Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Konserwacja podnosnika szyb - pytania.

Featured Replies

Napisano

1. Jakiego smaru użyć do nasmarowania podnośnika szyb elektrycznych ? I w jakich sklepach ewentualnie można coś takiego dostać. Chciałbym konkretną odpowiedź gdyż się nie znam 270751858-jezyk.gif

2. Znacie jakiś sposób żeby chronić te podnośniki przed wilgocią I zimnem ? Bo obawiam się ze w zimie może być problem z ich prawidłowym działaniem. (taki problem miał mój kolega w seicento)

Pomóżcie ... smile.gif

Napisano

Ad. 1 W zasadzie wiele smarów nadałoby się do tego celu, ale chyba takim typowym byłby towot - jest to smar do łożysk. Co prawda mechanizm nie jest łożyskiem, ale pracuje w podobnych warunkach (m. in. kulki). Powinieneś go dostać w jakimś sklepie z chemią samochodową itp.

Ad. 2 W zasadzie to już sam smar chroni mechanizm przed wilgocią (nie należy go żałować). Jeśli twój podnośnik nie ma takiej plastikowej osłony na część prowadnicy to możesz założyć jakiś rozcięty wąż, tak jak jest to pokazane w manualu cool.gif

Napisano
  • Autor

> Ad. 1 W zasadzie wiele smarów nadałoby się do tego celu, ale chyba

> takim typowym byłby towot - jest to smar do łożysk. Co prawda

> mechanizm nie jest łożyskiem, ale pracuje w podobnych warunkach

> (m. in. kulki). Powinieneś go dostać w jakimś sklepie z chemią

> samochodową itp.

> Ad. 2 W zasadzie to już sam smar chroni mechanizm przed wilgocią (nie

> należy go żałować). Jeśli twój podnośnik nie ma takiej

> plastikowej osłony na część prowadnicy to możesz założyć jakiś

> rozcięty wąż, tak jak jest to pokazane w manualu

OK, dziękuje bardzo za pomoc 20.GIF

Pozdrawiam:)

Napisano
  • Autor

Wczoraj zacząłem rozbierać ten podnośnik i wrrr.giffrown.gif To jest koszmar z tymi kulkami. Już siły do nich nie mam a na koniec jak sprawdziłem to się okazało, że nie działa. Nie wiem może macie jakieś rady co z tym zrobić, robiłem tak jak w poradniku na fiatuno.pl ale te kuleczki nie chciały tam siedzieć.

Napisano

Dla mnie te kulki to była najprostsza sprawa grinser006.gif Musiałem tylko to dokładnie obejrzeć żeby poznać zasadę działania tego mechanizmu. Policz kulki i napisz ile ich dokładnie masz. Jeśli 26 to mogę powiedzieć jak to działa i jak to złożyć żeby było dobrze. Jeśli tak jak w manualu masz ich więcej to nie wiem jak to złożyć żeby było dobrze.

Taka generalna zasada co do składania mechanizmu (przynajmniej ja tak robiłem i nie było problemu) to ułożenie tulejki silnika (tej z dwoma otworami) współosiowo z linką z gwintem - podłóż coś pod nią. Wtedy kulki dobrze się układają i nie wypadają. Ważne też aby ten gwint był ułożony odpowiednio (dokładnie musi być!) względem otworów, bo ta tulejka od wewnątrz też jest "nagwintowana" i wspólnie z linką tworzą rowki dla kulek. Jeśli nie zadbasz o prawidłowe ułożenie obu elementów względem siebie to będziesz miał duże problemy ze złożeniem tego 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

Dzisiaj miałem podejście drugie;/ Tym razem jak wszystko zlozylem to nie dało się linką przesuwać, kulki siedziały ale miejsce mocowania do szyby wystawało z 5cm nad prowadnicą, jak podłączyłem to do instalacji to w górę jechało ale w dół nie chciało frown.gif jak bede miał jeszcze siłe do tego klnie.gif podnosnika to spróbuje jutro jeszcze raz to poskładać. Tym razem dokładnie wszystko sprawdze i poczytam temat na fiatuno.pl

Napisano
  • Autor

> Policz kulki i napisz ile ich dokładnie masz. Jeśli 26 to mogę

> powiedzieć jak to działa i jak to złożyć żeby było dobrze. Jeśli

> tak jak w manualu masz ich więcej to nie wiem jak to złożyć żeby

> było dobrze.

Kulek mam naewno ponad 30, na 30 skonczylem liczyc a potem wypadło jeszcze kilka wiec bedzie kolo 35.

