnika. U mnie demontaż

> silnika i oczyszczenie komutatora skutkowło spadkiem prądu

> silnika do ok 0,1 A (spadek z ok 0,4 A przy tym samym napięciu

> ok. 5 V z zasilacza).

> I po tej operacji check zgasł i narazie nie ma problemu z check`iem.

> Więc komputerowi nie podobał się prąd potrzebny do wysterowania

> krokowca.

> PS

> Tu moje potyczki z krokowym.

Wczoraj rozebrałem jeszcze raz krokowca, faktycznie było w jego wnętrzu dużo pyłu ze szczotek, nie zaglądałem do środka samego silnika. Dziś jadę na tester, zobaczymy co będzie, dziękuje póki co za wszelką pomoc.

Pozdrawiam.

Napisano

> Wczoraj rozebrałem jeszcze raz krokowca, faktycznie było w jego

> wnętrzu dużo pyłu ze szczotek, nie zaglądałem do środka samego

> silnika. Dziś jadę na tester, zobaczymy co będzie, dziękuje póki

> co za wszelką pomoc.

> Pozdrawiam.

Stawiam na przepływomierz, miałem takie auto tyle że bez gazu. Zepsuta przepływka daje różne objawy, jest o tym na forach corsarzy.

Napisano

> Wczoraj rozebrałem jeszcze raz krokowca, faktycznie było w jego

> wnętrzu dużo pyłu ze szczotek, nie zaglądałem do środka samego

> silnika.

Ja rozłożyłem silnik. Jest szczelny prznajmniej u mnie taki jest) i nie pomoże przedmuchanie i oczyszczenie z zewnątrz. Z drugiej strony zamienniki nie są takie drogie więc po stwierdzeniu, że on jest przyczyną warto chyba wymienić go na nowy.

Napisano
  • Autor

> Ja rozłożyłem silnik. Jest szczelny prznajmniej u mnie taki jest) i

> nie pomoże przedmuchanie i oczyszczenie z zewnątrz. Z drugiej

> strony zamienniki nie są takie drogie więc po stwierdzeniu, że

> on jest przyczyną warto chyba wymienić go na nowy.

Jestem po ,,testerze'', usterka - silnik krokowy. Jutro kupię nowy i wymienię. Czy macie jakieś doświadczenia z zamiennikami ? Oryginalny z Boscha to jakieś 300 pln, widziałem na Allegro zamienniki po około 70-80 pln, dadzą radę czy lepiej odpuścić?

Napisano

> ..... Czy macie jakieś doświadczenia z zamiennikami ?

Nie mam doświadzenia z zamiennikami. Jak pisałem, swój zregenerowałem i działa.

> Oryginalny z Boscha to jakieś 300 pln, widziałem na Allegro zamienniki po około 70-80 pln, dadzą radę czy lepiej odpuścić?

Wiesz, budowa tego sterownika jest prosta. Silniczek z przekładnią i krańcówka na końcu popychacza. Po wymontowaniu sterownika sprawdź omomierzem (dwa piny z czterech do wyboru, pozostałe to styki zasilania silnika) czy po naciśnięciu końca popychacza masz powtarzalne zwarcie. Jerzeli tak, to do wymiany sam silniczek (albo do zregenerowania zlosnik.gif ), który można wydłubać ze sterownika z uszkodzoną krańcówką. Dłubania przy tym trochę jest, ale koszty mogą być znacząco niższe.

Napisano

Dziś jadę na tester, zobaczymy co będzie, dziękuje póki

Witam!

Powinieneś zacząć już na samym początku od tego kroku - podłączenia samochodu pod kompa diagnostycznego. Oszczędzić w ten sposób można wiele czasu i nerwów oraz kaski. Corsę z tym silniczkiem bardzo dobrze diagnozuje euroscan. Wystarczyło odezwać się na kąciku punto a na pewno, ktoś z forumowiczów podłączyłby Twój samochód pod kompa diagnostycznego.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.