Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy to świeca?

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj podczas jazdy nagle samochód zaczął szarpać, brak mocy, odgłos traktora kosmiczne spalanie na kompie i po chwili check engine. Po zgaszeniu i ponownym odpaleniu nie ustapiło. Myślicie, że to świece? Jakie polecacie?

Silnik 1,4 z gazem, 183 tyś km

Napisano

> Dzisiaj podczas jazdy nagle samochód zaczął szarpać, brak mocy,

> odgłos traktora kosmiczne spalanie na kompie i po chwili check

> engine.

<.....................................>

u mnie było podobnie... ustąpiło jak wracałem z pracy...

ale chyba przydałoby się wymienić świeczki...

Napisano

Hm...

u mnie na jałowym silnik czasem tak jak by nie równo chodził hm.. wpadał w wibracje dosłownie na pół sekundy . na obrotku nie widac ruchu wskazówki i teraz tak mnie naszło czy to przypadkiem nie mogą być świece zapłonowe ?

jakie w ogóle sa objawy padniętych świec w benzynie poza oczywiście niemożliwością odpalenia auta gdy już całkiem padną ?

Napisano

Objaw jest jeden - nie zapala mieszanki paliwowo powietrznej - pierwsze jej sygnały to, gdy silnik jest zimny a my dodajemy gazu pod obciążeniem (np. pod górkę) zaczyna pracować na mniejszej liczbie cylindrów - LPG też szybko da znać, że świec zgubiła iskrę (jest bardziej czuły)

Ogólnie nie przeskakuje iskra, silnik zaczyna się dławić i szarpać.

Przed zimą warto wymienić - nie jest to duży koszt.

NGK - polecam, bo wg mnie nie ma lepszych.

NGK z dodatkowym nadrukiem FIAT ALFA LANCIA znalazłem u siebie pod maska, jako oryginał.

Napisano

dokładnie. objawy są takie jak napisałeś...

u mnie jest identycznie... jak spokojnie dodajesz gazu to się silnik rozpędza...

natomiast jak dasz mu gwałtownie to od razu brzęczek się budzi, licznik wskazuje ENGINE FAILURE, ty mu rura w pedał a on eeeeee.... a o so chosi? wink.gifboozing.gif

Napisano
  • Autor

Dzisiaj zmieniłem świece na Dedykowane Fiat Lancia, szukane wg nr nadwozia, samochód pali na wszystkie cylindry, ale zgubił gdzieś moc, nie wiecie, co to może być? jak pomału wciskam gaz to samochód ładnie przyśpiesza, ale jak go depne to buczy jakby powietrza nie dostawał... Filtr powietrza jest dobry Czy to przepustnica? Czy co innego?

Napisano

> > samochód pali na wszystkie cylindry, ale zgubił gdzieś

> moc, nie wiecie, co to może być? jak pomału wciskam gaz to

> samochód ładnie przyśpiesza, ale jak go depne to buczy jakby

> powietrza nie dostawał...

Nie wiem jak wygląda układ zapłonowy w 1.4 - są tam kable czy każda cewka osobno. Jeśli kable to jeszcze to bym sprawdził -objaw który opisujesz nadal mówi o tym że iskra gdzieś się gubi.

Podpięcie do byle jakiej diagnozy/kompa powie który cylinder nie domaga.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem jak wygląda układ zapłonowy w 1.4

Na każdą świecę osobna cewka

> Podpięcie do byle jakiej diagnozy/kompa powie który cylinder nie domaga.

Myślę, że nie powie, bo po zmianie świec i odpaleniu silnika check engine już się nie pojawił...

Napisano

Nie jestem pewien ale poważniejsze błędy są zapamiętywane mimo poprawy i można je później sczytać oraz skasować.

Nie jestem pewien i nie chcę się mądrzyć ale coś takiego jest. Nie doświadczyłem tego bo na bieżąco sprawdzam ja coś sie dzieje i kasuje.

Napisano

Są tzw błędy oczekujące, ich pojedyncze wystąpienie nie skutkuje zapaleniem marchewy, ale jak będzie ich sporo, to wtedy się zapali.

Generalnie nawet jeśli marchewa się nie świeci, to warto sprawdzać, czy nie istnieje jakiś oczekujący błąd.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.