Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opony Zimowe

Featured Replies

Napisano

hmm zbliża się już coraz szybciej zima nie którzy będą kupować opony zimowe np Ja zeby.GIF i zawsze można wesprzeć się na opinii kolegów z kącika więc moja propozycja jest taka żeby się pochwalić na jakich oponkach jeździcie i ewentualnie jaka cena, wasze odczucia co do opony zeby.GIF prosze może o podwieszenie ? zeby.GIF Pozdrawiam 893goodvibes.gifkara.gif

/Slaw_ek podwiesiłem tongue.gif/

Napisano

>Obecnie zakupiłem używane z 2007/2008 roku roku komplet opon Vredestein Snowtrac2 za 320pln stan bieżnika 9mm (nówki) smile.gif rozmiar 175/65/14 polecam stronę z testami opon z całej europy przydatna przed zakupem

http://www.e-pneu.cz/testy_pneu.php

Napisano

Pirelli Carving.

Nie chcę żadnych innych opon na zimę, te moim zdaniem są IDEALNE

Napisano

Goodyear UltraGrip 7+

Nie mam większych zastrzeżeń, ale ja raczej nigdy nie jeżdżę na granicy bezpieczeństwa, więc moja opinia nie jest miarodajna.

Kupiłem je na przejazd Goteborg - Krynica - Gpteborg (prawie 4000 km) i kierowałem się opiniami o dobrym zachowaniu przy jeździe autostradowej. Niemniej nie zauważyłem, żeby opony gorzej zachowywały się w sypkim śniegu od Dębic, które miałem w poprzednim aucie (Panda).

Napisano

jeżdziłem na PLATIN WINTER RP30 , Barum Polaris2 i Semperito topgrip

najlepiej mi się jeżdziło na semperito były 4 oponki rewelacja jak dla mnie

potem platin tu miałem 2 na przedniej osi bardzo dobrą opinie o nich mam no i na koncu barumki te jakos mnie nie przekonuja..

Napisano

polecam vredestein snowtrac 2 smile.gif oponki jak dla mnie idealne, chociaz nowki teraz troche kosztuja hehe 270751858-jezyk.gif

Napisano

w maluchu miałem dębice frigo 1, w cinquecento frigo 2, i w sienie też frigo 2. za te pieniądze śmiało można powiedziec ze nic lepszego nie dostaniesz. ja powoli nie jeżdżę, bywa że ostro hamuję i moge powiedziec ze te opony nigdy mnie nie zawiodły

Napisano

DĘBICA FRIGO - zawsze te miałem i w zimie, w długich trasch nigdy nie zawiodły. a koszty niewielkie ok.gif

Napisano

> A co sądzicie o tych oponach ? które byście polecili ?

> pozycja 1

> pozycja 2

> pozycja 3

Kupiłbym Semperit

Dębica, też może być.

Kingstar ??? Nie mam pojęcia co to jest (100zł różnicy to już sporo)

Napisano

a czemu chcesz 185/60 ?? na zime to sie raczej wezsze zaklada lub takie jak przewiduje producent 270751858-jezyk.gif z wymienionych bym wzial chyba te semperity :>

Napisano

> Kingstar ??? Nie mam pojęcia co to jest (100zł różnicy to już sporo)

100 zl to jest sporo ??:> biorac pod uwage ze zimowek sie uzywa z 5-6 sezonow ?:P nie pchalbym sie w chinszczyzne, szczegolnie ze roznica to TYLKO 100 zl na komplecie a bezpieczenstwo jest dla mnie troche wiecej warte biglaugh.gif

Napisano

> 100 zl to jest sporo ??:> biorac pod uwage ze zimowek sie uzywa z 5-6

> sezonow ?:P nie pchalbym sie w chinszczyzne, szczegolnie ze

> roznica to TYLKO 100 zl na komplecie a bezpieczenstwo jest dla

> mnie troche wiecej warte

100zł to jest duża oszczędność.

Pier... jak większość internautów grinser006.gif

Wszyscy o tym bezpieczeństwie....

Jak chcesz się poczuć bezpieczniej to zmniejsz prędkość grinser006.gif.

KAŻDA nowa opona ABSOLUTNIE każda zimowa, jest lepsza od używanej letniej.

