Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wytrzymalosc reduktora zintegrowanego z zaworem i filtrem

Featured Replies

Napisano

Witam.

Jaka jest wytrzymalosc redyktora np. Elpigaz Vega zintegrowany z zaworem i filtrem.

Moj ma 63tys km, gaz chodzi jak silnik nagrzany jest do minimum 70 stopni inaczej przelacza sie i gasnie.

Podlaczalem kompa pod sterownik i mieszanka super chodzi, krokowy reguluje itp, nic nie strzela nie muli itp, pali jak pali.

Reduktor ma 3 lata i po odpaleniu przelaczane bylo od razu na gaz. Teraz jak sie zrobilo zimno jest kaplica. Probowalem regulowac ale ale to nic nie daje na zimnym w ogole nie chodzi. Ktorej sruby nie odkrece i tak gaśnie smile.gif W ogole nie reaguje nawet na cieplym jak zmieniam napiecie membran to krokowy ciagle pracuje w tym samym polozeniu.

Rozebralem go i membrana jest jakby wyciagnieta, nie napieta i ok 40% jak mozna tak napisac jest wyczuwalnie twardsze niż niż reszta.

Reduktor do 100KM, silnik katalogowo 95KM.

Czy żywotność takich reduktorów jest krótsza niż zwyklych ?

Napisano

Według mnie zniszczyłeś sobie parownik przełączając na gaz bez uzyskania odpowiedniej temperatury parpwnika.

Napisano

> Według mnie zniszczyłeś sobie parownik przełączając na gaz bez uzyskania odpowiedniej temperatury parpwnika.

pad.gif

Normalnie nie mogłem się powstrzymać ...

Dlaczego parownik ...

Chyba same membrany - trzeba wymienić, wyregulować i po sprawie - jak już zostało napisane są wyjęte.

Napisano

> ... Jaka jest wytrzymalosc redyktora np. Elpigaz Vega zintegrowany z zaworem i filtrem.

> Moj ma 63tys km, gaz chodzi jak silnik nagrzany jest do minimum 70 stopni inaczej przelacza sie i gasnie.

Przy takich objawach wskazana jest regulacja, a jeżeli nie pomoże, to trzeba rozebrać parownik i wymienić membrany.

> Podlaczalem kompa pod sterownik i mieszanka super chodzi, krokowy reguluje itp, nic nie strzela nie muli itp, pali jak pali.

> Reduktor ma 3 lata i po odpaleniu przelaczane bylo od razu na gaz.

> Teraz jak sie zrobilo zimno jest kaplica. Probowalem regulowac ale ale to nic nie daje na zimnym w ogole nie chodzi. Ktorej sruby nie odkrece i tak gaśnie W ogole nie reaguje nawet na cieplym jak zmieniam napiecie membran to krokowy ciagle pracuje w tym samym polozeniu.

A może krokowy nie jest w ogóle podłączony - jaki jest odczyt z sondy lambda?

> Rozebralem go i membrana jest jakby wyciagnieta, nie napieta i ok 40% jak mozna tak napisac jest wyczuwalnie twardsze niż niż reszta.

Normalny objaw jak używanej, ale niekoniecznie zużytej membrany.

> Reduktor do 100KM, silnik katalogowo 95KM.

> Czy żywotność takich reduktorów jest krótsza niż zwyklych ?

Nie jest krótsza. Ale jeżeli przełączane jest na lpg zaraz po przegazowaniu, to trzeba się liczyć z tym, że membrany wcześniej będą do wymiany.

Osobiście odpalam na lpg i liczę się z tym, że będę częściej zmieniał membrany - przy okazji wymiany płynu chłodzącego co 2-3 lata smile.gif

Napisano

No właśnie miałem na myśli membrany, przecież nie obudowę. Wydaje mi się że jest to oczywiste.

Napisano

> No właśnie miałem na myśli membrany, przecież nie obudowę. Wydaje mi się że jest to oczywiste.

Skoro tak, to spoko smile.gif Może to ja jakiś przewrażliwiony jestem ...

Napisano

> Osobiście odpalam na lpg i liczę się z tym, że będę częściej zmieniał

> membrany - przy okazji wymiany płynu chłodzącego co 2-3 lata

Z tym to jest chyba różnie. Gaz mam od około 150kkm na budziku.

Teraz mam ok 230kkm (5 lat). Na gaz zawsze przełączałem bezpośrednio po odpaleniu, a jedną zimę nawet odpalałem

na gazie bo pompa paliwowa padła.

Parownik nadal sprawny i regulować się da.

Napisano

> Z tym to jest chyba różnie. Gaz mam od około 150kkm na budziku. Teraz mam ok 230kkm (5 lat)...

To jest ok. 80 tys. km - to dobry wynik, chociaż są tacy co ponad 100 też zrobili. Ja na reduktorze tartarini przejeździłem ponad 60 tys. i zmieniłem w zasadzie dla świętego spokoju ...

Napisano
  • Autor

> Przy takich objawach wskazana jest regulacja, a jeżeli nie pomoże, to

> trzeba rozebrać parownik i wymienić membrany.

> A może krokowy nie jest w ogóle podłączony - jaki jest odczyt z sondy

> lambda?

> Normalny objaw jak używanej, ale niekoniecznie zużytej membrany.

> Nie jest krótsza. Ale jeżeli przełączane jest na lpg zaraz po

> przegazowaniu, to trzeba się liczyć z tym, że membrany wcześniej

> będą do wymiany.

> Osobiście odpalam na lpg i liczę się z tym, że będę częściej zmieniał

> membrany - przy okazji wymiany płynu chłodzącego co 2-3 lata

Koszt parownika 200zl a same membrany 100zl, chyba dla świętego spokoju trzeba bedzie to zrobić szczegolnie, że coraz zimniej i juz na gazie nie da sie smigac oslabiony.gif

Krokowy dziala, lamba tez ladnie oscyluje.

Napisano

> Koszt parownika 200zl a same membrany 100zl, chyba dla świętego spokoju trzeba bedzie to zrobić szczegolnie, że coraz zimniej i juz na gazie nie da sie smigac

> Krokowy dziala, lamba tez ladnie oscyluje.

Lambda oscyluje, a na gazie nie da się jechać - dobrze zrozumiałem?

Napisano

> To jest ok. 80 tys. km - to dobry wynik, chociaż są tacy co ponad 100

> też zrobili. Ja na reduktorze tartarini przejeździłem ponad 60

> tys. i zmieniłem w zasadzie dla świętego spokoju ...

Mój Ojczulek na jednym parowniku przejezdzil 150kkm. Instalacja IIgen lovato zamontowana w Fiacie Siena 1.6. Wczoraj wymienil na nowy.

Napisano
  • Autor

> Lambda oscyluje, a na gazie nie da się jechać - dobrze zrozumiałem?

tylko na cieplym silniku osculuje, chodzi, przelacza sie i niby wszystko ok, jak spadnie temp silnika to juz kicha nawet nie zagada na gazie, od razu gasnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.