Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kontrolka ciśnienia oleju na wolnych obrotach.

Featured Replies

Napisano

Witam, dzis zmieniałem uszczelniacz wałka rozrządu oraz wtyczke ciśnienia oleju bo nie było oryginalnej. Po tych zabiegach, prawdopodobnie na nagrzanym silniku poniżejk 1000 obr zapala mi sie kontrolka oleju. Na zimnym tego nie sprawdzałem jeszcze. Dodam ze czujnik oleju mam chyba już 3 albo i 4 :/ bo zawsze jakies cyrki sie działy z nimi. wydaje mi sie że znowu czujnik padł i świruje, bo silnik chodzi ok. Czujniki te to zamienniki. Czy dzieje sie coś powazniejszego z Pompą oleju np? Jeśli te objawy będą na zimnym silniku to chyba znowu padł czujnik :/ Bo gdyby to była pompa to na zimnym oleju kiedy jest bardziej gęsty nie powinno tak sie raczej dziać. Silnik 1.1 8V olej Mobil 1 10W40 półsyntetyk. Wcześniej miałem przypadki że zapaliła sie na chwile kontrolka ale tylko na LPG jak obroty spadały prawie do 300. Teraz jeżdże cały czas na benzynie. Dodam ze rok temu w maju robione były pierścienie i panewki oraz lekko planowana głowica.

Edit:

A zapomniałem dodać ze ten czujnik raz mi zalało wodą jak była ulewa i po tym świrował mi troche bo świecił sie nawet na wyższych obr. Ale potem sie wszystko ustatkowało za 2 dni, no chyba że nie zwróciłem na to jakoś uwagi szczególnie ale nie sądze.

Napisano
  • Autor

Właśnie wróciłem z miasta bo jeździłem po moją mulher.gif i kontrolka świeci normalnie, nie zapala sie juz na wolnych poniżej 1000. No nie czaje tego auta już! Za to po ponownym ustawieniu rozrządu odzyskał troche dynamiki zeby.GIF Ale jeszcze mam dziwne zachowanie obrotów bo na rozgrzanym silniku są na poziomie 1100-1200 a to chyba troche za wysoko , co?

Napisano

no powinny być 1tys/obr.

odłącz aku na chwilke powinno się ustatkować na poziomie 1tys. jak nie to przeczyść krokowca bo zapewne to jego wina.

co do czujnika to jezeli się zaświeca na niskich obrotach to nie przejmuj się tym.

może faktycznie cos z czujnikiem ale nie wykluczone że gdzieś kanały nie mają takiej drożności i temu się świeci.

oczywiscie poziom oleju odpowiedni smirk.gif

Napisano
  • Autor

> no powinny być 1tys/obr.

> odłącz aku na chwilke powinno się ustatkować na poziomie 1tys. jak

> nie to przeczyść krokowca bo zapewne to jego wina.

> co do czujnika to jezeli się zaświeca na niskich obrotach to nie

> przejmuj się tym.

> może faktycznie cos z czujnikiem ale nie wykluczone że gdzieś kanały

> nie mają takiej drożności i temu się świeci.

> oczywiscie poziom oleju odpowiedni

Olej OK, 5 tys zrobione na nim. Pozatym miałem wycieki z rozrządu i dolewałem. Teraz własnie rozrząd uszczelniałem a te czujniki świrowały wszystkie więc pewnie to to. Musze kupić Ricambi na allegro bo w mojej wiosce nie ma chyba zeby.GIF

Napisano

u mnie ten sam problem. Na niskich się świeci, a na wysokich nie. Kontrolka zapala się zawsze jak dobrze zagrzeje auto, czyli tak że wentylator się załączy

Napisano

> u mnie ten sam problem. Na niskich się świeci, a na wysokich nie.

> Kontrolka zapala się zawsze jak dobrze zagrzeje auto, czyli tak

> że wentylator się załączy

Może coś z pompą albo czujnikiem hmm.gif

Napisano

czujnik podmienię na dniach, a co do pompy to głowa wskazywał, że może to być jej wina

Napisano

jeżeli się zaświeca na wolnych obrotach to ja bym się tym nie przejmował bo szkoda roboty.

jeżeli się by świeciła tak już do 1,5-2tys to bym coś zaczął myśleć.

no chyba że cię drażni kontrolka grinser006.gif

Napisano

Coś w tym panowie jest ostatnio. Ja też mam takowy problemik. Po zagrzaniu się silnika kontrolka czasami zaczyna migać. Obroty rzędu 900. Mam u siebie wskaźnik ciśnienia ale on wskazuje właściwe ciśnienie. Myślałem że to może olej. Wymieniłem niedawno na nowy i przez chwilkę było dobrze ale powróciło. Także pozostaje czujnik.

Napisano

> czujnik podmienię na dniach, a co do pompy to głowa wskazywał, że

> może to być jej wina

Zmieniles juz tego szajsmobila na cos innego?

Napisano
  • Autor

To wina tych czujników. Wysypują sie jak grzyby po deszczu :/ U mnie teraz wcale juz kontrolka sie nie zapala icon_rolleyes.gif A czujnik to mam już 4. Wczoraj zrobiłęm 300 KM i nic sie nie dzieje, auto jedzie bardzo dobrze, zdaje sie ze miałem rozrząd pomylony wcześniej. BO po naprawie zaczeło lepiej sie jeździć za to czujnik sie spierdzielił, trzeba bedzie upolowac ricambi i tyle bo te zamienniki to o kant dupy potłuc :/

Napisano

> To wina tych czujników. Wysypują sie jak grzyby po deszczu :/ U mnie

> teraz wcale juz kontrolka sie nie zapala A czujnik to mam już

> 4. Wczoraj zrobiłęm 300 KM i nic sie nie dzieje, auto jedzie

> bardzo dobrze, zdaje sie ze miałem rozrząd pomylony wcześniej.

> BO po naprawie zaczeło lepiej sie jeździć za to czujnik sie

> spierdzielił, trzeba bedzie upolowac ricambi i tyle bo te

> zamienniki to o kant dupy potłuc :/

mi też sie kiedyś nie zapalał i problem tkwił w tym ze źle włożyłem wtyczke za 1 razem co przyczyniło sie do tego ze zgioła mi sie ta końcówka metalowa w środku i nie było przejścia na żarówke a wtyczka siedziała w gnieździe tak jak powinna

może w tym masz swój problem

Napisano

> Zmieniles juz tego szajsmobila na cos innego?

czekam aż sprzedasz mi swojego zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> mi też sie kiedyś nie zapalał i problem tkwił w tym ze źle włożyłem

> wtyczke za 1 razem co przyczyniło sie do tego ze zgioła mi sie

> ta końcówka metalowa w środku i nie było przejścia na żarówke a

> wtyczka siedziała w gnieździe tak jak powinna

> może w tym masz swój problem

Ale ja tej wtyczki nie wyjmowałem i z dnia na dzien mi zgasło całkiem. Wcześniej mi tak świrowało i była to wina czujnika. Pewnie znowu ten badziew padł! Poszukam ricambi i tyle.

Napisano
  • Autor

Poprawka mała. Czujnik dostał młotkiem i zaczał działać zlosnik.gifhahaha.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.