Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mam zgryz z pompą hamulcową

Featured Replies

Napisano

Jak pisałem - zepsuła mi sie pompa hamulcowa i chyba dzięki temu sam odkrył się problem z serwem.

Jeszcze rano pisałem w wątku w którym Glaca pisał o serwie, że nie rozumiem problemu słabych hamulców, a teraz mam zgryz polegający na tym, że w sklepach sa pompy i serwa tylko do UNO 900, 1.0, 1.1, 1,3D (średnica wew. 19mm, a u mnie jest 20,6 - chyba niewiem.gif ).

No i stąd moje pytanie - czy zmiana na taką pompę bardzo wpłynie na jakość hamulców?

Jeśli nie kupować ciut mniejszej pompy to co w zamian? najlepiej tak abym tylko zamontował bez żadnych modyfikacji?

Napisano

Jeżeli pompa będzie mniejsza, to nie powinieneś poczuć różnicy na minus, powiem więcej, teoretycznie to powinno Ci się wydać, że hamulce będą lepsze. grinser006.gif

Napisano

w moim kiedyś (ok 6 lat temu) zczęło ciec między pompą,a serwem do tego stopnia że butelka hydrolu na tydzień ledwo starczała oslabiony.gif

pojechałem na warsztat nie mieli oryginalnej pompy,ale mieli pompe od maluszka i pasowała idealnie spineyes.gif i tak śmiga do dzisiejszego dnia

Napisano
  • Autor

> Ta ma 20,6. Sam taką kupiłem u tego gościa.

> jakiś tekst

> Szukałem od turbo ale po 150 zł

Kolejne pytanie mam a'propo średnicy wewnętrznej.

Obchodząc dziś wszystkie sklepy natknąłem sie na jeden, w którym gość posługując się jakimś katalogiem, powiedział że do m.in. mojego jest pompa w średnicy wew. 25,42 ???? icon_eek.gifboje_sie.gif

Znalazłem też pompę opisaną jako do 127/fiorino - wygląda zewnętrznie i wymiarowo identycznie z moją. Pytanie za 1 pkt. czy zewnętrznie pompę 19,05 czy 20.6 cz 22.225(turbo) jestem w stanie rozróżnić.

Ma ktoś może epera co w nim piszą na ten temat?

Napisano

> Znalazłem też pompę opisaną jako do 127/fiorino - wygląda zewnętrznie

> i wymiarowo identycznie z moją. Pytanie za 1 pkt. czy

> zewnętrznie pompę 19,05 czy 20.6 cz 22.225(turbo) jestem w

> stanie rozróżnić.

Mi się wydawało, ze jak rozmiar całej pompy jest taki sam to i tłok w niej jest też taki sam.

No bo co... Wydaje mi się, że grubość ścianki pompy powinna być stała a im grubszy tłok tym grubsza pompa - to tylko moje domysły.

Mogę Ci zmierzyć moją starą pompę.

W każdym razie po wpisaniu nr pompy (do której link podałem) do katalogu InterCars pojawia się info o średnicy tłoka 20,64 mm.

Napisano

> Mi się wydawało, ze jak rozmiar całej pompy jest taki sam to i tłok w

> niej jest też taki sam.

> No bo co... Wydaje mi się, że grubość ścianki pompy powinna być stała

> a im grubszy tłok tym grubsza pompa - to tylko moje domysły.

> Mogę Ci zmierzyć moją starą pompę.

> W każdym razie po wpisaniu nr pompy (do której link podałem) do

> katalogu InterCars pojawia się info o średnicy tłoka 20,64 mm.

Grubość całej pompy może nie, ale to co wchodzi w servo może być takie samo pomimo większej pompy.

Mam servo od cromy i pompa pasuje a na pewno jest mniejszy tłok.

Napisano
  • Autor

> Ta ma 20,6. Sam taką kupiłem u tego gościa.

> jakiś tekst

> Szukałem od turbo ale po 150 zł

Czy ja wiem czy to ma 20,6 skoro do wszystkich UNO? Ale nie miałem w ręku tej pompy więc nie ocenię.

