Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

MODA - Dobór ciuchów w zalezności od rodzaju motocykla

Featured Replies

Napisano

Witam

Pomimo, że sezon już się zbliża ku końcowi i pojawiają się tutaj dyskusje jak zabezpieczyć moto przed zimą, dla mnie aktualne stają się inne tematy.

Dopiero co zrobiłem prawko i miałem spokojnie przez zimę znaleźć moto dla siebie. Nadarza się jednak okazja i być może za parę dni będę miał już u siebie swój pierwszy motocykl. Będzie to yamaha XJ600N w czarnym kolorze czyli to co chciałem (rozważałem też bandita 600).

Chciałbym choć troszkę jeszcze pojeździć przed zimą dlatego rozglądam się mocno za ciuchami.

Moje pytanie w tej kwestii będzie jednak nieco ogólne i zwiazane mocno z gustami i upodobaniami ale ciekawy jestem Waszego zdania gdyż sam nie wiem na co się zdecydować.

Chodzi o wybór rodzaju ciuchów. Czy na taki rodzaj motoru jak naked XJ600 lepiej prezentują się ciuchy tekstylne czy skórzane ? Jedno wiem, że chciałbym aby były zdecydowanie w większosci/w całosci czarne. Może dla niektórych dziwne jest moje pytanie ale chciałbym też w miare dobrze na moto wyglądać.

Druga sprawa to praktyczność tych ciuchów. W zasadzie wiadomym jest ,ze będę jeździł najwiecej w okresie wiosna-lato a więc jak będzie ciepło. Nie sądzę też abym robił jakieś strasznie długie trasy, będzie to z reguły jazda po okolicy i traski po np. max 100-150km. Czy zatem na takie warunki praktyczniejsze będą ciuchy skórzane czy tekstylne ?

Porusze też kwestię kasku. Zdecydowałem, ze jednak kupię kask integralny a nie szczekowy. Moim faworytem jest HJC CS R1. Zastanawiam się czy do całosci najlepiej pasowałby taki kask w kolorze całym czarnym (mat lub połysk), czy moze w czarno-szare mazaje, a może dla lekkiego kontrastu w czarno-czerwone mazaje ?

Co o tym myślicie ?

Napisano

> Witam

Czesc

> Dopiero co zrobiłem prawko i miałem spokojnie przez zimę znaleźć moto

> dla siebie.

gratki ok.gif

> Nadarza się jednak okazja i być może za parę dni

> będę miał już u siebie swój pierwszy motocykl. Będzie to yamaha

> XJ600N w czarnym kolorze (...)

> Jedno wiem, że chciałbym aby były zdecydowanie w większosci/w

> całosci czarne.

Moze jeszcze sie zastanow nad kolorami - czarne moto, czarne ciuchy, do tego teraz widocznosc jest raczej kiepska.. imo lepiej jakbys tam jakis kolor gdzies mial, w miare mozliwosci jakis odblaskowy pasek, czy cos.. moze kawalek bialego? chodzi o to, zeby bylo Cie troche lepiej widac, caly czarny jest slabo widoczny - takie mam wrazenie, zwlaszcza obserwujac pieszych wink.gif.

Nad CS-R1 tez sie zastanawialem, nie jest zly, chociaz zadna rewelacja. HJC maja calkiem ladne malowania wink.gif

pozdro i szerokosci

Napisano

> Nadarza się jednak okazja i być może za parę dni

> będę miał już u siebie swój pierwszy motocykl. Będzie to yamaha

> XJ600N w czarnym kolorze czyli to co chciałem

Dobry wybór! ok.gif

> Jedno wiem, że chciałbym aby były zdecydowanie w większosci/w

> całosci czarne. Może dla niektórych dziwne jest moje pytanie ale

> chciałbym też w miare dobrze na moto wyglądać.

