Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z rdzą w Uno 99', prośba o wycenę??

Featured Replies

Napisano
oslabiony.gifWitam wszystkich w końcu i na mnie przyszła pora na spotkanie z blacharzem i lakiernikiem. Otóż problem jest następujący: przednie drzwi zjedzone przez ryszawą mulher.gif konieczne reparaturki, do tego progi odspodu też są tragiczne a ostatnio podłoga zagieła się do środka i mam dziurę od dołu na łączeniu progu i blachy podłogowej. Zalepiłem to prowizorycznie poksyliną ale na wiosnę trzeba tam blachę jakąś wspawać, bo przez dziurę było już widać wiązkę przewodów która ciągnie się do tyłu samochodu. Poza tym woda może się dostać się do środka i potem będzie smierdziało stęchlizną. Proszę o jakąś wycenę tych napraw blacharko-lakierniczych no i może ktoś zna dobry i w miarę tani warsztat do tego typu napraw z okolic Rybnika lub Wodzisławia Śląskiego. Dzieki z góry za info.
Napisano

> Witam wszystkich w końcu i na mnie przyszła pora na spotkanie z

> blacharzem i lakiernikiem. Otóż problem jest następujący:

> przednie drzwi zjedzone przez ryszawą konieczne reparaturki, do

> tego progi odspodu też są tragiczne a ostatnio podłoga zagieła

> się do środka i mam dziurę od dołu na łączeniu progu i blachy

> podłogowej. Zalepiłem to prowizorycznie poksyliną ale na wiosnę

> trzeba tam blachę jakąś wspawać, bo przez dziurę było już widać

> wiązkę przewodów która ciągnie się do tyłu samochodu. Poza tym

> woda może się dostać się do środka i potem będzie smierdziało

> stęchlizną. Proszę o jakąś wycenę tych napraw

> blacharko-lakierniczych no i może ktoś zna dobry i w miarę tani

> warsztat do tego typu napraw z okolic Rybnika lub Wodzisławia

> Śląskiego. Dzieki z góry za info.

Przygotuj się na wydatek rzędu 500 -> 2000 zł w zależności od warsztatu. Acha... jak już będziesz miał zrobione drzwi to polecam sprawdzić, czy poziome uszczelki przy oknach spełniają swoją funkcję, czy tylko udają, że są uszczelkami smile.gif

Pozdrawiam,

Piotrek

Napisano

> Przygotuj się na wydatek rzędu 500 -

> Pozdrawiam,

> Piotrek

W zasadzie to uszczelki, o których mówisz nigdy do końca nie będą zabezpieczały przed dostaniem się wody do drzwi. Owszem, różnica jest między starą wybrakowaną uszczelką, a nową, która idealnie przylega, jednak mimo to ważniejsze jest aby zadbać o odpływy wody w drzwiach, niż o uszczelki ok.gif

Napisano

> Witam wszystkich w końcu i na mnie przyszła pora na spotkanie z

> blacharzem i lakiernikiem. Otóż problem jest następujący:

> przednie drzwi zjedzone przez ryszawą konieczne reparaturki, do

> tego progi odspodu też są tragiczne a ostatnio podłoga zagieła

> się do środka i mam dziurę od dołu na łączeniu progu i blachy

> podłogowej. Zalepiłem to prowizorycznie poksyliną ale na wiosnę

> trzeba tam blachę jakąś wspawać, bo przez dziurę było już widać

> wiązkę przewodów która ciągnie się do tyłu samochodu. Poza tym

> woda może się dostać się do środka i potem będzie smierdziało

> stęchlizną. Proszę o jakąś wycenę tych napraw

> blacharko-lakierniczych no i może ktoś zna dobry i w miarę tani

> warsztat do tego typu napraw z okolic Rybnika lub Wodzisławia

> Śląskiego. Dzieki z góry za info.

szrot smile.gif chyba że stać Cię na piaskowanie łatanie, wannę cynku i lakierowanie. W innym przypadku za rok będziesz miał podobne problemy

Napisano

> szrot chyba że stać Cię na piaskowanie łatanie, wannę cynku i

> lakierowanie. W innym przypadku za rok będziesz miał podobne

> problemy

no nie zupełnie nono.gif bo ja za chwilę będę rok po remoncie podłogi(miałem dwie dziury), drzwi(4szt.), bagażnika i jeszcze kilka innych ognisk rudej oraz lakierowania kilku elementów... no i jak na razie spokój skromny.gif brak rudej 001.gif

mam nadzieję, że cena jaką wydałem (1500zł) za robociznę uniaka oszczędzi mi jeszcze jakiś(rok-dwa bym chciał) czas wydatków na blachare IThankYou.gif

Napisano

> W zasadzie to uszczelki, o których mówisz nigdy do końca nie będą

> zabezpieczały przed dostaniem się wody do drzwi. Owszem, różnica

> jest między starą wybrakowaną uszczelką, a nową, która idealnie

> przylega, jednak mimo to ważniejsze jest aby zadbać o odpływy

> wody w drzwiach, niż o uszczelki

Nie zgodzę się z Tobą, bo nie po to w nowych samochodach masz uszczelki na całej szerokości szyby, by w Uno były montowane zbyt krótkie uszczelki smile.gif. Uzupełniasz braki/przekładasz długą na zewnątrz, porządnie zabezpieczasz środek drzwi (ma być grubo i wszędzie, a nie na za przeproszeniem odpieprz tak jak to często jest po np. wizycie u blacharza), robisz drożne odpływy i cieszysz się zdrową blachą.