Po drugie Delphi to dawna fabryka amortyzatorów w Krośnie, więc nie będę przepłacał za pośredników i przesyłkę skoro na jutro lub pojutrze taka będę miał w sklepie obok. Mój problem jest taki ze chcę na już! zlosnik.gif

Poradzę Ci nie szukaj specjalnie od turbo ale pompę o średnicy 22,225 i ... odpowiednim gwincie do wkręcania sztywnych przewodów. 275123014-zielony.gif . Właśnie taką pompę dostałem przypadkiem w sklepie, ale oddaję bo u mnie jest gęsty gwint a do tej pompy pasuje układ hamulcowy złożony z elementów o gwincie metrycznym.

Napisano
  • Autor

> w moim kiedyś (ok 6 lat temu) zczęło ciec między pompą,a serwem do

> tego stopnia że butelka hydrolu na tydzień ledwo starczała

> pojechałem na warsztat nie mieli oryginalnej pompy,ale mieli pompe od

> maluszka i pasowała idealnie i tak śmiga do dzisiejszego dnia

Bo maluszek też miał pompy 19,06. Więc taką jaka jest zamontowana w 3/4 wszystkich uno. smile.gif

Napisano
  • Autor

> Mi się wydawało, ze jak rozmiar całej pompy jest taki sam to i tłok w

> niej jest też taki sam.

> No bo co... Wydaje mi się, że grubość ścianki pompy powinna być stała

> a im grubszy tłok tym grubsza pompa - to tylko moje domysły.

No to Ci się źle wydawało, zaraz wszystko wyjaśnię.

Napisano
  • Autor

> Znalazłem też pompę opisaną jako do 127/fiorino - wygląda zewnętrznie

> i wymiarowo identycznie z moją. Pytanie za 1 pkt. czy

> zewnętrznie pompę 19,05 czy 20.6 cz 22.225(turbo) jestem w

> stanie rozróżnić.

Kupiłem tą pompę, na pierwszy rzut oka identyczna, przymiarka do serwa pasuje idealnie. yay.gif

Schody zaczęły się gdy chciałem ja juz zamontować w samochodzie, a związane z tym że fiat stosował dwa rodzaje gwintów w tych końcówkach do przykręcania. Ja niestety mam ten gęsty gwint, a pompa zrobiona jest na metryczny. Skąd to wiem? Bo mam w zapasie kilka przewodów hamulcowych, w tym między innymi od kanciaka i kaszlaka, a także takie do mojego z końcówkami z gęstym gwintem. Więc do tej pompy lekko i do końca wkręcały się końcówki przewodów z kanciaka. mad.gif

Nie dając za wygraną pomyślałem o zamianie bebechów pomp pomiędzy nową a moją przeciekająca. Zacząłem od rozbierania swojej pompy. Nie będę opisywał a przejdę od razu do konkluzji. Nowej pompy nawet nie ruszyłem. Konstrukcja samej pompy jest taka, że ten element który jest popychany trzpieniem z serwa ma średnicę dokładnie taką jak średnica pompy. To że nie wyskakuje to efekt wewnętrznej blokady pomiędzy sekcjami (ktos będzie chciał dokładniej to wyjaśnię).

Dla pewności rozebrałem też pompę od kaszlaka która mam w garażu od nie pamiętam kiedy.

Efekt to odpowiedź na pytanie , które sam zadałem i pozostawiłem na górze w postaci cytatu.

Wszystkie trzy pompy położone koło siebie, wyglądają zewnętrznie nieomal identycznie, rozmiar zewnętrzny każdej z nich to 29-30mm, długość ta sama, ale jedna z nich to 19,06, druga 20,54, trzecia 22,225. Można to stwierdzić mierząc suwmiarką (nawet tak tylko przykładając miarke do pompy) ten element z tyłu pompy do którego wchodzi ten trzpień z serwa. palacz.gifwinner.gif

Druga istotna rzecz różniąca różne pompy fiatowskie i na który trzeba zwrócić uwagę to ten wrrrr rozmiar gwintu: metryczny i gęsty. irked.gif

Przed chwila wpadłem na taki pomysł. Nie chcę mi sie za bardzo oddawać tej nowej pompy (22,225 za 50 zł nie często się trafia - jakbym chciał taka specjalnie kupić to krzyczą najmniej 150-180zł) , nie chcę tez wymieniać całego układu hamulcowego na taki z gwintami metrycznymi.

