Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana oleju

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich.

Chciałem sie podzielic pewnymi przemyśleniami dotyczącymi wymiany oleju w moim autku. Otóż po przywiezieniu go z Włoch postanowiłem zmienić olej , pasek rozrządu i rolkę napinacza itd. i tu problem. Poprzedni właściciel mówił dużo (ale kto zrozumie włocha rotfl.gif) ja w każdym razie przyjąłem że silnik jest zalany syntetykiem, więc takiego samego użyłem (Castrol 5w40). Efekt taki, że po 2 kkm słyszę malownicze popukiwanie z okolic połaczenia głowicy z blokiem. Jak nic sworzeń tłoka w cylindrze nr 1 amoże nawet i nr 2 smile.gif. Na wszelki wypadek diagnoza głowicy w typowym zakresie - wałek , pajączek itd - tu wszystko gra i daj Boże każdemu posiadaczowi silnika 1,4 wałek w takim stanie i z takim smarowaniem. Aso nie odnalazło nic, ale lekko przestawili rozrząd- autko troche bardziej zmulone ale "werbelek" zamienił się w coś zdecydowanie cichszego. Posumowując - po to moja epistoła - na pewno nie warto zmieniać niepowtarzalnej Seleni 20k o liczbie THD zaledwie 8 icon_eek.gif na cokolwiek co posiada jakiekolwiek właściwości myjące. I tu również pytanie do posiadających większą niż ja wiedzę tajemną - czy warto teraz, po prawie 3 kmm wrócić na jakiś półsyntetyk czy zostać na syntetyku?

Napisano

Tez mam zalany taki Castrol i zadnych problemow ja bym zostal przy syntetyku, ale napisz jaki masz stan licznika?? jak powyzej 130tyś to lej półsyntetyka

Napisano
  • Autor

>

Mam na liczniku 91 kkm - i biorąc pod uwagę wzmianki z przeglądów i stan techniczny wygląda to wiarygodnie.

Napisano

> Mam na liczniku 91 kkm - i biorąc pod uwagę wzmianki z przeglądów i

> stan techniczny wygląda to wiarygodnie.

Ja tez mam 91 i leje syntetyk ok.gif

Napisano

Trudne pytanie i nie wiem czy ktokolwiek bedzie w stanie na nie odpowiedzieć. Pasowało by wejść do silnika z lupą i oblukac wszystko co i jak zlosnik.gif Jak mialem seicento 900 to poddałem się owczemu pędowi w kierunku olejom syntetycznym i lalem co chwile coś lepszego. Najpierw byl Vs Max ktory wylalem po 6kkm od wyjazdu z salonu, pozniej semisyntetyk selenia 20K, syntetyk Shell Hellix Ultra 5W-40 zmieniony przy 20kkm i wtedy zaczelo stukać, pykac i brac olej nawet do 200ml na 1000km (a wcześniej nic) ... Zrobilem na nim 8kkm i zmienilem bo sie balem ze za rzadki nie smaruje popychaczy ja nalezy. Mialem wtedy rajdowe zapedy (nie opuszczalem zadnego kreciolka i bylem na paru KJS'ach) i chcialem miec dobry olej wiec zalem Mobil 5W-50. Przestało stukać, oleju zaczal brac mniej i bylem zadowolony przez 3 kolejne wymiany. Mobil jest troche gestszy wiec pewnie dlatego mniej go bral. W owym czasie przestudiowalem wszytkie charakterystyki olejów jakie byly dostepne w sieci i moglem w nocy o polnocy recytować lepkość kinematyczna w 40, 100 st c zlosnik.gifspineyes.gif Uszczelki chyba nie wytrzymaly tego helixa albo mobila bo z silnika zaczelo sie lać olejem z każdej strony grinser006.gif . Pozniej znowy zaczal brac oleju wiecej wiec przeszedlem Mobil S 10W-40 czyli polsyntetyk. Dalej katowałem auto na rajdach i wszystko z silnikiem bylo ok. Na koniec zalalem Orlen 10W-40 zlosnik.gif i też jeździł. Teraz moje zdanie jest takie ze syntetyka mozna lać do naprawde wysilonych aut albo eksploatowanych w ciezkich rajdowych warunkach, chyba ze zaleca to producent (nowe silniki). Do 1.4 lal bym semisyntetyk jakiejś dobrej firmy. Ja do 1.6 leje Mobila S 10W-40 i jest ok. Na rajdach nim ne startuje tylko jeźdze po drogach i to dość sporo i uważam ze wystrcza w zupelności. Zreszta nie zamierzam jeździć tym autem 10 lat wiec nie zamierzam inwestowac w 50% drozszy olej ktory zmieniam do 15kkm czyli ok 5 miesiecy. Koszty koszty i jeszcze raz koszty zlosnik.gif Jak kupie kiedyś Alfe z silnikem 3.2 to zaleje syntetykiem zlosnik.gif

