Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra H 1.7 CDTI ma koło dwumasowe?

Featured Replies

Napisano

Koledzy, czy taka Astra z silnikiem w wersji 100 KM posiada takie koło dwumasowe?

Ile ono mniej więcej kosztuje (w katalogu InterCars nie znalazłem) i jakie są objawy jego uszkodzenia? Czy jet to głośna praca, czy drżenie przenoszące się na nadwozie?

Napisano

Może posiadać, a może nie posiadać. Są obie wersje.

Koło w ASO kosztuje ok 2-2.5tyś zł.

Objawy zużycia to dziwne odgłosy z okolic sprzęgła, cykanie, stukanie, szarpanie po zmianie biegu i podczas jazdy przy niskich obrotach, drgania, odgłos chrobotania (dzwonienia) podczas gaszenia silnika.

Napisano

Kola dwumasowego bac sie nie nalezy. W Oplach pada nieczesto, a obecne ceny sa bardzo przystepne w porownaniu do tych sprzed np. 2-3 lat (jak i zestawow sprzegiel SAC)

Poza odglosami, ktore opisal Orochimaru, moze pojawic sie charakterystyczny dzwiek przy pracy silnika na wolnych obrotach (pojawia sie zgodnie z cyklami pracy par cylindrow, co wywoluje zmienne obciazenie na wale korbowym), tylko nie wiem, jak go opisac (odglos jes cykliczny, oznacza poczatek konca DKZ...).

Oczywiscie na rynku dostepne sa zestawy sprzegiel z kolem zamachowym stalym (Valeo, co chwile wypuszcza nowe referencje), ale z opinii uzytkownikow wynika, ze "to juz nie to samo"....

Pozdrawiam

Napisano

> Może posiadać, a może nie posiadać. Są obie wersje.

> Koło w ASO kosztuje ok 2-2.5tyś zł.

> Objawy zużycia to dziwne odgłosy z okolic sprzęgła, cykanie,

> stukanie, szarpanie po zmianie biegu i podczas jazdy przy

> niskich obrotach, drgania, odgłos chrobotania (dzwonienia)

> podczas gaszenia silnika.

Można to jakoś rozpoznać bez rozbierania? hmm.gifPo VIN czy może dacie produkcji? Do tej pory myślałem że z17dth jest bez dwumasy

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Faktycznie, widziałem coś takiego jak zestaw sprzęgła bez dwumasy do aut z kołem dwumasowym. Było to na starej stronie LUKa wraz z tabelką z plusami i minusami auta z dwumasą i z ich zestawem zamiennym.

Teraz niestety nie mogę tego odnaleźć, ale zestawy takie istnieją.

Napisano

Dla 5-biegowej skrzyni po VIN-ie.

Przy skrzyni 6-biegowej jest tylko dwumasa.

Napisano

Tak jak powyzej: spotkalismy sie z opiniami, ze zastosowanie zestawu zastepczego (sztywne kolo zamachowe zamiast DKZ) pogarszalo komfort uzytkowania (a nowy DKZ oryginalny nie jest drogi wbrew pozorom...). Spojrze w literature w warsztacie, ostatnio mielismy katalog LuK na DKZ, jak nie poszedl do kosza to zobacze, czy sa referencje dla AH.

Pozdrawiam

Napisano

Z tego co pamiętam to tylko wersja 1.7 CDTI Z17DTL 80 KM ma zwykłe koło (montowana w AII i chyba AIII jakiś czas) a reszta czyli 1.7 CDTI Z17DTH 100 KM 1.7 CDTI Z17DTJ 110 KM 1.7 CDTI Z17DTR 125 KM ... 100-130KM ma dwumasówkę montowany w Meriva/Corsa/Combo i AIII. Tak samo miał silnik isuzu dla hondy civic.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.