Czy da radę odciąć to zgrubienie na przewodach które mam w samochodzie, nałożyć nowe z gwintem metrycznym końcówki i .... no właśnie jak sklepać lub zrobić takie zgrubienie końcówce przewodu? hmm.gif

Napisano

> Kupiłem tą pompę, na pierwszy rzut oka identyczna, przymiarka do

> serwa pasuje idealnie.

> Przed chwila wpadłem na taki pomysł. Nie chcę mi sie za bardzo

> oddawać tej nowej pompy (22,225 za 50 zł nie często się trafia -

> jakbym chciał taka specjalnie kupić to krzyczą najmniej

> 150-180zł) , nie chcę tez wymieniać całego układu hamulcowego na

> taki z gwintami metrycznymi.

> Czy da radę odciąć to zgrubienie na przewodach które mam w

> samochodzie, nałożyć nowe z gwintem metrycznym końcówki i ....

> no właśnie jak sklepać lub zrobić takie zgrubienie końcówce

> przewodu?

każdy tokarz ci pomoże i dotoczy redukcje, tzw. WZ-ki, czyli element z gwintem wewnętrznym na przewody hamulcowe, które masz, i gwint zewnętrzny, który wkręcisz do pompy.

są ofkors specjalne przyrządy do zarabiania przewodów hamulcowych, np. taka praska , ale nie wiem, czy da radę z przewodami stalowymi? hmm.gif więc chyba redukcje wyjdą sporo taniej...

a co do pompy i serwa: pompa z uno T pasuje (prawie) p&p do serwa z punto MK I - nawet zbiorniczek płynu mam unowy, obeszło się bez przesuwania pedałka gazu waytogo.gif jedynie czwarte wyjście zaślepiłem.

Napisano
  • Autor

> każdy tokarz ci pomoże i dotoczy redukcje, tzw. WZ-ki, czyli element

> z gwintem wewnętrznym na przewody hamulcowe, które masz, i gwint

> zewnętrzny, który wkręcisz do pompy.

> są ofkors specjalne przyrządy do zarabiania przewodów hamulcowych,

> np. taka praska , ale nie wiem, czy da radę z przewodami

> stalowymi? więc chyba redukcje wyjdą sporo taniej...

Taka praska to może być tylko do miedzianych przewodów, które zakuł bym sam i bez tej praski - szkoda na nią pieniędzy. no.gif

> a co do pompy i serwa: pompa z uno T pasuje (prawie) p&p do serwa

> z punto MK I - nawet zbiorniczek płynu mam unowy, obeszło się

> bez przesuwania pedałka gazu jedynie czwarte wyjście

> zaślepiłem.

Założyłem tą pompę 22.225 od fiorino, mechanik zakuł mi stalowe przewody z nowymi końcówkami - koszt 20zl i to na miejscu u mnie w garażu więc taniej niż zrobienie redukcji.

Co do jakości nowych końcówek nie będę się wypowiadał bo straciłem przez nie cały dzień zanim znalazłem w sklepie specjalne klucze do przewodów hamulcowych. Zwykłym kluczem po prostu nakrętka natychmiast się niszczyła. wrrr.gif , stare końcówki mógłbym zwykłym kluczem zakręcić aż do zerwania gwintu i nie zniszczyły by się. hmm.gif

Składanie zajęło mi trochę czasu bo starałem się nie zapowietrzyć układu - chyba się udało.

Wrażenia - na starym serwie (a mam dość spore - właściwie nie wiem czy zmieściłoby mi się takie o cal większe) większa pompa - po prostu kotwica zlosnik.gif . Starym układem również mogłem zablokować koła, ale teraz czuję że mam lepsze panowanie nad punktem na granicy przyczepności, a co za tym idzie droga hamowania się wyraźnie skróciła. Jeszcze muszę opanować odruchy szybkiego deptania w pedał bo szybciej koła są blokowane (niższy skok) , ale poprawnie lekko hamując samochód staje nieomal w miejscu. ok.gifzlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.