Co do Twojej sytuacji to mysle ze pojezdzilbym obserwujac( słuchajac) silnika, patrzac jak szybko gasnie kontrolka i dojeździłbym przynajmniej do 10kkm na tym oleju. Choć z drugiej strony jak coś rozszczelni jak w moim sc 900 to pozniej bedziesz mial uszczelki do wymiany. Wszytko zależy od Twojego silnika. Może jest ok, a może nie. Nie bardzo rozumiem co przestawiali Ci mechanicy bo jeśli musieli jakies prowizorki stosować, żeby nie stukało i przez to jest słabszy (chyba że tylko masz takie wrażenie zlosnik.gif ) to zmienilbym na semiyntetyka i zadnego przestawiania nie stosował.

Napisano

> Witam wszystkich.

> Chciałem sie podzielic pewnymi przemyśleniami dotyczącymi wymiany

> oleju w moim autku. Otóż po przywiezieniu go z Włoch

> postanowiłem zmienić olej , pasek rozrządu i rolkę napinacza

> itd. i tu problem. Poprzedni właściciel mówił dużo (ale kto

> zrozumie włocha ) ja w każdym razie przyjąłem że silnik jest

> zalany syntetykiem, więc takiego samego użyłem (Castrol 5w40).

> Efekt taki, że po 2 kkm słyszę malownicze popukiwanie z okolic

> połaczenia głowicy z blokiem. Jak nic sworzeń tłoka w cylindrze

> nr 1 amoże nawet i nr 2 . Na wszelki wypadek diagnoza głowicy w

> typowym zakresie - wałek , pajączek itd - tu wszystko gra i daj

> Boże każdemu posiadaczowi silnika 1,4 wałek w takim stanie i z

> takim smarowaniem. Aso nie odnalazło nic, ale lekko przestawili

> rozrząd- autko troche bardziej zmulone ale "werbelek" zamienił

> się w coś zdecydowanie cichszego. Posumowując - po to moja

> epistoła - na pewno nie warto zmieniać niepowtarzalnej Seleni

> 20k o liczbie THD zaledwie 8 na cokolwiek co posiada

> jakiekolwiek właściwości myjące. I tu również pytanie do

> posiadających większą niż ja wiedzę tajemną - czy warto teraz,

> po prawie 3 kmm wrócić na jakiś półsyntetyk czy zostać na

> syntetyku?

Jeśli auto miało zalany olej o niższej jakości np mineralny to po wlaniu syntetyka o bardzo dobrych włóaściwościach myjących może(ale nie musi) nastąpić wymywanie osadów z silnika i w konsekwencj zatykanie kanałów olejowych i filra oleju -silnik sie zaciera Taki już wymyty silnik zaczyna sie rozszczelniać i pojawiają sie wycieki oleju.Więc lepiej nie zmieniać oleju z gorszego na lepszy (jak nowe auto to nie ma problemu bo napewno jest jeszcze czyste) raczej pozostać przy tym co był do tej pory Natomias zmiana z syntetyka w dół w miare zużywani sie silnika nie jest niebezpieczna A co do paska to nie można przestawiać znaków na rozrządzie pod żadnym pozorem trzeba po prostu dokładnie zdiagnozować usterke -zmień mechanika który ci robił ten rozrząd

