Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

CNG co zrobić?

Featured Replies

Napisano

Witam. Na 99% stanę się właścicielem astry 1,8 z 2002 roku. Autko przyjechało z Włoch i ma zainstalowaną instalację cng. I tu pytanko czy zostawić to coś czy wymontować sprzedać i zakupić instalke lpg? Martwi mnie ilość stacji cng(w Krakowie mam niby dwie stację ale co będzie jak pojadę sobie w góry co często robimy z dziewczyną) i butla w bagażniku która ogranicza miejsce praktycznie do małych zakupów smile.gif. No i serwis, przeglądy takiej instalacji z lpg nie ma problemów a z takim wynalazkiem? Miejsce w bagażniku w sumie to nie jest jakiś szczególny problem ale te stacje cng. To mnie martwi. Choć z drugiej strony co dziennie jeżdżę po Krakowie ale dwie stację to też pewien dyskomfort. Kurcze nie wiem co robić. Proszę o radę pozdrawiam

Napisano

Ja Ci proponuję abyś na razie nic nie demontował. Skoro masz stację CNG w mieście to pojeździj jakiś czas, zobacz jak to wychodzi finansowo, czy częściej śmigasz na benzynie czy gazie. Potem wyciągaj wnioski.

A jak okaże się, że faktycznie jest to nieopłacalne to zdemontuj i tyle.

Napisano

Na początek pojeździsz, to zobaczysz. Jak już takie auto masz, to nie ma co od razu wykonywać nerwowych ruchów. Gdybyś miał zakładać CNG, to bym Ci zdecydowanie odradzał. Niestety jazda na CNG obecnie nie jest nawet tańsza od jazdy na LPG, nie mówiąc już o wyraźnym spadku osiągów. Do tego jeszcze marna sieć dystrybucji.

Napisano

> Na początek pojeździsz, to zobaczysz. Jak już takie auto masz, to nie

> ma co od razu wykonywać nerwowych ruchów. Gdybyś miał zakładać

> CNG, to bym Ci zdecydowanie odradzał. Niestety jazda na CNG

> obecnie nie jest nawet tańsza od jazdy na LPG, nie mówiąc już o

> wyraźnym spadku osiągów. Do tego jeszcze marna sieć dystrybucji.

Również mam zdanie że powinieneś pojeździć i zobaczyć czy odpowiada ci jazda na CNG wraz ze wszystkimi dobrodziejstwami i mankamentami tego rozwiązania.

Jednak co do opinii o spadku osiągów muszę się nie zgodzić - sam jeżdżę służbowym oplem combo i na CNG jest mocniejszy niż na benzynie, poza tym mój opel pali na trasie ok. 6 m3/100 km przy cenie 2,10 PLN daje to ok. 12 PLN za 100 km, natomiast mój lanos np na trasie pali 8 l LPG przy cenie 1,80 daje ok. 14 PLN za 100 km.

Dodatkowym wydatkiem jest legalizacja zbiorników przez TDT - w Krakowie nie będziesz miał z tym problemów bo masz oddział TDT na miejscu, nie pamiętam co ile się robi taką legalizację, ale kosztuje kilka stówek.

Napisano

> Również mam zdanie że powinieneś pojeździć i zobaczyć czy odpowiada

> ci jazda na CNG wraz ze wszystkimi dobrodziejstwami i

> mankamentami tego rozwiązania.

> Jednak co do opinii o spadku osiągów muszę się nie zgodzić - sam

> jeżdżę służbowym oplem combo i na CNG jest mocniejszy niż na

> benzynie,

Nie wiem, u mnie w pracy jest CC700 i na CNG jeździ na pewno gorzej niż na LPG, bo taką wcześniej instalację miało. Żebyś się nie dziwił, co za pacjent przerabia sobie cinquecento 700 najpierw na LPG a potem na CNG, to Ci powiem, że chodzi o jednostkę badawczą. smile.gif

poza tym mój opel pali na trasie ok. 6 m3/100 km przy

> cenie 2,10 PLN daje to ok. 12 PLN za 100 km, natomiast mój lanos

> np na trasie pali 8 l LPG przy cenie 1,80 daje ok. 14 PLN za 100

> km.

