Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zimowe doświadczenia z oponami - czyli wątek o oponach :-)

Featured Replies

Napisano

Witam.

Spoglądając za okno widzę już pierwsze, natarczywe uderzenie zimy. Nadszedł czas by zainteresować się zakupem stosownego wyposażenia dla mojej 159. To będzie moja pierwsza zimowa przygoda z tym samochodem. Wątków oponiarskich jest stotysięcyitrochę - o wszystkim i o niczym.

Wielu z Was doświadczenia zimowe ma już za sobą, chciałbym skorzystać z Waszej wiedzy - jakich marek się wystrzegać.

Założenia: rozmiar 225/50/17 H/V, koniecznie XL, gdyż 159 SW Q4 jest potwornie ciężka. Do tego bardziej zależy mi na dobrej przyczepności podczas hamowania na śliskim niż np. przyczepności podczas przyspieszania. Z tym ostatnim nie ma problemu nawet na letnich Eagle F1 :-)

Przymierzałem się do Pirelli Sottozero, ale aktualne testy ADAC w zbliżonym rozmiarze i nowym wydaniu są słabe.

Napisano

Zwroc uwage na indeks nosnosci, jest istotny w przypadku 159.

W biezacym numerze Auto Motor i Sport jest test opon zimowych - w rozmiarze jak dla Golfa ale imo warto przeczytac przed dokonaniem wyboru. Nie zawsze najdrozsze znaczy najlepsze wink.gif

Ja mam Nokiany, na sniegu nie sa najlepsze ale z tego co pamietam na mokrym daja rade.

Napisano

> Przymierzałem się do Pirelli Sottozero, ale aktualne testy ADAC w

> zbliżonym rozmiarze i nowym wydaniu są słabe.

W rozmiarze 225/50R17 pomyśl o Dunlopach Wintersport M3 lub nowszych 3D. M3 są produkowane od bardzo dawna,

ale są dość dobre, 3D są ich rozwinięciem. Spokojnie są dostępne z nośnością 98 XL

Napisano
  • Autor

> W rozmiarze 225/50R17 pomyśl o Dunlopach Wintersport M3 lub nowszych

> 3D. M3 są produkowane od bardzo dawna,

> ale są dość dobre, 3D są ich rozwinięciem. Spokojnie są dostępne z

> nośnością 98 XL

M3 ujeżdżałem przez 3 sezony w 147 i bardzo byłem mile zaskoczony. To był jednak rozmiar maleńki, ledwo 195/60/15.

O ich następcach wypowadał się dobrze kolega z IKARa wiec może zaryzykuję hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Zwroc uwage na indeks nosnosci, jest istotny w przypadku 159.

> W biezacym numerze Auto Motor i Sport jest test opon zimowych - w

> rozmiarze jak dla Golfa ale imo warto przeczytac przed

> dokonaniem wyboru.

Poczytam ok.gif

>Nie zawsze najdrozsze znaczy najlepsze

Od jakiegoś czasu podążam tym tropem i w pozostałych samochodach stosuje różnego rodzaju wynalzaki. Do tej pory tylko raz się zawiodłem.

> Ja mam Nokiany, na sniegu nie sa najlepsze ale z tego co pamietam na mokrym daja rade.

Właśnie na dobrym zachowaniu w warunkach sniegowych najbardziej mi zależy.

Napisano

> Witam.

> Spoglądając za okno widzę już pierwsze, natarczywe uderzenie zimy.

> Nadszedł czas by zainteresować się zakupem stosownego

> wyposażenia dla mojej 159. To będzie moja pierwsza zimowa

> przygoda z tym samochodem. Wątków oponiarskich jest

> stotysięcyitrochę - o wszystkim i o niczym.

> Wielu z Was doświadczenia zimowe ma już za sobą, chciałbym skorzystać

> z Waszej wiedzy - jakich marek się wystrzegać.

> Założenia: rozmiar 225/50/17 H/V, koniecznie XL, gdyż 159 SW Q4 jest

> potwornie ciężka. Do tego bardziej zależy mi na dobrej

> przyczepności podczas hamowania na śliskim niż np. przyczepności

> podczas przyspieszania. Z tym ostatnim nie ma problemu nawet na

> letnich Eagle F1 :-)

> Przymierzałem się do Pirelli Sottozero, ale aktualne testy ADAC w

> zbliżonym rozmiarze i nowym wydaniu są słabe.