Napisano

ja 3 godziny temu wrocilem z wymiany oleju , poprzedni stosowany olej to byl CASTROL GTX MAGNATEC 5W40 ..... teraz wlalem 10w40??do tego zmienilem plyn chlodniczy z jakiegos paraflu wymieszanego z woda + cos tam jeszcze starego bylo .... Na plyn DYNAGEL 5lweszlo prawie cale... cokolwiek to jest , stosuje ktos??w kazdym razie zauwazylem znaczna poprawe osiagow , nie muli go i lepiej chodzi smile.gif warto bylo wydac te pare gorszy

4litry oleju - 123zl

5l dynagel - 40zl

filtr oleju - 15zl

+ usluga(wymiana oleju + wymiana plynu z odpowietrzaniem)20zl

czyli razem ok 200zl

Napisano

>> tego zmienilem plyn chlodniczy z jakiegos paraflu wymieszanego z

> woda +>

Te "jakieś paraflu" to płyn dedykowany do naszych furek. grinser006.gif

kazdym razie zauwazylem znaczna poprawe osiagow ,

Znaczną poprawę, piszesz. Po wymianie oleju i płynu w chłodnicy?!

Napisano

> jak powyzej 130tyś to lej półsyntetyka

Witaj,

Dlaczego powyżej 130 lać półsyntetyk?

Ja nieświadomy confused.gif mam już 155kkm (następna wymiana 160kkm) i dalej leję syntetyk - dokładniej Castrol GTD 10W40.

Nadmienię, że "zużycie oleju" ma chyba w normie, od wymiany do wyniany zjada food.gif tak ok. 1/3-1/4 poziomu między min a max.

Pozdrawiam

Jarek

Napisano

> Dlaczego powyżej 130 lać półsyntetyk?

> Ja nieświadomy mam już 155kkm (następna wymiana 160kkm) i dalej

> leję syntetyk - dokładniej Castrol GTD 10W40.

Też dziwi mnie ta teoria. Tymbardziej w kontekście tego, że ojciec jeździ Mondeo już około 250tys. i cały czas leje systemtyka cały czas fordowskiego (5w30 chyba).

Napisano

> Te "jakieś paraflu" to płyn dedykowany do naszych furek.

> kazdym razie zauwazylem znaczna poprawe osiagow ,

> Znaczną poprawę, piszesz. Po wymianie oleju i płynu w chłodnicy?!

ano jakos tak wyszlo ze silnik pracuje lepiej.... moze za malo oleju mial( stary do tego) i plynu ( pewnie wiecej wody niz samego plynu) . W kazdym razie lepiej (mam wrazenie ze ciszej chodzi i dynamika lepsza...) ,nie wiem moze to moje subiektywne odczucia majace zrekompensowac schudniecie portfela o 200 zl hmm.gif

Napisano

A co do wymiany oleju powedzcie mi gdzie sie spuszcza olej z silnika JTD105??? Bo z tego co widzialem wszedzie od spodu plastiki

Napisano

Mam takie pytanko . Niech mi ktoś podpowie jaki rozmiar klucza mbusa jest potrzebny do odkręcenia korka oleju w1,6. Zdecydowałem się na wymianę oleju na półsyntetyk MIDLAND , który kupiłem za 100złza 8litrów w promocji.

Napisano

> półsyntetyk MIDLAND , który kupiłem za

> 100złza 8litrów w promocji.

Gdzie taki olej sprzdają, parametry i po co tak dużo???

Napisano

Promocja oleju MIDLAND polega na kupnie 4litrów za 96zł. plus 1litr po złotówcepod warunkiem , że bierze się 4litry., czyli 96 zł plus4razy 1zł.daje jakby nie patrzeć 100zł.Nie wiem jak w innych rejonach kraju w łodzi jest taka promocja . Co do tongue.gifarametrów tego oleju to można przeczytać na www.midland.pl.

wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.