Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mały problem przy regeneracji parownika...

Featured Replies

Napisano

Witka.

Wczoraj zregenerowałem parownik tartarini g/79se

W zasadzie wszystko poszło gładko, ale dzisiaj rano zaczęła mnie nurtować pewna kwestia.

Otóż chodzi o zaworek od I-go stopnia redukcji.

Nie wiem jak w innych parownikach ale w tym, zaworek jest przymocowany do dźwigienki za pomocą zawleczki i jest tam sprężynka.

I teraz dylemat - czy sprężynka powinna być po stronie zawleczki, czy po stronie grzybka zaworka? niewiem.gif

Może ktoś to robił albo ma foty albo w innych parownikach jest podobnie?

Na moją logikę jest tak, że jak dam sprężynkę po stronie grzybka to ona dociska grzybek do wylotu gazu i zaworek cały czas jest zamknięty, pomimo ruchu dźwigienki (membrany) i to mnie zmyliło, ale jak się głębiej zastanowiłem to przecież ruch mębrany(dźwigienki) powoduje większe albo mniejsze napięcie tej sprężynki i to może działać płynnie, gaz sobie odpycha grzybek.

A ja dałem sprężynkę po stronie zawleczki, czyli grzybek jest albo odsunięty od otworu albo go zamyka, to już nie działa płynnie sciana.gif

Ktoś poratuje?

Tak to wygląda (zdjęcie znalezione w necie, robione telefonem... niestety sprężynki nie widać)

0012.jpg

Napisano
  • Autor

Założyłem ze sprężynką po stronie zawleczki i jeździ ale chętnie się dowiem czy tak jest dobrze?

Napisano

> Założyłem ze sprężynką po stronie zawleczki i jeździ ale chętnie się

> dowiem czy tak jest dobrze?

Nie bardzo potrafię zrozumieć jaka to może być sprężynka. W parownikach np BRC, Lovato, Zavoli w pierwszym stopniu rozprężania jest duża, solidna sprężyna, która przez membranę działa na dźwigienkę, a dźwigienka otwiera zwór. Inaczej mówiąc: bez gazu zawór jest otwarty. Ciśnienie napływającego gazu działa na membranę z przeciwnej strony niż sprężyna i w miarę wzrostu ciśnienia w komorze zawór się zamyka.

Napisano
  • Autor

> Nie bardzo potrafię zrozumieć jaka to może być sprężynka. W

> parownikach np BRC, Lovato, Zavoli w pierwszym stopniu

> rozprężania jest duża, solidna sprężyna, która przez membranę

> działa na dźwigienkę, a dźwigienka otwiera zwór. Inaczej mówiąc:

> bez gazu zawór jest otwarty. Ciśnienie napływającego gazu działa

> na membranę z przeciwnej strony niż sprężyna i w miarę wzrostu

> ciśnienia w komorze zawór się zamyka.

A w tartarini jest jeszcze jedna mała sprężyka właśnie przy grzybku zaworu.

Napisano

> Wczoraj zregenerowałem parownik tartarini g/79se

ile kkm wytrzymal? Jakie objawy zuzycia?

Napisano
  • Autor

> ile kkm wytrzymal? Jakie objawy zuzycia?

Łącznie 253kkm ale po 120 go regenerowałem, czyli od regeneracji przejechałem na nim 133kkm.

W zasadzie działał do końca ale... już nie płynnie. Jak go rozkręciłem to walił gazem jak głupi czy to na wolnych obrotach czy przy 7kprm (ale fajnie strzelał w wydech po odpuszczeniu gazu haha).

Poza tym przy ostrym wciśnięciu pedału gazu potrzebował czasu by podać gaz... czyli była taka turbo-dziura bolesna.

Ciekł płyn przez króćce na dole.

Silnik 1.2 mpi 75 koni palił 10l (to akurat chyba się nie zmieni rotfl.gif) ale najgorsze jest to, że jak jeździłem oszczędnie to palił tyle samo hehe.gif

Po wymianie na nowy (identyczny ale zregenerowany) wszystkie bolączki ustąpiły a spalanie to zacznę mierzyć od jutra.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.