Ja akurat mialem to nieszczęści używac Dunlopów WS M3 i IMO nie jeździłem na orszych oponach. Moją 166 3.2 poprostu balem się na tym dziadostwie jeździć. AKtualnie jeżdżę na GY UG Performance i muszy przyznać, że są dosć przyzwoite chociaz najmilej wspominam właśnie Pirelli Sottozero. W zasadzie GY kupiłem tylko dlatego, że były o 40% tańsze od Sottozero

Napisano

W biezacym Auto Swiecie jest tez test zimowych opon w tym samym rozmiarze co w test w AMiS zlosnik.gif Na zdjeciach identyczny VW Golf jednak z odrobinke innym numerem rejestracyjnym hehe.gif

I co ciekawe... punktacja w obu gazetach bywa rozna zlosnik2.gif

Ale patrzac na te dwa testy mozna chyba polecic Continental Winter Contact TS 830 ok.gif

Nienajgorzej tez wypadl Dunlop SP Winter Sport 3D i Good Yeary (dwa rozne modele braly udzial w tych dwoch testach).

Pozostale opony tez niezle, ale juz kolejnosc mam wrazenie jest rozna w tych dwoch teoretycznie roznych testach opon w tym samym rozmiarze zlosnik.gif

W tescie porownywano wyniki zimowek do opony calorocznej - konkluzja jest taka, ze do auta klasy kompakt w klimacie gdzie snieg nie pojawia sie czesto smialo mozna zakladac opone caloroczna ok.gif

Napisano

> W tescie porownywano wyniki zimowek do opony calorocznej - konkluzja

> jest taka, ze do auta klasy kompakt w klimacie gdzie snieg nie

> pojawia sie czesto smialo mozna zakladac opone caloroczna

A jaka to konkretnie całoroczna opona była i jaki model? czy w porównaniu z letnimi nie jest głośniejsza? (o ile były oceniane szumy/głośność i o ile porównywano do letnich też)

Napisano
  • Autor

> W biezacym Auto Swiecie jest tez test zimowych opon w tym samym

> rozmiarze co w test w AMiS Na zdjeciach identyczny VW Golf

> jednak z odrobinke innym numerem rejestracyjnym

> I co ciekawe... punktacja w obu gazetach bywa rozna

To tradycyjnie najlepszy argument, że wynik testu, nawet profesjonalnie przygotowanego, zależy w głównej mierze od przyjętych kryteriów oceny. W sumie, ja oczekuje od takiego testu tylko i wyłącznie pomoc w odrzuceniu ewidentnych bubli. Ewentualnie później wybieram kryterium na którym najbardziej mi zależy i dokonuje wyboru.

> Ale patrzac na te dwa testy mozna chyba polecic Continental Winter

> Contact TS 830

Domyślam się, że jest to także najdroższa propozycja. Coś czuje, że przyjdzie mi sie pożegnać z bardzo okrągłą sumka frown.gif

> W tescie porownywano wyniki zimowek do opony calorocznej - konkluzja

> jest taka, ze do auta klasy kompakt w klimacie gdzie snieg nie

> pojawia sie czesto smialo mozna zakladac opone caloroczna

I zapewne kiedyś tak zrobię - tzn. miejskie autko wyposażę w całoroczne obuwie. Póki co stosuję we wszystkich rozwiązania specjalistyczne ok.gif

Napisano

> Domyślam się, że jest to także najdroższa propozycja.

Nie.

Drozsze w tym tescie byly GoodYeary, Micheliny i Pirelli (a Dunlop,Vredestein i Nokian porownywalnie cenowo do Continentala)

Napisano

> A jaka to konkretnie całoroczna opona była i jaki model? czy w

> porównaniu z letnimi nie jest głośniejsza? (o ile były oceniane

> szumy/głośność i o ile porównywano do letnich też)

W AMiS testowano caloroczne GoodYear Vector 4Season XL i Hankook Optima 4S. Szumow toczenia nie porownywano do letnich opon, bo byl to test opon zimowych przeprowadzany w kategoriach zachowania sie na suchym, mokrym i na sniegu. GoodYear w tej kategorii na suchej nawierzchni uzyskal maksymalna liczbe punktow, a Hankook uzyskal 7 punkotw (na 10 maksymalnych). A o ile dobrze rozumiem im wiecej punktow tym ciszej zlosnik.gif

Ciekawa jest metodologia testu - opona, ktora jest o 20% gorsza od opony najlepszej nie uzyskuje zadnych punktow w danej kategorii. Co oznacza, ze te opony caloroczne calkiem dobrze radza sobie na sniegu co potwierdza cytat "caloroczne GoodYear Vector i Optimo od Hankooka na sniegu zachowuja sie stabilnie i w sposob kontrolowany" hmm.gif

W AutoSwiecie do testu wlaczono tylko Hankooka. Punktacja do 6 punktow max (wlaczajac punktacje z plusami i minusami czyli jak oceny w szkole) i Hankook w kategorii "Halasliwosci zewnetrznej" uzyskal 5 punktow.

No i w AS podaja zupelnie inne ceny tych samych opon hehe.gif

Ale to sa porownania do opon zimowych, wiec zapewne opony caloroczne w porownaniu do letnich halasowac musza bo z tego co widze maja lamelki zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.