> Taka generalna zasada co do składania mechanizmu (przynajmniej ja tak

> robiłem i nie było problemu) to ułożenie tulejki silnika (tej z

> dwoma otworami) współosiowo z linką z gwintem - podłóż coś pod

> nią. Wtedy kulki dobrze się układają i nie wypadają. Ważne też

> aby ten gwint był ułożony odpowiednio (dokładnie musi być!)

> względem otworów, bo ta tulejka od wewnątrz też jest

> "nagwintowana" i wspólnie z linką tworzą rowki dla kulek. Jeśli

> nie zadbasz o prawidłowe ułożenie obu elementów względem siebie

> to będziesz miał duże problemy ze złożeniem tego

Złożyłem przed chwilką w całość... Po południu podepne to do instalacji i sprawdzę. Chciałbym żeby to wreszcie zadziałało bo juz siły do tego trace frown.gif

Napisano
  • Autor

Już nie mam siły do tego podnośnika. On chyba jest zepsuty, nie wiem może wiecie dlaczego się tak dzieje.

Problem:

Po zmontowaniu tego całego cholerstwa, dwóch dniach zabawy z kuleczkami wreszcie udało mi się poskładać to tak, że podnosi i opuszcza. Z tym że narodził się następny problem, mianowicie: Gdy wciskam przycisk opuszczania podnośnik opuszcza się tak średnio do połowy, potem łapie zwieche na kilka sekund i znowu się włancza i ciągnie dalej, takie zwiechy powtarzają sie zwykle co najmniej 2 lub 3 razy na przejazd z góry na dół. Z powrotem to samo z tym że zawiesza się co mniejszy kawałek. Nie wiem co to może być próbowałem na obydwóch wtyczkach (od prawego i te normalne od lewego). Jeszcze myślałem ze moze coś się zahacza albo cos ale nawet jak przycisk trzymam ciągle wciśnięty to silnik zachowuje się dokładnie tak samo frown.gif

Poradźcie mi co to może być bo juz nie mam pomysłu jak to klnie.gif naprawiać frown.gif

Napisano

Trudno powiedzieć co to może być. Jeśli było w porządku przed zabawą z podnośnikami to raczej źle złożyłeś i po prostu przez nieodpowiednio włożone kulki mechanizm się zacina. Spróbuj jeszcze podłączyć sam silnik (bez prowadnicy, kulek itp.) do prądu (przez prostownik lub po prostu do kostki w drzwiach) i wtedy sprawdź czy się zacina. Jeśli nie to baw się dalej z kulkami grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Trudno powiedzieć co to może być. Jeśli było w porządku przed zabawą

> z podnośnikami to raczej źle złożyłeś i po prostu przez

> nieodpowiednio włożone kulki mechanizm się zacina. Spróbuj

> jeszcze podłączyć sam silnik (bez prowadnicy, kulek itp.) do

> prądu (przez prostownik lub po prostu do kostki w drzwiach) i

> wtedy sprawdź czy się zacina. Jeśli nie to baw się dalej z

> kulkami

Hmmm no tyle, że ten podnośnik mi nie działał. Jak go kupilem to kulki byly wysypane smar zaschnięty więc uznałem ze rozbiore, przesmaruje, złoże i spróbuje to uruchomić. Sprzedawca zarzekał się ze podnośniki działają, no faktycznie jeden działa ale lewy juz robi takie cyrki.

>...i po prostu przez

> nieodpowiednio włożone kulki mechanizm się zacina...

No tak tylko jak by się zacinał to chyba by juz się sam nie odblokowywał ? No chyba, że się mylę. Kulki włożyłem tym razem zgodnie z "instrukcją", do jednego gwintu i systematycznie dopychałem. Nie wiem może sprubuje dać mniej tych kulek niewiem.gif

Napisano

> Hmmm no tyle, że ten podnośnik mi nie działał. Jak go kupilem to

> kulki byly wysypane smar zaschnięty więc uznałem ze rozbiore,

> przesmaruje, złoże i spróbuje to uruchomić. Sprzedawca zarzekał

> się ze podnośniki działają, no faktycznie jeden działa ale lewy

> juz robi takie cyrki.

Ze sprzedawcami to różnie bywa. Dla niego najważniejsze żeby sprzedać i wyciągnąć z tego tyle kasy ile tylko się uda...