Można znacznie zmniejszyć ilość wody przedostającej się do wnętrza drzwi. Od czego niby jest silikon blacharski? To więcej niż dość by uszczelnić te cholerne drzwi hehe.gif

Niech to będzie przykładem. Drzwi kierowcy mam z wymienioną i poprawioną uszczelką. W efekcie te drzwi jeszcze przez kilka lat nie będą miały wykwitów rdzy smile.gif Prawe drzwi miały wymienianą dolną reperaturkę poszycia. Dodatkowo poprawiłem po "blacharzu" zabezpieczenie środka i wciąż nie ma śladów rdzy wink.gif Dobrym rozwiązaniem jest wlanie płynnej mieszaniny oleju i smaru do wnętrza drzwi. Możesz użyć np. butelki z długim wężykiem, do rozprowadzania tej mieszaniny po wnętrzu. Oczywiście PO wcześniejszym parokrotnym pomalowaniu farbą antykorozyną blach. Możesz np. zaślepić odpływy wody, wlać jakąś rzadką farbę albo środek antykorozyjny do środka, odczekać kilka godzin aż uznasz, że już wystarczająco ta substancja spenetrowała te niewielkie szpary między łączeniami blach i dopiero położyć farbę (w ilościach hurtowych).

Pozdrawiam,

Piotrek

Napisano

No właśnie, ale tutaj opisałeś dodatkowo o zabezpieczeniu drzwi ok.gif

Ja miałem u siebie starą uszczelkę (która była wybrakowana, nie wiem czy ktoś kiedyś chciał się włamać do samochodu niewiem.gif) to po deszczu gdy się ruszało słychać było jak woda lała się ze wzmocnienia drzwi na dół. Wymieniłem uszczelkę i woda nadal się tam wlewa (choć oczywiście już nie w takich ilościach) mimo że jest to nowa uszczelka, w dodatku nie jakiś szajs tylko ricambi originali grinser006.gif, którą trudno było dostać. Oczywiście uszczelka przylega idealnie po obu stronach jak i do samej szyby. Dlatego uważam, że ważniejsze jest zabezpieczenie drzwi i dbanie o odpływy, bo nawet najlepszą uszczelką nie da się tak uszczelnić żeby woda się tam nie dostawała waytogo.gif

Napisano

Wiesz... ta uszczelka mogła juz ze starości stracić swoje pierwotne właściwości. icon_rolleyes.gif

Sluchaj, weź jeszcze psiknij czymś drzwo od środka ale tam na górze przy tej "łapce" trzymającej dolną część "ramki" uszczelki. Sporo aut właśnie w tamtym miejscu też ma przerdzewiałą blachę. niby jest to dmuchanie na zimne ale lepsze to niż bieganie po szrotach i szukanie innych drzwi.

Pozdrawiam,

Piotrek

Napisano
  • Autor

Byłem dzisiaj u gościa który zajmuje się blacharką i lakierowaniem. Jak mi zaśpiewał cenę to przekroczyło prawie wartość auta, bo mam srebrnego metalika i bez cieniowania się nie obędzie. Poza tym chyba będę tak długo jeździł jak się da. Bo przecież nie wyczaruję ze złomu super auta a za parę lat lepiej kupić coś nowego. Tylko szkoda bo do autka już się trochę włożyło.

Napisano

> Byłem dzisiaj u gościa który zajmuje się blacharką i lakierowaniem.

> Jak mi zaśpiewał cenę to przekroczyło prawie wartość auta, bo

> mam srebrnego metalika i bez cieniowania się nie obędzie. Poza

> tym chyba będę tak długo jeździł jak się da. Bo przecież nie

> wyczaruję ze złomu super auta a za parę lat lepiej kupić coś

> nowego. Tylko szkoda bo do autka już się trochę włożyło.

No i co w związku z tym? Że niby za drogo? Mnie wymiana progów, wzmocnienie podłogi, wymiana poszycia drzwi + lakierowanie kosztowało 2000 zł spineyes.gif Czy było warto? Nie wiem hahaha.gif

Pozdrawiam,

Piotrek

Napisano
  • Autor

> No i co w związku z tym? Że niby za drogo? Mnie wymiana progów,

> wzmocnienie podłogi, wymiana poszycia drzwi + lakierowanie

> kosztowało 2000 zł Czy było warto? Nie wiem

> Pozdrawiam,

No to jeszcze nie najgorzej mnie podliczył na 3500 zł więc naprawdę się nie opłaci jeszcze popytam u znajomej jej chłopak też ma ten fach w ręku tylko robi na czarno więc może da się to zrobić taniej bo autko naprawdę ogień mało pali, po wymianie sprzęgła mechanika stan bdb tylko ta blacharka mnie męczy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.