"Dobrze wyglądać", ale mniej bezpiecznie? hmm.gif

Jeżeli czarne/ciemne, to koniecznie z odblaskowymi wstawkami bądź jazda w kamizelce. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Czesc

> Moze jeszcze sie zastanow nad kolorami - czarne moto, czarne ciuchy,

> do tego teraz widocznosc jest raczej kiepska.. imo lepiej jakbys

> tam jakis kolor gdzies mial, w miare mozliwosci jakis odblaskowy

> pasek, czy cos.. moze kawalek bialego? chodzi o to, zeby

mówiąc czarny miałem na mysli kolorystykę dominującą, oczywiste, że kiedy już będę kupował ciuch to obowiązkowo zwracał będę uwagę na istnienie jakiś odlaskowych elementów ok.gif

Napisano

Czarne ubranie + słońce = sick.gif

Ciężko w tym wytrzymać nawet przy niewielkich upałach. W środku lata będziesz uniał jazdy na moto ze względu na temperaturę.

Nigdy nie kupię czarnych ubrań na moto! Obecnie mam czarne spodnie i wiem, że w pełnym słońcu sam kolor duzo daje (kurtka srebrno - jakaś szaro - zielona chyba... ogólnie jasna). Pod kurtką jest przyjemnie ciepło. W nogi w głowę - gorąco (kask carny mat).

Twój wybór.

Zgadzam się z opiniami kolegów, najważniejsze jest bezpieczeństwo, dopiero później zwracamy uwagę na wygląd.

Tekstylia czy skóra - odwieczny dylemat.

Podczas jazdy po mieście i na krotkie trasy wolałbym tekstylia... jednak co skóra, to skóra. Dużo większe bezpieczeństwo.

Napisano
  • Autor

> Dobry wybór!

zlosnik.gifwaytogo.gif

> "Dobrze wyglądać", ale mniej bezpiecznie?

> Jeżeli czarne/ciemne, to koniecznie z odblaskowymi wstawkami bądź

> jazda w kamizelce.

jak wyzej napisałem, odblaskowe elementy koniecznie chcę żeby były ok.gif no i właśnie z tego tez wzgledu chodzi po głowie bardziej kolorowy kask niż cały czarny, wydaje mi się, ze ten HJC czarny z czerwonymi dodatkami dobrze by pasował do pozostałej czerni a przy tym byłby zauwazalny hmm.gif

Uprzedzając ewentualne pytania, kwestie bezpieczeństwa konkretnych kurtek i spodni będę jak najbardziej brał po uwagę, na razie chcę zdecydować co do rodzaju i wyglądu ciuchów.

Napisano

Niestety nie mam doświadczenia, ale wniosek z różnych dyskusji mam taki, skóra to skóra, materiał jej nie zastąpi

Ja kupiłem taką redline biker

2162.jpg

Moim zdaniem pasuje na każde moto prócz crossa zlosnik.gif do tego mam zamiar jeansy motocyklowe nabyć, a kask jeszcze nie wiem jaki

Napisano
  • Autor

> Niestety nie mam doświadczenia, ale wniosek z różnych dyskusji mam

> taki, skóra to skóra, materiał jej nie zastąpi

> Ja kupiłem taką redline biker

ok.gif podoba mi się

ile plnów i gdzie ?

własnie o takich fasonach kurtek myślę

Napisano

> podoba mi się

> ile plnów i gdzie ?

kupilem na motobazarze w Warszawie, za 790, oficjalna cena 999, mozna ja kupic w roznych sklepach sprawdz na stronie producenta

> własnie o takich fasonach kurtek myślę

ok.gif

Napisano
jak chcesz jezdzic teraz to tekstylia, bedzie cieplej i bardziej sucho a na wiosne i tak kupisz skore, ktora jest zwyczajnie bezpieczniejsza.
Napisano
  • Autor

> jak chcesz jezdzic teraz to tekstylia, bedzie cieplej i bardziej

> sucho a na wiosne i tak kupisz skore, ktora jest zwyczajnie

> bezpieczniejsza.

hmmm hmm.gif, dlaczego skóra ma być bezpieczniejsza ? jeśli porównamy oba rodzaje kurtek z jakimiś wszytymi wzmocnieniami to w czym skóra będzie bezpieczniejsza ? Szorowania po asfalcie i tak pewnie żadna nie przetrwa.

Pytam jak najbardziej powaznie.

Odnośnie praktyczności w lato. Czy czasem w skórze nie będzie bardziej gorąco niż w takiej tekstylnej z jakimis mądrymi membranami itp. ?

