Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problemy z uruchomieniem sieny

Featured Replies

Napisano

Witam

Od niedawna moja bliska sercu osoba jest posiadaczką Sieny 12 z 99 roku i wszystkie problemy spadaj na mnie grinser006.gif.

Otóż problem pojawia się w upalne dni jak zgaśnie czy zostanie zgaszony silnik sa problemy z uruchomieniem dopiero za kilkunastym przekręceniem stacyjki zapala. Tzn wkłada się kluczyk przekręca i cisza silnik nawet drgnie po 5 czy 10 min przekręcenia stacyjki odpali, teraz stoi w godzinach pracy na parkingu w słońcu i jest katastrofa, za nic nie che odpalić dopiero wieczorem jak się ochłodzi zapala jakby nigdy nic . Czy ktoś miał coś podobnego i jak z tym zacząć walczyć bo jest wyjątkowo upierdliwe

Napisano

> Witam

> Od niedawna moja bliska sercu osoba jest posiadaczką Sieny 12 z 99

> roku i wszystkie problemy spadaj na mnie .

> Otóż problem pojawia się w upalne dni jak zgaśnie czy zostanie

> zgaszony silnik sa problemy z uruchomieniem dopiero za

> kilkunastym przekręceniem stacyjki zapala. Tzn wkłada się

> kluczyk przekręca i cisza silnik nawet drgnie po 5 czy 10 min

> przekręcenia stacyjki odpali, teraz stoi w godzinach pracy na

> parkingu w słońcu i jest katastrofa, za nic nie che odpalić

> dopiero wieczorem jak się ochłodzi zapala jakby nigdy nic . Czy

> ktoś miał coś podobnego i jak z tym zacząć walczyć bo jest

> wyjątkowo upierdliwe

Wyjaśnij dokładnie co to znaczy nie odpala wink.gif

Mam wrażenie, że to co opisujesz to błąd immobilajzera (czyli wkładasz kluczyk i nie gaśnie kontrolka, chyba że masz spaloną żarówkę to nie wiesz o tym zeby.GIF) wink.gif Ja w takich wypadkach wkładam kluczyk odwrotnie albo kilka razy i przeważnie pomaga. Nieraz gad też zapala pomimo zapalonego kluczyka wink.gif Też się to nasila w okresie letnim, czyszczenie stacyjki i kostek od imo nie pomaga na długo. Po prostu trzeba się przyzwyczaić wink.gif

Napisano

nie wiem nie chce wprowadzać w błąd ale ja miałem podobny przypadek w Uno i miałem zwalony Moduł, polecam ci podjechać na komputer wink.gifwaytogo.gif

Napisano

No nie wiem czy to normalne... oraz czy da sie do tego przyzwyczaic. Ja w swojej sience nigdy nie miałem takich problemów. zlosnik.gif

Napisano

> No nie wiem czy to normalne... oraz czy da sie do tego przyzwyczaic.

> Ja w swojej sience nigdy nie miałem takich problemów.

dokladnie 270751858-jezyk.gif u mnie sie raz zdarzylo ze nie sczytal sygnalu z immo ale wyjalem kluczyk wlozylem jeszce raz i gitara smile.gif jak nie gasnie ci kontrolka od immo to zmien kluczyk na 2 270751858-jezyk.gif

Napisano

> dokladnie u mnie sie raz zdarzylo ze nie sczytal sygnalu z immo ale

> wyjalem kluczyk wlozylem jeszce raz i gitara jak nie gasnie ci

> kontrolka od immo to zmien kluczyk na 2

Tiaaa, tylko nie wiem czy tym 2 bym dał radę zakręcić taki ma kosmicznie opływowy kształt wink.gif Też podejrzewam, że to wina kluczyka, ale dopóki spotyka mnie to raz na jakiś czas i pomaga ponowne włożenie kluczyka to mogę jeździć wink.gif Jak w ogóle przestanie odczytywać kluczyk to trzeba będzie dorobić nowe albo wywalić immo wink.gif Zastanawia mnie tylko dlaczego nieraz odpali przy święcącej kontrolce, bo to raczej na kluczyk nie wskazuje wink.gif

