Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

demontaż oryginalnego radia?

Featured Replies

Napisano

witam

na dniach kupilem nowego furacza-opel astra 2, mam teraz maly dylemat, bo jest w nim zamontowane oryginalne oplowskie radio z CD, sterowane z kierownicy, jednak w starym samochodzie mam bardzo dobre radio z wejsciem USB, bardzo fajna sprawa, jest wogole mozliwy i czy sie oplaca demontaz oryginalnego radia i zamontowanie innego?

z gory dzieki za pomoc i pozdrawiam wszystkich

Tomek

Napisano

Pewnie, że jest możliwe. Jak będziesz miał szczęście to nawet plug&play. Tylko sterowanie z kierownicy może nie działać.

Napisano

Problemów może być wiele, ale też nie wszystkje wystąpią na raz:

- wymiana ramki radia, oryginalna nie będzie pasować do nowego radia, bo z tyłu ma ściankę

- przeróbka kostek ISO - w oplu są 3 zespolone w jedną, w innych radiach są dwie pojedyńcze, dlatego trzeba odciąć oryginalne i podłaczyć normalne ISO (albo może uda ci się rozdzielić te kostki, ale to trzeba obejrzeć i ocenić)

- prawdopodobna konieczność zamiany "plusów"

- konieczność odcięcia od wyświetlacza "sterowania anteną", aby data nie znikała

- konieczność zastosowania przejściówki wtyku antenowego (CDR500 ma krótki bolec)

- sterowanie z kierownicy na 99,99% nie będzie działać, a może zakłócać pracę nowego radia, więc należy odciąć od niego odpowiednie sygnały

- podświetlenie również może nie działać, a może zakłócać pracę nowego radia, więc należy odciąć od niego odpowiedni sygnał.

11cf6dc14b360955.jpg

Na wtyku A zostawiamy tylko piny 4, 7 i 8, pozostałe są zbędne. Jeśli w samochodzie jest zwmacniacz antenowy, to trzeba też zostawić podłaczony pin 5 z tym, że należy ten sygnał odciąć przy wyświetlaczu, wtedy nie będzie znikać data po właczeniu radia.

Na wtyku B są podłaczone głośniki, tu będzie wszystko pasować.

Wtyk C nie do wykorzystania.

Po wykonaniu ww. przeróbek instalacji, powrót do oryginału może być również pracochłonny, dlatego zalecam zakup odpowiedniego gniazda oraz kostek ISO i wykonanie przejściówki (3 kostki Opel -> 2 kostki ISO).

Poniżej zdjęcie potrójnej kostki Opel - ta po lewej: "wtyk 26-pinowy".

ISO-26_36-21160.jpg

Pozdr.

Napisano

Ja odcinałem tą trzecią częśc kostki. Musiałem tez dorobić plusa aby radio nie kasowało sie po wyjęciu kluczyka. O tym juz pisałem w innym temacie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.