Napisano

> Czarne ubranie + słońce =

> Ciężko w tym wytrzymać nawet przy niewielkich upałach. W środku lata

> będziesz uniał jazdy na moto ze względu na temperaturę.

> Nigdy nie kupię czarnych ubrań na moto!

calkowicie sie nie zgodze, jezdze w czarnej skorze w najwieksze upaly i jest lajcik, moze jakbys mial stac w tym 30 minut na sloncu to bys sie zgrzal, ale w czasie normalnej jazdy (nawet w korkach) jest luzik grinser006.gif

Napisano

> hmmm , dlaczego skóra ma być bezpieczniejsza ? jeśli porównamy oba

> rodzaje kurtek z jakimiś wszytymi wzmocnieniami to w czym skóra

> będzie bezpieczniejsza ? Szorowania po asfalcie i tak pewnie

> żadna nie przetrwa.

Jak nie, jak tak... biglaugh.gif

Napisano

> hmmm , dlaczego skóra ma być bezpieczniejsza ? jeśli porównamy oba

> rodzaje kurtek z jakimiś wszytymi wzmocnieniami to w czym skóra

> będzie bezpieczniejsza ? Szorowania po asfalcie i tak pewnie

> żadna nie przetrwa.

w jakiejs ksiazce mialem dane dotyczace tego ile jaki matrerial wytrzyma szorowania po asfalcie i nie pamietam dokladnie watosci ale skora wytrzymywala sporo wiecej od tekstyliow, a te z kolei o niebo lepiej od dzinsow, ktore wytrzymywaly chyba 2 metry

Napisano

> ale skora wytrzymywala sporo wiecej od tekstyliow, a te z kolei

> o niebo lepiej od dzinsow, ktore wytrzymywaly chyba 2 metry

Eee, słabe siakieś, levisy na Zakopiance wytrzymały więcej... rotfl.gif

Napisano

> Eee, słabe siakieś, levisy na Zakopiance wytrzymały więcej...

musi jakies podroby miales, bo w ksiazce pisali o oryginalnych wpysk.gif

Napisano

> musi jakies podroby miales, bo w ksiazce pisali o oryginalnych

albo sie turlal zamiast jak bozia kaze jechac dupskiem po asfalcie

Napisano

Krąży taka opinia, ze teksy wytrzymuja kilka metrów a skorka kilkanaście/kilkadziesiąt. Ile w tym prawdy wole nie sprawdzac. W kazdym razie widzialem gdzies w necie zdjęcia poparzeń po slizgu w teksach - plastik pieknie wtopił się gosciowi w kolanka i uda. Widzialem takze goscia który zaliczyl kilkaset metrów (moze przesada, ale dłuuugi kawałek) slizgu po autostradzie w skórzanym kombi, i oprocz tego ze kombi nadawalo sie na smietnik to kolo nie mial ani jednej obcierki i wyszedl calo. A jesli chodzi o wytrzymanie temperatur to nie jest tak zle w skórach

Napisano

> Krąży taka opinia, ze teksy wytrzymuja kilka metrów a skorka

> kilkanaście/kilkadziesiąt. Ile w tym prawdy wole nie sprawdzac.

> W kazdym razie widzialem gdzies w necie zdjęcia poparzeń po

> slizgu w teksach - plastik pieknie wtopił się gosciowi w kolanka

> i uda. Widzialem takze goscia który zaliczyl kilkaset metrów

> (moze przesada, ale dłuuugi kawałek) slizgu po autostradzie w

> skórzanym kombi, i oprocz tego ze kombi nadawalo sie na smietnik

> to kolo nie mial ani jednej obcierki i wyszedl calo. A jesli

> chodzi o wytrzymanie temperatur to nie jest tak zle w skórach

Bo zasadniczo sprawa rozbija się o ochraniacze wszyste w kurtkę/kombinezon. Jak na nich "jedziesz", to większej krzywdy sobie nie zrobisz. ok.gif

Napisano

> albo sie turlal zamiast jak bozia kaze jechac dupskiem po asfalcie

Jechałem, jechałem... nono.gif

Napisano

Też jestem na etapie kupna ubrania i stawiam zdecydowanie na skórę:) Wydaje mi się bezpieczniejsza i bardziej do moto pasuje;p;p Odpowiadała by mi czarna z jakimiś odblaskami (pry gorszej widocznosci zakładam kamizelkę. Kask mam HJC CS R1 malowanie character czarno srebrny. Złego słowa o nim nie powiem:) w paru kaskach jeżdziłem i HJC naprawdę bardzo dobrze wypadł:) ma idealnego antifoga. Trochę głośny na nakedze jest ale da się wytrzymać.