Ale obawiam się, że porównanie z oplem LPG lub lanosem CNG mogłoby nie wyjść tak optymistycznie dla gazu ziemnego. Trzeba jeszcze doliczyć koszt dojazdu i czas spędzony na dotarciu do raczej niespecjalnie licznych stacji z tego typu paliwem.

Napisano

> Nie wiem, u mnie w pracy jest CC700 i na CNG jeździ na pewno gorzej

> niż na LPG, bo taką wcześniej instalację miało. Żebyś się nie

> dziwił, co za pacjent przerabia sobie cinquecento 700 najpierw

> na LPG a potem na CNG, to Ci powiem, że chodzi o jednostkę

> badawczą.

instalacja w oplu jest fabryczna, więc może dlatego jest dobrana bardzo dobrze i nie ma na co narzekać

>Trzeba jeszcze

> doliczyć koszt dojazdu i czas spędzony na dotarciu do raczej

> niespecjalnie licznych stacji z tego typu paliwem.

to jest niestety problem, ale w Krakowie jak kolega wspomniał są dwie stacje, jedna prywatna,druga Gazowni, więc nie jest jeszcze tak źle, gorzej jest w trasie, albo jak np. u mnie w Kielcach - jest jedna stacja, ale otwarta od 7 do 15

Napisano

Ale stacji jest coraz więcej (w Lublinie też). Sadzę, że będzie ich przybywać, gdyż CNG staje się coraz bardziej popularne w środkach komunikacji miejskiej.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Kurcze lipa będzie z tym gazem okazało się że butla nie ma atestu i jest jakaś z przed 2002 roku. Atest na to to koszty powyżej 1000zł więc demontuję i będzie lpg. Może to i dobrze bo przynajmniej odpada problem z serwisem i tankowaniem. Mam jeszcze takie pytanko chce zostawić przewody paliwowe może przydadzą się do montażu lpg? I gdzie najlepiej w Krakowie poszukać dobrego szpenia od gazu w astrze i dużej pojemności smile.gif? Pozdrawiam

Napisano

Mam

> jeszcze takie pytanko chce zostawić przewody paliwowe może

> przydadzą się do montażu lpg?

A nie idzie to nierdzewką fi6x1?

Jak tylko w komorze silnika i w bagażniku masz odpowiednio długi naddatek przewodów, żeby dopasować to do nowego zbiornika i reduktora oraz pewność, że mosiężne baryłki zatną się na przewodzie, to IMHO może zostać.

Napisano

> Kurcze lipa będzie z tym gazem okazało się że butla nie ma atestu i

> jest jakaś z przed 2002 roku. Atest na to to koszty powyżej

> 1000zł więc demontuję i będzie lpg. Może to i dobrze

Dziwne , bo atest (homologacja) na butlę wynosi 10lat , chyba że w CNG jest inaczej ...

Ja osobiście jeśli będziesz montował LPG kazał bym wywalić najpierw całkowicie starą instalkę i założyć zupełnie nową ...

Stare przewody i itd , też ulegają niszczeniu , a jak gaziarz zakłada nową instalkę to niech założy w 100% nową ...

Napisano
  • Autor

No właśnie te przewody do nierdzewka więc myślę że jak spasuje to chyba zostawię. A i miejsce na reduktor jest tak jak podobno zalecają czyli na dole pod zderzakiem. A tak na marginesie zainwestować w brc czy któryś stag?

Napisano

BRC założysz za 2800. Nie wiem, czy Stag z lepszymi komponentami nie zbliży się do tej ceny.

Napisano

A i miejsce na reduktor jest tak jak podobno

> zalecają czyli na dole pod zderzakiem.

Debilizm. Byle stłuczka i po reduktorze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.