20.GIF

Napisano
  • Autor

ta chińska prawdopodobnie ostatnia jaką bym kupił zastanawiam się nad tymi dwoma pozycjami zeby.GIF debica vs semperity

Napisano

zdecydowanie 2 lub 3, z ukierunkowaniem na 2

Napisano

100 zl w przeciagu 5 lat to zadna oszczednosc smile.gif jakby te chinole kosztowaly z 80 zl to moooozna by sie zastanawiac ale akurat na oponach bym nie oszczedzal smile.gif i ja np bym wolal 2-3 letnie markowe uzywki(oczywiscie zimowe) niz nowe chinskie ;-) no ale kazdy moze miec swoje zdanie 270751858-jezyk.gif bierz semperity bo dobre oceny maja

Napisano

bierz semperity bo dobre oceny maja

Mam Pirelli grinser006.gif20.GIF

Napisano

Nie zgodzę się z Tobą o zmniejszeniu prędkości, bo opony maj wielkie znaczenie (osobiście się przekonałem jak zmieniłem Pirelli direzzionale 190- bieżnik ok 8mm na nowe UG7 różnica kolosalna w przyczepności a auto to samo). Ale chińczyka bym omijał szerokim lukiem chyba ze chcesz osobiście się przekonać o takich oponach i kląć ze szkoda było ci 100pln a tak będziesz miał wydatek na drugi komplet zimówek. Przelicz ile może kosztować naprawa jak nie wyhamujesz ?????

Napisano

Przelicz ile może kosztować naprawa jak

> nie wyhamujesz ?????

Aktualnie sprawdzam ILE zaoszczędzę chodząc do pracy piechotą hehe.gif

Napisano

> bierz semperity bo dobre oceny maja

potwierdzam grinser006.gif

na lepszych zimówkach nie jeżdziłem

Napisano

> potwierdzam

> na lepszych zimówkach nie jeżdziłem

... a ile ich było ? grinser006.gif

Napisano

> ... a ile ich było ?

3 w moich autach i debica frigo 2 w aucie ojca czyli 4

......ich było grinser006.gif

Napisano

z wymienionych przez Ciebie szczególną uwagę zwróciłem na frigo, ponieważ sam na nich jeżdżę od wielu lat.

zauważ, że rozmiar, który wg producenta ma być w sienie, czyli 175/65 jest dużo tanszy od tego, który pokazałeś, na dodatek są to opony z 2008 roku, a ich cena wcale nie jest niska, bo dojdzie Ci koszt założenia i wyważenia, a w naszej okolicy jest sklep gdzie mają taniej z wyważeniem w cenie

także zastanów sie mocno

Napisano

Zamówiłem Pirelli Carving za 180 z wyważaniem smile.gif w okolicy, a jest aukcja na allegro - zobaczymy jak się sprawdzą, ciekawe czy lepiej niż frigo wink.gif Pewne jest że letniej dębicy już nie kupie po ślizgawicach na passio (choć fakt że już z 4-5 lat mają)...

Napisano

to sie nie dziw, bo passio są za vivo najgorszymi oponami dębicy.

Napisano

> Zamówiłem Pirelli Carving za 180

Możesz zacząć modlić się o górę śniegu grinser006.gif

Wtedy pokażą swój lwi pazur.

To jest ten sam bieżnik co Gislaved NordFrost 3 ok.gif

Napisano
  • Autor

> z wymienionych przez Ciebie szczególną uwagę zwróciłem na frigo,

> ponieważ sam na nich jeżdżę od wielu lat.

> zauważ, że rozmiar, który wg producenta ma być w sienie, czyli 175/65

> jest dużo tanszy od tego, który pokazałeś, na dodatek są to

> opony z 2008 roku, a ich cena wcale nie jest niska, bo dojdzie

> Ci koszt założenia i wyważenia, a w naszej okolicy jest sklep

> gdzie mają taniej z wyważeniem w cenie

> także zastanów sie mocno

może jakiś namiar na ten sklep ? zeby.GIF

• 2 tygodnie później...
Napisano

>będziesz żałował ja założyłem do meganki 175/65/14 i po pierwszych hamowaniach i zakrętach myślałem jak się ich pozbyć(wgóle nie tzrymają w zakrętach a bieżnik jest tak bardzo i głęboko ponacinany ze składa sie przy hamowaniu i płyniesz). Jedyny plus tych opon to ładny bieżnik i bark opony

więcej nie zauważyłem plusów

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Takie coś

No i zaczeło się robić zimno więc kupiłem oponki własnie takie jak są w linku podobno dobre opony na testach lepiej wypadaja niż Dębica ale zobaczymy jak się spiszą w Życiu codziennym wink.gif oponki z grupy Michelin sprzedawca je chwalił może ktoś z was podróżuje na takich oponach ??

• 3 miesiące później...
Napisano

A ja jeżdżę na wielosezonówkach.

Dębica Navigator 2, 175/65/R14

I za taką cenę przypuszczam, że nic lepszego się nie znajdzie.

Przy przebiegach jakie robię rocznie (20-25tys km) i przy umiarkowano spokojnej jeździe (ale oczywiście bez przesady) spisują się bez najmniejszego zarzutu.

Jestem bardzo zadowolony, na suchej ok, na śniegu ok. Ciut gorzej w dużym deszczu (ale tylko troszkę gorzej) i na lodzie (ale tutaj nawet najlepsze zimówki nie dają rady).

Z czystym sumieniem mogę polecić!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.