Napisano
  • Autor

Kluczyki zmieniane nawet 3 komplety wkładane. i dupa shocked.gif

muszę coś z tym zrobić bo jest strasznie upierdliwe. Wczoraj ponownie o godzinie 13 w pełnym słońcu na parkingu stał, włożony kluczyk kontrolki się zapalają przekręca się dalej kluczyk aby uruchomić silnik i cisza nawet nie wyda z siebie żadnego dźwięku. Po kilku próbach pasuje, wracam po pracy ok 1730 już chłodniej na dworze i pali od pierwszego przekręcenia cały wieczór i część nocy jeżdżony gaszony uruchamiany - zero problemu nawet nie pomyślał żeby zrobić jaki kolwiek numer. Jade z nim na kompa i elektryka jak usunę problem albo zdiagnozuje to napisze. Czekam tez na podpowiedzi i wasze sugestie

Napisano

> jakiś tekst

Tylko że podane w tym wątku przypadki nie miały nic wspólnego z temperaturą, no ale od czegoś trzeba zacząć.

Napisano
  • Autor

Zobaczę dzisiaj wstawiam go do mechanika wink.gif ja to sobie tłumacze tym ,że może pod wpływem temperatury coś się rozszerza i pojawia się jakiś problem z kontaktem , bo raczej na pewno coś musi być w stacyjce. Zresztą zobaczę to powiem jak rozwiąże problem

Napisano

> Zobaczę dzisiaj wstawiam go do mechanika ja to sobie tłumacze tym

> ,że może pod wpływem temperatury coś się rozszerza i pojawia się

> jakiś problem z kontaktem , bo raczej na pewno coś musi być w

> stacyjce. Zresztą zobaczę to powiem jak rozwiąże problem

To tak pisałem w przytoczonym watku - trzy śrubki od dołu i zdejmujemy osłonę kierownicy.......................................

Napisano

> Zobaczę dzisiaj wstawiam go do mechanika ja to sobie tłumacze tym

> ,że może pod wpływem temperatury coś się rozszerza i pojawia się

> jakiś problem z kontaktem , bo raczej na pewno coś musi być w

> stacyjce. Zresztą zobaczę to powiem jak rozwiąże problem

Podepnij pod komputer pojazd, może być to problem z czujnikiem położenia wału crazy.gif

Jak nie chce odpalić na ciepło, to zaświeca się pomarańczowa "marchewka" od wtrysku hmm.gif

Napisano

> Podepnij pod komputer pojazd, może być to problem z czujnikiem

> położenia wału

> Jak nie chce odpalić na ciepło, to zaświeca się pomarańczowa

> "marchewka" od wtrysku

Sprawę czujnika ostatnio przerabiałem - co kilka (-naście) dni robił mi takie niespodzianki. Pompa paliwowa chodzi, aku ok, rozrusznik kręci ok, nie odpala i zapala się marchewa. Po kilkunastu minutach jazda za pierwszym razem. Z tą czarną kostką też miałem przejścia (może i od temp.), nie pamiętam, ale wtedy nawet nie zakręcił rozrusznik i marchewa się nie świeciła - skończyło się kupnem u kolegi DARCYK1 i wymianą.

Napisano
  • Autor

>Przyczyna była banalna oby to było to ; pęknięta stacyjka, jak kończy się metalowa cześć stacyjki i przechodzi w czarna plastikową z której wychodzą kable. na tym plastiku było pękniecie.

Zamówiona nowa stacyjka bez wkładki i z nowa kostka za 120pln . Dla wyjaśnienia ja nie miałem problemu z uruchamianiem ciepłego silnika tylko problem był wtedy jak wnętrze auta bardzo się nagrzało od słońca wtedy mi nie zapalał a jak zrobiło się chłodniej w środku już było ok i za każdym przekręceniem stacyjki odpalał silnik

Napisano

> Zamówiona nowa stacyjka bez wkładki i z nowa kostka za 120pln . Dla

> wyjaśnienia ja nie miałem problemu z uruchamianiem ciepłego

> silnika tylko problem był wtedy jak wnętrze auta bardzo się

> nagrzało od słońca wtedy mi nie zapalał a jak zrobiło się

> chłodniej w środku już było ok i za każdym przekręceniem

> stacyjki odpalał silnik

Czyli problem ze stacyjką jest nawet częsty. A nie szło kupic samej kostki? Bo cała stacyjka to raczej duży i niepotrzebny wydatek.

Napisano
  • Autor

Niestety nie, plastik był pęknięty przed kostką i jedynie wymiana całego elementu ratowała sytuacje. Za to mam kostkę do sprzedania wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.