> No tak tylko jak by się zacinał to chyba by juz się sam nie

> odblokowywał ? No chyba, że się mylę. Kulki włożyłem tym razem

> zgodnie z "instrukcją", do jednego gwintu i systematycznie

> dopychałem. Nie wiem może spróbuje dać mniej tych kulek

Włożenie mniejszej ilości kulek nie pomoże, bo zapewne nieco inaczej u ciebie jest to rozwiązane. Po prostu trzeba to obejrzeć dokładnie ze wszystkich stron, bo wbrew pozorom to jest sprytnie zrobione, tylko trzeba na to wpaść i wtedy sprawa staje się banalna grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Jutro zgodnie z poradą spróbuje podłączyć sam silnik bez linki i napisze czy to dalej problem z kuleczkami czy moze silnik nawalił (czego bardzo bym nie chciał oslabiony.gif)

Napisano

2 dni temu przerabiałem problem z podnośnikiem i efekt był podobny nie działał w moim przypadku okazało się że ten większy plastik który zapina się na zatrzask był dość luźny mimo zapięcia zatrzasku i pomogło proste rozwiązanie plastik ten owinąłem drutem i mocno skręciłem oczywiście tak żeby nie przeszkadzał w pracy silnika w obudowie teraz już wszystko jest ok podnośnik pracuje dużo ciszej

Napisano
  • Autor

> 2 dni temu przerabiałem problem z podnośnikiem i efekt był podobny

> nie działał w moim przypadku okazało się że ten większy plastik

> który zapina się na zatrzask był dość luźny mimo zapięcia

> zatrzasku i pomogło proste rozwiązanie plastik ten owinąłem

> drutem i mocno skręciłem oczywiście tak żeby nie przeszkadzał w

> pracy silnika w obudowie teraz już wszystko jest ok podnośnik

> pracuje dużo ciszej

icon_eek.gif no spoko, dzięki za informacje spróbuje zeby.GIF A nóż się problem rozwiąże smile.gif

Napisano
  • Autor

Wiec tak:

To jednak silnik był przyczyną tych problemów, zgodnie z radą rozebrałem podnosnik i podłączyłem do instalacji sam silnik, i objawy były dokładnie takie same, kręcił przez chwile a potem zwiecha, kręcił i zwiecha i tak sie to powtarzało ... frown.gif

Teraz już nie wiem gdzie szukać przyczyny tego wariactwa frown.gif Może macie jeszcze jakieś pomysły co z tym silnikiem zrobić (oprócz wyrzucania tongue.gif)

Dodam jeszcze, że instalacje sprawdziłem miernikiem i napięcie jest ciągle więc sądzę że to nie była sprawka uszkodzonej instalacji.

Nie wiem czy to coś pomoże ale dodam dwie fotki:

0ec52baa67c0776am.jpg

d06f020f0f2efb32m.jpg

Teraz nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie, czy ta kulka w tej dziurze na tym pomarańczowym elemencie ma tam być bo w sumie nie mam pojecia po co ta dziura tam jest niewiem.gif

Napisano

Nie sądzę żeby z tym silnikiem dało się coś zrobić crazy.gif On ma taką obudowę metalową z wypustkami i one są tak jakby "zaklepane" żeby to trzymało się kupy. Nawet jeśli byś to rozłożył to nie wiem czy dostałbyś gdziekolwiek części do takiego silnika żeby go ewentualnie naprawić (szczotki, komutator czy inne) czy jeśli uzwojenie jest uszkodzone to czy byłbyś w stanie je zrobić na nowo (choć jak ktoś uparty i zdesperowany... zlosnik.gif). Także jedyne co pozostaje to wyrzucić go i kupić sobie nowy lub ewentualnie położyć np. na biurku (czy innym widocznym miejscu) jako pamiątkę biglaugh.gif

Natomiast jeśli chodzi o tą kulkę to nie wiem od czego może być. Mój silnik nieco inaczej wygląda clown.gif

Napisano

słuchaj, jak bardzo chcesz, mam w domu silniczek z elektrycznych szybek, w 100% sprawny, został mi z poprzedniego zestawu, bo się prowadnica wyślizgała, i nie ciągnął... nie mam tej główki z kulkami, ale skoro masz to od swojego przełożysz, a miałbyś przynajmniej silniczek na porównanie...

Napisano
  • Autor

> słuchaj, jak bardzo chcesz, mam w domu silniczek z elektrycznych

> szybek, w 100% sprawny, został mi z poprzedniego zestawu, bo się

> prowadnica wyślizgała, i nie ciągnął... nie mam tej główki z

> kulkami, ale skoro masz to od swojego przełożysz, a miałbyś

> przynajmniej silniczek na porównanie...

W przyszłym tygodniu prawdopodobnie oddam ten silnik znajomemu do sprawdzenia i zobaczę co on na to powie. A jak nic się nie będzie dało zrobić to się do Ciebie zgłoszę. smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.