Napisano

> calkowicie sie nie zgodze, jezdze w czarnej skorze w najwieksze upaly

> i jest lajcik, moze jakbys mial stac w tym 30 minut na sloncu to

> bys sie zgrzal, ale w czasie normalnej jazdy (nawet w korkach)

> jest luzik

Przejechałbyś się w jasnej kurtce, wtedy byś zmienił zdanie 270751858-jezyk.gif

Ja wolę jasne ubrania. Temat przetestowany osobiście... poza tym to czysta fizyka wink.gif

Napisano

> Przejechałbyś się w jasnej kurtce, wtedy byś zmienił zdanie

> Ja wolę jasne ubrania. Temat przetestowany osobiście... poza tym to

> czysta fizyka

No niestety. Zgodnie z jej prawami brud na jasnej kurtce widac po 1 jezdzie. Nie znaczy to oczywiscie ze nie nalezy prac czarnych. Ale wystarczy latem przejechac 10 km remontowanego odcinka drogi w korku...czlowiek w koszulce wuglada jak swinia a co dopiero w jasnej kurtce..

Napisano

Ja w sumie mam kilka rodzajow strojow smile.gif).

I tak na bardzo gorace/upalne dni zakladam:

2009_Scorpion_Cool_Rod_Mesh_Jacket.jpg i 2006_Icon_Anthem_Pant.jpg ewentualnie przy super upale icon_regulator_vest_ser-dest_LG.jpg

Na dni cieple ale bez przesady:

JCM-2810-1170.jpg i gacie jak wyzej.

A na zimne i wszystkie wyjazdy dlugodystansowe i powazne:

spodnie_lizard_01.jpg i kurtke tekstylna 3 warstwowa ale akurat nie moge znalezc zadnego obrazka frown.gif.

Generalnie wszystko zalezy pewnie od rodzaju moto - jesli mowimy o tzw "modzie " smile.gif.

Napisano

> Przejechałbyś się w jasnej kurtce, wtedy byś zmienił zdanie

> Ja wolę jasne ubrania. Temat przetestowany osobiście... poza tym to

> czysta fizyka

moja druga kurtka jest biala i podtrzymuje swoja teze

Napisano
a gdzie te spodnie icona trafiles?
Napisano

> a gdzie te spodnie icona trafiles?

Tzw dżinsy smile.gif ?

W jueseju. Wyszly razem z wysylka jakies 280 zł. No ale dolar byl po 2 zlote.

Wszystko co zalaczone poza spodniami halvarssonsa przylecialo zza oceanu smile.gif.

Ale widze ze mozna teraz na ebayu wyrwac za 75 $ i wysylka w us free. Jak masz kogos to ci domą wysle za 20$ i tez sie w 270 zmiescisz.

A spodenki sa 1 klasa. Gruby jeans i wzmocnienia kevlarowe na wrazliwych miejscach. Niestety ochraniaczy brak frown.gif

Napisano

> Tzw dżinsy ?

> W jueseju. Wyszly razem z wysylka jakies 280 zł. No ale dolar byl po

> 2 zlote.

> Wszystko co zalaczone poza spodniami halvarssonsa przylecialo zza

> oceanu .

to daj jakas linke do sklepu, ktory do Polski wysyla bo te co ja znalazlem to nie chca

Napisano

Moze ci maja tez niebieskie ?

jakiś tekst

Z wysylka do PL jakies 300 no ale nie wiem jak z UC bo jak sie przy..ola to 30% extra a wtedy to chyba i w PL kupisz za taka kase.

Napisano

> Moze ci maja tez niebieskie ?

> jakiś tekst

> Z wysylka do PL jakies 300 no ale nie wiem jak z UC bo jak sie

> przy..ola to 30% extra a wtedy to chyba i w PL kupisz za taka

> kase.

czarne to juz nie to .... ale dzieki

Napisano

Cześć!

Osobiście posiadam odzież zakupioną osobiście u Funta Lipno Kr 15 (499,-) i Sp7 (380,-) cena z dnia zakupu 25 sierpnia 2009r + kominiarka gratis. Jestem zadowolony. Dodatkowa informacja kumplowi po ślizgu zreperowali (poszyli i wymienili elementy za 50,- nic nie widać to też zaleta). W sklepie internetowym (www.funt.pl) mają trochę drożej więc może warto podjechać jak ktoś ma ~200-300 km do lipna woj Kuj-pom trasa 10 Warszawa-Toruń, aby poprzymierzać różne modele możliwe. Pozdrawiam

Tomek

Jezeli coś wiecej to pisz [email protected]

Napisano

Co do ciuchow ja tez mam czarne ale gore-tex ale musza miec wywietrzniki,

w skorze sie bedziesz smazyl, a co do kasku.

Na samym poczatku popelnilem ten blad i kupilem czarny,

nigdy wiecej angryfire.gif.

To jest piekarnik z mikrofala.

Na ale kazdy ma swoje gusta grinser006.gif

Pozdrawiam.

Na chlodne dni kup sobie cieple rekawice biglaugh.gif

Napisano

> Co do ciuchow ja tez mam czarne ale gore-tex ale musza miec

> wywietrzniki,

> w skorze sie bedziesz smazyl, a co do kasku.

> Na samym poczatku popelnilem ten blad i kupilem czarny,

> nigdy wiecej .

> To jest piekarnik z mikrofala.

> Na ale kazdy ma swoje gusta

> Pozdrawiam.

> Na chlodne dni kup sobie cieple rekawice

ciuszki z goretexem troszke kosztuja .... a szkooooda ......

Napisano

> ciuszki z goretexem troszke kosztuja .... a szkooooda ......

mozna tez tansze odpowiedniki kupic

np.

CorDura, Polo-TEX i ponoc sympatex

Napisano
  • Autor

> mozna tez tansze odpowiedniki kupic

> np.

> CorDura, Polo-TEX i ponoc sympatex

W sobotę byłem w paru fajnych sklepach z ciuchami moto i przy okazji otrzymałem sporo cennych opinii o różnych ciuchach i ich doborze do moich spodziewanych warunków w jakich będą stosowane. Jechałem tam z nastawieniem na strój skórzany a wróciłem z w zasadzie decyzją kupna stroju jednak tekstylnego (tak jak myślałem na początku). Z tego co przymierzałem to bardzo spodobała mi się kurtka Roleff bodajże model Liverpool ale decyduję się na inne. Bardzo spodobały mi się ciuchy firmy Ozone, konkretnie kurtka Ozone Duke i spodnie Ozon Traffic. Kurtki super wg mnie uszyte, szycie nicią odblaskową, wygodne, z kilkoma fajnymi kieszeniami, z nawiewnikami na zamek z przodu i z tyłu, z powszywanymi ochraniaczami, z odpinaną podpinką i w dodatku całkiem tanie bo 299pln. Spodnie też z odpinaną podpinką, można je spiąć z kurtką zamkiem cena to 229pln.

Importer tego to motoglobe.pl

Pewnie niejeden z Was powie, ze to badziew ale wg tego co oglądałem i przymierzałem to lepsze od paru po 400-500pln i więcej.

Na dniach jadę je kupić bo wtedy nie miał mojego koloru.

Acha, a kask kupiłem czarny połysk mlot.gif najwyżej przemaluję w lato hehe.gif

p.s. jak dobrze pójdzie to pojutrze będę miał komplet formalności i będę mógł zarejestrować moto. Tylko ta pogoda sciana.gif chciałbym jeszcze pośmigać troszkę slinka.gif

Napisano

> p.s. jak dobrze pójdzie to pojutrze będę miał komplet formalności i

> będę mógł zarejestrować moto. Tylko ta pogoda chciałbym

> jeszcze pośmigać troszkę

20.GIFwaytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.